Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Koi e tvoreca?
Автор: Japanese   
Дата:   19-03-04 16:56

.. ..Toku sto Mr "X" e napravil poslednata si snimka "Z" koiato e sabrala i tia kato ostanalite mu "yy" snimki "yyy" glasa..hmm..
MR "X" preglegda chugd site ili spisanie za photografia ili za ribolov .. i se okazva che MR "X1" ot Mars e npravil snimka sashtata kato negovata ..ama dve kakpki voda( ideia kompozicia..t.n) ..prodalgava i na drugia den otkriva podobna takava za vsiaka svioa ot drugi Mr'X-ve" ..i si kazva ami te sa ia sazdali predi men nai veroiatno ..ama moge i sedmica samo predi men..i sega az kakvo sam napravil ..naprvail li sam neshto ili nishto ne sam napravil ..ama koe e tvoreca i sluchvat li se takiva neshta v izkustvoto ...[smilie7] ..i kakvo kato se sluchvat ..

Отговори на това съобщение
 Re: Koi e tvoreca?
Автор: J0R0   
Дата:   19-03-04 17:41

Това обикновено се нарича плагиатство.
И на плагиатството обикновено не се гледа с добро око.

Обаче е много тънка разликата между това кое е плагиатство и кое не е.

Ако снимаш вр. Вихрен от вр. Тодорка, след като всеки който се качи там го снима по същия начин, това значи ли, че всички плагиатстват от първия, който е направил подобна снимка?

Ами ако 50 репортери снимат пресконференция на правителството или футболен мач, кой от кого плагиатства?

Според мен истинската фотография и уникална и не може да бъде изплагиатствана.
Истинската фотография улавя мига, пламъка в окото, загадъчната усмивка и т.н. детайли, които после не можеш да докараш насила.

Гледах една снимка в National Geographic на пирамидите. Уникална. Кайро е цялото в мъгла, а само върховете на пирамидите изплуват, все едно че не е земен пейзаж. За да изплагиатстваш такова нещо, вероятно трябва да чакаш десетилетия в пустинята за да падне пак мъгла...

Според мен за плагиатство най-вече можем да говорим в режисирата и постановъчната фотография.

Дата:   19-03-04 17:43

..Joro ne sam go napisal mai dobre ..MR'X" nikoga ne e vigdal onezi snimki ..tva za plagiatsvoto e iasno :) ..

>Tuk se stva duma za ragdaneto na dve ednakvi idei v edin moment na razlichni mesta..

Автор: junior   
Дата:   19-03-04 21:24

Японец, и аз съм си мислил по въпроса...

Ако цивилизация в Южна Америка открие Колелото 300 години след Европейска цивилизация, ще го използва ли или ще каже "еврпоейците го измислиха - аз трябва да търся нещо друго"?

(На този въпрос отговорът е ясен, а пък и става дума за доста по-различни неща и условия)

Ако математик-докторант използвайки нови методи открие гениална трансформация, само за да го перне научният му ръководител зад врата и да му каже "Абе кретен с кретен, ти не скиаш ли, че това си е трансформация на Лагранж". Този математик палгиат ли е?

(И на този въпрос отговорът е напълно ясен!)

Е да ама според мен отговорът на съответния въпрос в изкуството е някъде между отговорите на горните въпроси.
И ТОЧНО ЗА ТОЗИ ОТГОВОР СЪМ СЕ ЧУДИЛ ДЪЪЪЪЛГО ВРЕМЕ.[smilie11] [smilie11]

Автор: Brummaker   
Дата:   19-03-04 21:24

Хора-снимайте.... [smilie10]

Автор: prozac   
Дата:   20-03-04 23:50

Предполагам, че всеки е изпитвал разочарованието да разбере, че някоя негова идея е вече реализирана. Въпреки това пътят към откритието, както и самото откриване си струват. А и в края на краищата само по този метод има шанс някой ден да откриеш, че си открил туй-дето-още-никой-не-го-е-откривал(май)[smilie25] .
Сиреч, изцяло се присъединявам към препораката на Брума.
Като любопитен факт ще отбележа, че разглеждайки "Как се правят хубавите снимки" на National Geographic установих (и отначало ми беше трудно да го възприема), на стр. 28 и стр 161 е сниман един и същи пейзаж, от едно и също място от различни автори. Факт е, че и двете снимки са намерили място в книгата.
Хайде, че току що ми хрумна една страхотна идея [smilie3] .

Дата:   22-03-04 16:59

Junior:
sagalsen sam no kolkoto i da e tam otgovora tolkova i go niama :) ..naistina otvaria se goliama tema i zatova moge bi se opitah da ogranicha da razlikata v vremevata razlika v ragdaneto na dve iedia da e tolkova malka che "onzi da ne mu plesnat shamar zad vrata"..
kogato razlikata e takava che moge da se prenebregne sam se zamislial nad tova dali polivinata ot svetovnoto izkustvo ne e bilo satvoreno ne samo ot edin chovek a prosto vtoria i tretia Saslvador Dali sa se udavili naprimer edin den ili gi spohodilo neshto che ne sa prodalgili da sazdavat tova koeto drugia e s izvestna doza kasmet za razlika ot tiah e pokazal pred sveta ;)

Автор: junior   
Дата:   22-03-04 18:47

Аз точно затова твърдя, че идеите витаят наоколо - ако не Салвадор Дали, ще е някой друг... Ако не е Фибоначи, ще е някой друг... Ако не е Марко Поло ще е някой друг...

А най-често е явлението да е и единия и другия почти едновременно.... И това е спорната ситуация...[smilie11]

Автор: J0R0   
Дата:   22-03-04 18:49

"Всичко е едно и също.
Всичко е около теб, то е за теб.
Само очаква ти да го откриеш."

Shankar

(От обложката на едно СД е, не че се задълбочавам толкова в източния начин на мислене)

първа  назад  1     всички  напред  последна