Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Един банален въпрос
Автор: markishky   
Дата:   19-03-04 08:49

Любопитно ми е да науча по колко начина се интерпретира понятието "тираж"! Според едни това е отношението между формата /диагонала или страната/ на кадъра към фокусното на обектива, според други - отношението на първото към работния му отрязък. Чувал съм и още по-шантави определения. Аз самия се двумя! Вие какво мислите?

Отговори на това съобщение
 Re: Един банален въпрос
Дата:   22-03-04 04:50

Айде бе, никои ли не знае кво е туй тираж?!
Айде още 2 мнения:

Според едни, това е разстоянието от най-задната леща на обектива до филма /но не е работната отсечка, още по-малко фокусното му разстояние!/.
Според други това е ширината на филма, но незнам на кадъра или на целия филм изобщо. Казват "Обектив за голям тираж" или "Обектив за малък тираж".

Аз съм склонен да приема по-скоро първата от тези версии.

Автор: Miro   
Дата:   22-03-04 05:31

Тираж е когато се издават вестници[smilie21]
Не съм чувал да се прилага към съотношения от този вид, а и не виждам езикова логика.
Какъв е смисълът да се объркват понятията.[beer]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   22-03-04 05:32

?! markishky, къде си го срещал този термин?

Автор: asahi   
Дата:   22-03-04 05:43

Абе има такъв термин. Старите оператори го знаят. Беше отношение на нещо към диагонала на кадъра, ама само съм го чувал. Джъмбо може да каже, евентуално.

Дата:   22-03-04 05:55

Аз съм стар оператор, ама не го знам [smilie10] [smilie21]

Автор: asahi   
Дата:   22-03-04 05:57

Ами, стар бил...
Имаш ли обувки, дето ги носиш от 30 години? Старите оператори имат.

Дата:   22-03-04 06:02

Има го термина имаааа[smile] само че наистина вече рядко се ползва, щото може би понятията "работна отсечка" (или отрязък) и фокусно разстояние / диагонал на кадъра по-добре вършат работа. Термина е обяснен и в речника за чуждите думи - има го и като оптично понятие, но така засукано е описан там, че на практика нищо не се разбира! Утре ще ви го постна тук, та който иска да помисли.

Дата:   22-03-04 06:05

Безсмислените термини отпадат, когато няма нужда от тях.
Асахи, имам и фотоапаратче Вера-1, с което започнах през 1967 да снимам, но оттогава нямам развитие [smilie22]

Автор: junior   
Дата:   22-03-04 06:06

Миро, дой да поснимам с Верата някой път...Без майтап... Плиййс....

Дата:   22-03-04 06:13

Ще ти го дам да поснимаш, жестоко обективче има[beer]

Дата:   22-03-04 06:52

Ами жестоко е - Цайс Тесарче 2.8/50, как няма да е жестоко. Жесток е и двойният централен затвор! Затуй като видя такива стари хубави машинки и се чудя, къде всъщност е напредъкът на фототехниката /без цифраците/.

Ето го тоя тираж...
Дата:   23-03-04 03:56

Това било разстоянието между последния оптичен елемент на фотообектива и филма. Ние фотографите си служим повече с т. нар. "работна отсечка" или "работен отрязък", която за Практика-Зенит например е 45.5мм - от челото на гривната на тялото, на която се навива обектива до филма. Забравяме обаче, че последната леща на обектива е малко или понякога доста по-близо до филма - в някои случаи почти на косъм от вероятността подвижното огледало да я удари:)) като руските широкоъгълни Мир-1В 37/2.8 например.

Подчертавам още веднъж, че тиражът не е работния отрязък или фокусното на обектива!

В случай при фотообектив с телеконвертор или еквивалентната система ползвана в астрофотото - телескоп с леща на Барлоу или с окулярна проекция - това е разстоянието от окуляра/телеконвертора до филма, демек образното разстояние. Пак няма нищо общо с фокусното - тогава то е по-голямо.

Re: Ето го тоя тираж...
Дата:   23-03-04 11:27

Как така един и същ термин да може да означава две съвършено различни неща?

Работният отрязък на обектив е точно разстоянието от задната леща на даден обектив до лентата, а не от гривната, на която се завинтва/поставя обектива.

В противен случай работният отрязък щеше да е характеристика на тялото на апарата/камерата, а не на обектива.

Абе зарежи ги този термин, изпаднал от употреба. Тираж е френска дума, а всички термини за фотография, получили приемственост в българския език, идват от немски или английски. Тзи може да се е опитала да се промъкне през руския.[smilie25]

Дата:   23-03-04 15:11

Верно във френска книжка го намерих, но за обективите - той работния отрязък е характеристика и на телата! Вземи шублера и измери колко е от челото на гривната до дъното дето лежи филма на някои Зенит или Практика - таман 45.5мм
Иначе някои обективи имат по-издадени назад лещи, други са по в равнината на резбата/байонета, но все са си за една раб. отсечка, да кажем за 45.5мм Сравни например Флектогон 2.8/35 и руския му /почти/ аналог Мир 1В 37/2.8. Разликата е голяма, но и двата за за отсечка 45.5мм.
При телеобективите е обратно - там последната леща може да е на 10-тина сантиметра от филма, докато фокусът е да кажем 300мм.

Дата:   23-03-04 18:05

Да, прав си - работният отрязък е характеристика и на телата и е разстоянието от базовото закрепване на обектива до лентата, докато задният фокус (back focus) e
характеристика на обектива и е разстоянието от крайната задна точка на обектива до лентата.[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна