Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ЕДНО ПРОЦЕДУРНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Автор: asklep   
Дата:   20-03-04 18:53

КЪМ ВСИЧКИ ВЪВ ФОРУМА СКЪПИ СЪФОРУМЦИ ХАЙДЕ ДА ПОЧНЕМ ДА ПИШЕМ ИЗЦЯЛО НА КИРИЛИЦА ЩОТО Е АДСКИ ГАДНО ДА ЧЕТЕШ КИРИЛИЦА С ЛАТИНСКИ БУКВИ СПОРЕД МЕН , А НАИСТИНА ИМА НАПИСАНИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА КОИТО СА ДОСТА ДЪЛГИ КАТО ТЕКСТ И ПОНЯКОГА СЕ ОПЛИТА ЧОВЕК В "СГЛОБКАТА НА ДУМАТА " НАПИСАНА С ЛАТИНСКИ БУКВИ . ТАКА МИСЛЯ АЗ ,ВИЕ КАЖЕТЕ ВАШЕТО СИ МНЕНИЕ [smilie25]

Публикацията е редактирана (20-03-04 18:54)

Отговори на това съобщение
 Re: ЕДНО ПРОЦЕДУРНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Автор: BoneCollector   
Дата:   20-03-04 19:49

Тази тема вече е разисквана, но както виждаш без резултат.Аз подкрепям идеята, но не всеки е съгласен да пише само на кирилица :(

Автор: GuruMMX   
Дата:   20-03-04 19:57

xex, tova e edna stara tema........ :) [smilie25]

Автор: LinkBeat   
Дата:   20-03-04 20:39

Който не в Българиая и няма инсталирана кирилца, сигурно ще му е трудно.

Автор: nsirakov   
Дата:   20-03-04 21:43

a niakoi sa v Bg i pak im e truno :)
Но иначе съм съгласен :)

Автор: jumbo   
Дата:   21-03-04 11:50

като няма във форума има инсталирана ама кой да гледа

Автор: Mesechina   
Дата:   22-03-04 18:11

chichkovite chervenotikvenichkovcheta

Автор: ribastuka   
Дата:   22-03-04 18:22

Подкрепям предложението на Asklep и бих добавил, хайде да не пишем само с главни букви!

Автор: r_popov   
Дата:   23-03-04 04:02

Тзи тема е толкова стара, колкото и форумите в Нета. Няма смисъл да коментираме пак - всеки се оправдава, че няма кирилица, да ама не - ей тук в дясно има едно бутонче на което си пише EN - кирилица. Ама кой да гледа, пък и мързела е тежка болест.
В заключение - който както иска да си пише, но за мен е обидно като някой клубар пусне постинг от 50 страници на латиница... Не мога да разбера защо този човек си мисли, че неговото време е по-ценно от моето, защото определено отнема повече време да разчетеш нещо написано на латиница. А да не говорим за съкращения като Pls, Btw и др.
С две думи - не чета повече от един ред на латиница, колкото и мъдри думи да са написани.
Чао и успех в борбата срещу латиницата.

аз пък искам на глаголица
Автор: djidji   
Дата:   23-03-04 10:36

прието е писането с главни букви да се счита за крясък, или поне повишаване на тон. Относно кирилицата - твърдо съм за!

Автор: junior   
Дата:   23-03-04 11:10

A na men mi e UBIDNO, kogato niakoi si pishe na kirilica, ama ne na balgarski, a na indianski....

Osven tova elektronnia forum se razlichava ot pismenata rech kato media... Pravilata za pravopis i stil ne sledva da vajat...

Druga osobennost na elektronnia forum e, che vseki ima svoboden izbor na izrazni sredstva. Tuk e po-vajno horata da se razbirat po mejdu si, otkolkoto da spazvat niakakvi tvardi pravila...

-----
popraviam se... mai ne e bilo dostatachno iasno...

Публикацията е редактирана (23-03-04 12:51)

Автор: PolarBear   
Дата:   23-03-04 12:13

Младши, "обидно" се пише с "о" и на кирилица, и на методиевица ;). А за правилата - никой не налага твърди правила, забележи: както за писане, така и за четене обаче...

Защото в цивилизованите общества правилата се формират с идеята да улеснят нещо - в случая - комуникацията. А не защото някой иска да се изживява като фелдфебел.

Свободният избор - ами той просто не може да бъде ограничен, така че не се притеснявай. Защо ли обаче ми се струва, че когато някой нарушава "Pravilata za pravopis i stil" винаги ми е ясно това умишлено ли е, или просто човекът си няма представа от тях...

С последното ти изречение (приемам го като основен извод) съм абсолютно съгласен. Но то въобще не противоречи на идеята кирилицата да се ползва по-често.

Хайде, дано по Великден се видим и си начешем езиците на воля без посредничеството на elektronnia forum. Откога ми се иска да изпия една бира с тайфата...:(

CHEERS!

PS And take it easy.

Публикацията е редактирана (23-03-04 12:26)

от опита на другите
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   23-03-04 12:24

Тук съм посочил само някои точки, касаещи проблеми от настоящата дискусия, за по-любознателните давам линк.

http://daobg.com/forum/index.php?act=boardrules

"1. Писането на кирилица е наболял проблем в много форуми и за много Интернет потребители. Това е форум предназначен главно за българите и като такъв – моля, пишете на родният език. За улеснение на потребителите e сложен скрипт (работи с IE) за софтуерна смяна на клавиатурната подредба. Използвайте го. Все пак макар да не се толерира, може да има изключения на латиница, ако потребителят е с браузър, който не поддържа този скрипт или ако си позволи латиницата само в съвсем малки постинги. ....

2. Препращането посредством линкове към сайтове и други форуми е приемливо, само ако преди това същността на информацията е резюмирана накратко в цитат. .....
……………………………..
14. Когато отваряте нова тема, помислете добре за заглавието и подзаглавието. Те освен това задължително трябва да са на български. ....... "

Re: от опита на другите
Дата:   23-03-04 12:28

Моби, аз лично харесвам тези правила, но точно думи като "задължително" отблъскават някои. Нека всеки направи избора си и ако го промени, да е в резултат на вътрешна убеденост.

Автор: Miro   
Дата:   23-03-04 12:29

Твърдо ЗА кирилица! Иначе не чета повече от един ред и то с погнуса :-)

1000% съгласен с Асклеп, Р_попов, Бялата Меца и Моби.[beer]

Дата:   23-03-04 12:52

PolarBear , аз не съм срещал форум, или каквото и да е място по света, дето да мога да пиша или поставям теми на какъвто си език/жаргон искам. Уважавам тези правила точно поради факта, че присъствието ми там не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, а правилата са наложени с цел да има същностна и конструктивна дискусия и комуникация. Нито най-малко не ме затруднява да чета мнения на чист английски /нека да го направят и тук../..но ми е неприятно да чета мнения на НИКАКЪВ език..особено ако авторите им твърдят, че са преподаватели във наш ВУЗ например.
Софтуери за превод от различни книжовни езици има, достатъчно добри, но от НИКАКЪВ език - няма. Мен лично не ме затруднява този нов НИКАКЪВ език..дори в съкращенията му и емотиконите, защото съм в нета откакто го има у нас, но винаги ми е бил неприятен този подход, да заменяме неграмотието си с начетеност, и да го въздигаме в еталон за подражание.

Автор: junior   
Дата:   23-03-04 12:58

Моби, в твоите среди може да не се насърчава свободната инициатива и свободата на изразяване, но като цяло това са едни от най-важните демократични ценности (и предимства на интернет, с изключение на фундаменталистките държави, Китай и франция).

Колкото до превод от Nikakav език - разгледай Abv.bg, въпреки че има и други...

Дата:   23-03-04 13:28

Моби, казах вече, че аз харесвам тези правила. И ми се иска те да харесват на повече хора и те да са убедени в предимствата, които предоставят. И да ги прилагат именно поради убедеността си. Не си падам по свободията, но изборът трябва да е личен. Мога само да се опитам да убдя някой друг. В Интернет рестрикциите не работят. И съм твърдо за кирилицата.

Автор: Mesechina   
Дата:   23-03-04 13:40

Ясно е какво е предимството на кирилишкият текст, за тези, които го четат.

Изяснете моля, какво е предимството на "Nikakviq" за пишещите!

Дайте добри аргументи и сигурно ще Ви разберем. Ако са много (аргументите де) и ако дълго се аргументирате, направете компромис, напишете ги на кирилица, че да ги прочетем всичките, включая и тези, които не четат "Nikakviq".

Автор: inmitev   
Дата:   23-03-04 14:51

Преди време бях свидетел на подобно обсъждане в dnevnik.bg. Ако сте го пропуснали, погледнете го тук. (търсете в долната част на страницата темата "диърфелоубългериънс")
Бих копирал целия текст тук, но не ми се иска да задръствам форума. А си заслужава да се прочете![smilie18]
А, да не забравя - твърдо съм ЗА кирилицата![smilie24]

Автор: emmmo   
Дата:   23-03-04 15:10

Прочетох го.
[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   23-03-04 15:40

Конвертора лат/кир кир/лат в ABV.BG го ползвам още от началото на съществуването му. Освен него flexconvert и др. Той е сложен там, за да може това, което напишеш на кирилица ДА НЕ СТИГНЕ КАТО ЙЕРОГЛИФИ при получателя си,в Hotmail например...а като ти напише някои нещо от Hotmail, да можеш да го приведеш в разбираем вид за четене.
За друго не е много удачно да говориш. Свободните съчинения - на свободна тема.

Автор: asahi   
Дата:   23-03-04 17:11

И аз съм за кирилица. Изразявам протеста си като не чета писания на методиевица с дължина над три реда. Във формата за отговори има кирилизатор. Въпрос на езикова култура е да го използваш.

първа  назад  1     всички  напред  последна