Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За така наречения ZOOM фактор
Автор: Pavel   
Дата:   18-03-04 19:57

Здравейте,
може и да ви се стори смешно това, което ще пиша по-долу, но предполагам че няма да съм единствения който се чуди по този въпрос.А именно - все още не съм на ясно как се изчислява оптичният ZOOM.Имам един Pentacon 200 mm и не знам под какъв ZOOM фактор се води.За да го определя аз разсъждавам така: като се има в предвид, че за "нормални" обективи (35 мм) се водят тези с фокусно разстояние в диапазона от 45 мм до 58 мм, въпреки че и за това има различни мнения,то да вземем най-благоприятният случай от 45 мм за "нормален".Сега като разделя 200 на 45, получавам, че ZOOM фактора на Pentacon-а трябва да е 4.444444...
Като имам в предвид, че Panasonic DMC-FZ1 има 12х,което отговаря на 420мм(35мм) то като разделя 420 на 45 получавам 9.3333 ZOOM.
Но когато разделя 420 на 12 получавам 35мм фокусно разстояние, въру което се изчислява съответният ZOOM за който и да е обектив.А както всички знаем 35 мм е широкоъгълен и изкривява перспективата като "отдалечава" сниманите обекти от нас.Тоест от цялата работа излиза, че за основа на ZOOM фактора се взима намалено изображение а не "нормално", тоест 12х не е реалното увеличение дадено за Panasonic-a.Опитно установих, че обектива Pentacon 200mm дава около 5 пъти по-голямо увеличение спрямо Pentacon 50mm.
Та цялата работа ми е доста мътна - практически получавам, че аз съм прав, но от друга страна не могат всички да грешат:).
Надявам се да ме светнете по този въпрос.

Отговори на това съобщение
 Re: За така наречения ZOOM фактор
Автор: neuromancer   
Дата:   18-03-04 20:48

Пентакона е твърд обектив и няма зум фактор, защото фокусното разстояние е само едно. При варио обективите фокусното разстояние може да се променя от едната до другата стойност, например 100-300, значи х3 зум фактор
Панасоника е х12, но то е променящо се от 35 до 420.

Публикацията е редактирана (18-03-04 20:50)

Дата:   18-03-04 20:53

Под ZOOM фактор 12х разбираме ли, че обектива дава 12 пъти увеличение, и ако е така, спрямо кое дава 12х.
Дори и да съм се изказал неправилно, мисля че се разбира какво имам в предвид в темата която съм побликувал.

Автор: neuromancer   
Дата:   18-03-04 22:52

дава 12 пъти увеличение спрямо най-късото фокусно разстояние
т.е на 420 е 12 пъти увеличение спрямо каквото се вижда на 35

имам предвид, че зума не означава увеличение спрямо нещо фиксирано, като естествената перспектива. Зума означава колко пъти е увеличението от най-късото до най-дългото фокусно разстояние

нещо не ме бива в обясненията явно, няма да се обаждам повече

Публикацията е редактирана (18-03-04 23:18)

Автор: junior   
Дата:   18-03-04 23:50

neuromancer, много добре си го обясни...мерси...

Дата:   18-03-04 23:55

Ахъ.Значи наистина съм те объркал, моя грешка.В старанието си да опиша по-добре проблема ми, съм оплескал съвсем нещата.
Тогава нещо друго,конкретно - как се определя увеличението на даден обектив, поне до сега за мен ZOOM фактора го възприемах като еквивалент за увеличение, но не спрямо най-малкото фокусно разстояние, както е в случая с вариото.Да вземем например случая който съм дал с двата обектива Pentacon.Та увеличението на 200мм 4 пъти ли е спрямо 50мм.
Поне разбрах, че 12х, всъщност не е 12х :).
Много ти благодаря, разсея ми доста облаци.

Автор: ribastuka   
Дата:   19-03-04 23:48

Да, увеличението на 200 mm e точно 4 пъти спрямо 50 mm. Но увеличението не е характеристика на обектива, а зависи от разстоянието до обекта - по-малко разстояние, по-голямо увеличение. За да объркаме съвсем понятията, най-голямо увеличение може да постигнеш с макро обектив, например 1:2 или дори 1:1. Ще рече, образът излиза в реален размер на филма/сензора. За още по-голямо увеличение - микроскоп.

първа  назад  1     всички  напред  последна