Автор: Pavel
Дата: 18-03-04 19:57
Здравейте,
може и да ви се стори смешно това, което ще пиша по-долу, но предполагам че няма да съм единствения който се чуди по този въпрос.А именно - все още не съм на ясно как се изчислява оптичният ZOOM.Имам един Pentacon 200 mm и не знам под какъв ZOOM фактор се води.За да го определя аз разсъждавам така: като се има в предвид, че за "нормални" обективи (35 мм) се водят тези с фокусно разстояние в диапазона от 45 мм до 58 мм, въпреки че и за това има различни мнения,то да вземем най-благоприятният случай от 45 мм за "нормален".Сега като разделя 200 на 45, получавам, че ZOOM фактора на Pentacon-а трябва да е 4.444444...
Като имам в предвид, че Panasonic DMC-FZ1 има 12х,което отговаря на 420мм(35мм) то като разделя 420 на 45 получавам 9.3333 ZOOM.
Но когато разделя 420 на 12 получавам 35мм фокусно разстояние, въру което се изчислява съответният ZOOM за който и да е обектив.А както всички знаем 35 мм е широкоъгълен и изкривява перспективата като "отдалечава" сниманите обекти от нас.Тоест от цялата работа излиза, че за основа на ZOOM фактора се взима намалено изображение а не "нормално", тоест 12х не е реалното увеличение дадено за Panasonic-a.Опитно установих, че обектива Pentacon 200mm дава около 5 пъти по-голямо увеличение спрямо Pentacon 50mm.
Та цялата работа ми е доста мътна - практически получавам, че аз съм прав, но от друга страна не могат всички да грешат:).
Надявам се да ме светнете по този въпрос.
|
|