Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос от серията "тъпи"
Автор: arien   
Дата:   10-03-04 15:49

Знам, че много ще ви падна в очите с подобен въпрос, но водена от принципа "Искам всичко да знам", се престрашавам да питам- по какви причини може в една снимка да се получи така наречения "шум" и как може той да бъде избегнат? Случи ми се веднъж, и тъй като неблагоприятните фактори тогава бяха твърде много, не можах да разбера кой е бил решаващия. Тогава ме хвана много яд- нито мога да напарвя снимките пак нито мога да оправя тези, и искам повече да не ми се случва. Така че- най смирено моля за помощ[smilie11]
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос от серията "тъпи"
Автор: pitarfoto   
Дата:   10-03-04 16:14

да беше драснала какъв апарат на колко ISO на каква скорост ,бленда и т. н.[smilie7]

Автор: arien   
Дата:   10-03-04 16:26

Аз питам по принцип. А в конкретния случай беше анти- фотографска ситуация- такава, че да си ударя апарата в главата, та акъл да ми дойде- бях на десетина метра(принудително) от събитието(коледно тържество).Тъй като не носех статив, а трябваше да ползвам теле-обектив, реших на пук да не изключвам светкавицата и половин час по- късно до умната ми главица стигна идеята, че от тва разстояние светкавицата нищо не е напарвила.[smilie2]
ISO- 100; blenda- 5,6;s- 1/60- 1/125
aparat- Minolta Dynax 5 lens- Minolta varoi zoom 75-300 (4,5-5,6)
От където ми хрумва да питам по каква логика на по- ниско ISO максималния обхват на светкавицата е 2м примерно, а с по- вискокото и той се увеличава? Сигурно е заради някой физичен закон, който не помня, обаче за мене е по- логично за по- ниско чувствителен филм светкавицата да може да снима по- надалеч.

Дата:   10-03-04 16:51

първото което разбирам че работиш с лентов апарат , второ при лентов, можем да говорим за зърненост . за светкавицата тя по принцип няма значение от ISO -то просто при по високо такова (ISO) филма е по чуствителен към светлината и от там естествено трябва да свиеш бленда. а за избягване на "твоя шyм"просто си експонирай правино филма и трябва да си OK

Автор: asahi   
Дата:   10-03-04 17:03

С този въпрос няма да ни паднеш в очите, но с формулировката му няма да се издигнеш. Ако говориш за лентов фотоапарат основното нещо е в/у филма да е дощла достатъчно светлина, за да се експонира правилно. Ако и проявяването е било коректно можеш да търсиш зърно и да го коментираш. Всякакви отклонения от тези условия се нарича недоекспониране или преекспониране, недопроявяване, недоизбелване и т.н.
Лека сметка в/у данните, които даваш, ме карат да заключа, че ако обекта е бил на 10м и снимаш на бленда 5.6 водещото число на светкавицата трябва да е 56(за ISO100). Не вярвам твоята да е толкова яка.
И още малко опит за теория: Осветеността намалява по нелинеен закон, ама с квадрата или с корен квадратен от разстоянието не мога да кажа наизуст.

Автор: PolarBear   
Дата:   10-03-04 17:31

С квадрата.

Автор: shutter   
Дата:   12-03-04 21:14

A iskam i az da popitam po-umnite glavi - kako tochno se razbira kato se kazhe "po-plyten negativ" Snimka s po-neplyten negativ obiknoveno e sys slab kontrast, kak da se izbegne tova - ps preeksponazia 1,2 blendi li.

Pitam zastoto neotdawna snimah s edno B/W Orwo 100 (snimam s EOS) i niakoi snimki biaha mnogo dobri a drugi edni takiva mnogo "ploski"...?

Re: shutter
Дата:   13-03-04 13:05

ено време в ЦУМ имаше едни разтвори дето отслабваха B/W маи че вътре имаше червенокръмна сол. също продаваха и усилител пак за B/W тези съставки действат при вече проявен филм.[smilie24]

Публикацията е редактирана (13-03-04 14:25)

първа  назад  1     всички  напред  последна