Автор: mitku
Дата: 17-01-05 15:05
Поразровил съм се из нета да си харесам и да си 'зема по някое време таз година някакво ново прилично апаратче (сега имам едно дърто Canon А10 с 1.2MP), трябва да е до $500 (цена в Щатите) и попаднах на Pentax Optio 750Z (кат' погледнах кожодерите в БГ, к'ва "цифра" са му "боднали" от близо 1500лв. и ме побиха тръпки )... има ли някой да го е пробвал и да има мнение за него... намерих съвсем малко писано за този апарат по-назад из темите и никакви конкретни отзиви.
Имам някой изисквания, на които тоз' апарат отговаря, до колкот' четох из ревютата, ама 'се пак не съм го пипал - малък е (т.е. изключвам разните "супер зуум" апарати) 100x61.5x42mm, лек (255гр. с батерията и картата) и може да си го държи човек в джоба (важно), здрав (метален корпус), има прилични снимки (кат' гледах снимките от галериите в ревютата му... според моето око на неспециалист, макар и да отстъпва на някой от другите 7MP модели, но пък е доста по-еФтин от Канона в тоз' клас, а превъзхожда по възможностите за клипчета съответния Олимпус, който също е малко по-скъп, а и излиза доста по-еФтино с паметта от Сони V3 и т.н.), с прилична разделителна способност от 7MP (уж , че до колкот' гледах снимките в нета - по-скоро качеството е кат' за към 6MP май), прилична оптика (5x) (7MP и 5x оптика - също ми е важно... "размера" си има значение, колкот' и да си говорим други работи ), нощни снимки с добро качество и много добри клипчета (640x480 или 320x240 с 30 или 15fps) (туй също ми е важно, макар че ше ми трябва рядко за клипчета от по няколко минутки), сравнително евтина памет (SD), добра батерия (макар, че не е с AA), въртящо се LCD и т.н. Изглежда ми лесен за ползване, като да може и жена ми да си снима с него (също важно).
Tуй че е малко "бавен" ми е "последна грижа" или че няма RAW - също не ми пука особено (няма да е за профи-цели)... пък и за под $500, мисля, че бива. К'во Ше кажете?
Ето няколко ревюта:
1. DPReview: Pentax Optio 750Z Review
2. DCRP Review: Pentax Optio 750Z
3. Steves Digicams: Pentax Optio 750Z Review
|
|