Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

форум: Фото базар - Цифрова техника
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Филтри - питане
Автор: Esper   
Дата:   10-08-06 10:07

Здравейте,
Очаквам тези дни ми донесат един Никор 18-35мм и ми се иска да му завия един филтър - от една страна за защита, от друга - с един CPL филтър ще стават добри пейзажи :). От друга страна неутралния е по-универсален но бях учуден от цената - почти колкото поларния и доста по-скъп от UV. Та в тая връзка искам мнение, ако реша че ми трябва просто защита на лещите, струва ли си да дам почти 90лв за неутрален или да завия един UV за 40лв?

Отговори на това съобщение
 Re: Филтри - питане
Автор: aquarius   
Дата:   10-08-06 10:16

Неутрален за защита??? [smilie10] [smilie10]

Няма ли да те измъчи малко?!?! [smilie5]

Дата:   10-08-06 10:16

Сори, ако има началник-форум наоколо, да премести темата в "Форум", моля - не съм погледнал къде я пускам... [smilie8]

Дата:   10-08-06 10:19

Внимай за неутралния филтър!

Ако е Neutral density filter ....ще имаш проблем! [smilie7]

Дата:   10-08-06 10:31

Ами имах предвид ...
http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=20&cat=54&product=190&show=additional#slides-pane-0
(Нещо не бацат хипер-линковете?)

Публикацията е редактирана (10-08-06 10:38)

Дата:   10-08-06 10:40

Ули ND8 - имай предвид че това намалява 8 пъти количеството светлина преминаваща през обектива (май така беше[smilie8] )!

[beer]

Дата:   10-08-06 10:52

Е не, това беше просто пример за марката, хоя, то има и ND4 на павилиона. Значи да поставим питането по друг начин - всеки филтър (очевидно) прави някакви промени на това което минава през него. Ако целта е тези промени да са минимални (тоест само за механична защита), дали е по-добре УВ или неутрален...

Автор: cristo   
Дата:   10-08-06 10:55

приятел, ефекта от UV филтъра е много слаб и общо взето служат за защита на лещите - дават една много малко по-добра наситеност на небето, ама с минимално мърдане на нивата във фотошопа постигаш същото [smile]

имам 2 Hoya SMC UV-та и даже си ми стоят в шкафа - предпочитам за си пазя стъклата с капачки [smile]
даже един приятел (който със снимне си изкарва хляба) казва че никога не снима с UV когато държи на качеството, защото 1-во много малко UV филтри са с качеството на лещите на хубавите обективи (и те са неоправдано скъпи) и 2-ро, защото защитавайки предната леща, събират всичкия боклук, така че като дойде време за снимане той сваля филтъра (използва го като капачка)

Поляризацоинният и Neutral density са друго нещо - те са безценени за определени ситуации, хубавите поларизационни оправдано са скъпи и е разхищение да си пазиш обектива с такъв филтър, щото може да го съсипеш, а понякога този филтър е по скъп от обектива - чаткаш [smilie3]

Публикацията е редактирана (10-08-06 11:08)

Дата:   10-08-06 11:09

Ясноо... Ми какво пък, това за което говорим е 18-35 а не 17-35, така че наистина ако се вманиачавам със скъпи филтри, ще вземат да гонят стойноста на обектива [smilie5]
Май ще взема един УВ, да има нещо отпред пък поларния че седи в чантата. А ND-то - като стана голям [thankyou]
Е, благодаря за меннията[smilie21]

Дата:   10-08-06 11:11

Айде сега бири мири, че буря се задавала казват !!![smilie10] [smilie10] [smilie10]

Автор: cristo   
Дата:   10-08-06 11:27

точно така - UV-то пази предната леща като се разхождаш с апарата насам натам, но ако решиш да снимаш нещо по специално за теб ти препоръчвам да го сваляш (в тази връзка не ти трбява скъпо UV)

полито - точно обратно, хубаво е да ти е максимално добър и на по-голям диаметър, за да можеш да го слагаш и на бъдещите си обективи (каквито си мислиш че може да имаш в скоро време),а с преходници да го монтираш и на обективи с по-малка резба

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР