Автор: william
Дата: 19-03-06 10:36
kadar, писах ти подробно.
Това не е професионален скенер все пак (то си личи и от цената му - професионалните са хиляди $$$), а е предназначен за любители ентусиасти.
Времето за сканиране зависи от много фактори - разделителна способност, дълбочина на цвета, използван софтуер, мощност на PC-то и т.н.
Оригиналният софтуер на Minolta е мудничък. Иначе има разкошни настройки - нива, криви, цвят, вариации, какво ли не... не пада по-долу от Photoshop.
Но заради скоростта аз преминах на Vuescan. С него един кадър на пълна резолюция 2820 dpi и в 16-битов цвят се сканира за 1:50 мин. Получава се TIFF файл около 60 MB. При по-ниска резолюция и/или 8-битов цвят нещата стават по-бързо.
Vuescan има една много интересна възможност - да сканира във RAW файл, към който после можете да се върнете и да извършите "виртуално сканиране" с други настройки, без да включвате пак скенера и да зареждате филма.
Освен времето за сканиране на един кадър са нужни 15-ина секунди за Preview, после поне минута за ръчно задаване на кроп, експозиция, цветове, точка на фокусиране и др. параметри, за да можете да извлечете максимума от лентата.
Има и изцяло автоматичен режим, обаче аз никога не съм го ползвал - резултатите там не са оптимални.
|
|