Автор: jester
Дата: 16-02-05 11:59
shifty,
гледам, че добре са ти отговорили на питането, предполагам, че вече си напълно наясно.
Според мен питането ти си е много уместно. Принципно 300Д и Д70 ги пуснаха като състезатели от една категория, но предполагам, че на всички им е ясно, че Д70 е по-добър от 300Д и има основание да се сравнява с 20Д. Аз лично предпочетох 20Д.
Защо ли? Защото първият ми дигитален фотоапарат беше 300Д, а по това време Д70 още не се продаваше, следователно почнах да събирам светкавица, някое друго обективче за Канон. След като се появи Д70 много се чудех, тъй като все още си тъгувах по неизползваните обективи от филмовия ми Никон, но реших да изчакам и се появи 20Д. Хванах него, бях си играл с Д70, избрах си 20Д по редица обективни + субективни фактори.
Писах ти всичко това, за да не си мислиш, че съм някакъв сляп защитник на марка или модел. Трябва сам да си отговориш какво искаш сега и за в бъдеще от фотографията и нейните инструменти. И двете марки са голяма работа. И да решиш да продадеш Д70 и да минеш на Канон няма да имаш проблем с продаването му. И да решиш да останеш, пак няма да сбъркаш. Прецени, огледай се какво предлагат двете марки като оптика, светкавици и други аксесоари.
Предлагам ти една кратка скица за двата конкретни модела и фирмите като цяло, без да претендирам за пълна изчерпателност, казвам ти нещата, които аз знам от опит и от това, което съм чел и чувал:
Канон и 20Д - в момента Канон е по-напред от Никон в дигиталните фотоапарати. Продажбите им са в пъти повече, отколкото на Никон. Не коментирам причините за това, по важното е, че според мен това е прекрасна предпоставка за по-нататъшното успешно развитие на компанията и техните технологии, тъй като те изискват много пари. Това може и да е лошо за нас потребителите, защото не е добре да има монопол на който и да е пазар.
20Д е прекрасна камера - обективните й предимствата пред Д70 са:
- повече пиксели;
- 5 кадъра в секунда, което на RAW за съжаление е ограничено до серия от 6 кадъра, но на JPEG при достатъчно бърза карта може и над 60 кадъра да изпукаш на пълна резолюция;
- наличие на ISO 100, както и цялостно по-добър контрол върху шума, дори и при високите стойности на ISO. По този въпрос boni има свое мнение, но ако ти се чете търси из форума;
- по-добър JPEG, а и по-добър RAW формат от тези на Никон.(това според много народ е обективен фактор, според мен не би трябвало да му обръщаш кой знае колко внимание);
- метално тяло;
- функция за предварително вдигане на огледалото преди снимане;
- възможност за добавяне на вертикален грип, което лично за мен е нещо важно;
- пълна съвместимост с всички ЕF i EF-S обективи на Канон, в това число ненадминатата L серия професионални обективи, които са накарали не един и двама да предпочетат марката;
- като цяло аксесоарите и оптиката на Канон за по-евтини от тези на Никон;
- меренето на апарата работи и при използване на механични обективи с ръчен фокус, закачени на тялото посредством адаптер.
недостатъците:
- въпреки подобрената система за мерене при снимане със светкавица (E-TTL II), тя работи с пълната си сила, т.е. подава информация на светкавицата за разстоянието до обекта, само при използване на по-скъпата половина от серията обективи на Канон (тук изключение прави EF-S 18-55mm, който е евтин). Определено е по-добре от преди, но мисля, че никонската система все още е малко по-добра;
- няма спот мерене - нещо, което Канон открай време отказват да включат дори в т.нар. полупрофесионална серия камери. Тази липса, обаче, се преживява по-лесно в дигиталната ера. Все пак си е липса :)
- според някои, всъщност пак според boni, е малко по-зле като динамичен обхват, което аз все още подлагам на съмнение, но затова сме предвидили тест, само да се пооправи времето;
- по-скъп е от Д70;
- по тежък е от него;
- при използване на механични обективи с ръчен фокус, закрепени с адаптер, няма потвърждаване на фокуса при постигането му;
Тук не мога да включа многото "малки" неща, които накарахе мен да избера тази камера. Те са строго индивидуални, но никога не бива да се подценяват.
Никон и Д70 - Никон определено нещо не могат да овладеят пазара на дигитални огледално рефлексни камери. Тези, които имат са чудесни, според мен, но малко им куца като че ли маркетинга, защото правят грешка след грешка. Всички се надяваме да се осъзнаят и да продължат да бъдат наистина достоен конкурент на Канон. Никон имат прекрасна оптика.
Д70 също е чудесен фотоапарат. Обективни предимства пред 20Д:
- истинско спот мерене, а при мерене в средната зона на кадъра можеш да си избираш колко да е голямо кръгчето на меренето;
- решетка във визьора, по която можеш да се ориентираш в геометрията на кадъра по-лесно. Това на мен ми харесва особено много;
- както споменах - много добра система за мерене при светкавица;
- има потвърждение не фокуса, дори и при използване на механични обективи с ръчен фокус, закрепени посредством адаптер;
- по-лек е;
- по-евтин е;
недостатъци:
- няма функция за вдигане на огледалото (може и да му направят, според слуховете);
- не е предвиден верикален грип за този модел изобщо;
- по-лек е;
- по-скъпи аксесоари и оптика, от тези на Канон;
- не му работи меренето при използване на обективи, закрепени с адаптер.
Тук пак ще спомена важността и на субективния фактор :)
Ами това е - направо се олях! ![[smilie10]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie10.gif)
Дано поне малко съм бил полезен. ![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
Публикацията е редактирана (17-02-05 13:47)
|
|