Автор: emilliano
Дата: 14-01-11 05:08
Преди 10 години чичо Phil Askey попита "will the G1 make its mark in digital camera history?" - и аз му отговарям - не са много камерите които са оставили такава следа.
Canon PowerShot G1 - Имало едно време...
Здраво истинско японско тяло, RAW, обектив със светлосила 1:2.0 в широкия и 1:2.5 в дългия край, пълен контрол над експозицията, чупещ се под различел ъгъл дисплей, чехълче за външна светкавица, възможност за поставяне на филтри и други аксесоари, по-голям сензор, оптичен визьор, втори горен дисплей.....Ами не ги правят вече така!
С тази обява далеч няма да се опитам да кажа, че G1 е по-добър от G12 да речем. Цифровата технология, макар и прищпорвана от комерсиалното, продължава да си върви напред. Но Ветеранът определено има какво да покаже на младите (пък и тези, които биха проявили интерес към обявата си ги знаят тези неща).
Canon PowerShot G1 - Highly Recommended
Точните спецификации, както и ревюто и мнението за апарата на Phil Askey можете да видите тук -
http://www.dpreview.com/reviews/canong1/
О, Canon PowerShot G1 - о, кеф!
А какво мисля аз за него - когато държиш този апарат в ръцете си се чувстваш специален. Кара те да му се радваш, да забравиш за това, че е по-бавен от по-новите си събратя, че шуми повече от тях. Има толкова много неща, на които просто можеш да се изкефиш истински. И годините му не те ограничават - напротив - имаш гъвкавост, рядко срещана днес - искаш да сниммаш близо до земята - завърти си дисплея; искаш да спестиш батерия или просто ти се снима през визьора (който между другото е доста по-гоям от днешните сапунерски такива) - затвори главния LCD дисплей и се радвай на възможността да настройваш всичко чрез горния; искаш филтър - на ти адаптер; не обичаш вградени светкавици - ползвай си външната, има чехълче; много светло/много тъмно - контролирай сам експозицията; искаш да позамажеш фона - 102/2.5 и сензор 1/1.8 са рядко сапунерско удоволствие; и най-готиното - искаш да си пообработваш творенията - снимай в RAW...
За всичките хубусти на апарата, както и за самото изображение има доста изписано в ревюто, така че едва ли има нужда да повтарям или да преписвам.
Canon PowerShot G1 - The Ultimate компактен инфраред апарат
Вероятно би било интересно за много от вас следния факт - Canon PowerShot G1 е един от най-подходящите апарати за инфрачервено снимане (разбира се изключвам специализираните такива). Информацията ми не е от първа ръка, но в интернет има много изписано, така че ето още едно поле за заинтересовените - адаптер за без пари от ebay + infrared филтър и си имате страхотен инфраред апарат. Според и-нет източниците тази необичайна чувствителност към инфрачервения спектър е присъща само за него от Г-серията. Вероятно пръст има и това, че сензора му е C-Y-G-M. Това си го доказах и аз след един тест между него и моя G7 - снимка в тъмна стая с насочено натиснато IR достанционно към обективите, на едно фокусно разстояние, еднаква светлочувствителност, скорост и бленда. Резултатът беше повече от убедителен - може да се види в албума със снимките (виж по-долу).
Canon PowerShot G1 - малко критика
Време е и да спомена отрицателните ми впечатления. Няма да повтарям това, което е дадено като "cons" в горепосоченото ревю. JPEG артефакти - цветни точици по картинката - може да се намерят по няколко, а може и въобще - по мои наблюдения зависи основно от скоростта, а също и от продължителността на снимане с използване на сензора за визиране. В RAW тези неща не се наблюдават. И второто нещо (не знам дали е в модела или конкретната бройка) - не се синхронизира вградената светкавица в режим "приоритет на блендата" - независимо дали е включена или изключена, измерването и задаването на скорост на затвора става само според наличната светлина и зададената бленда. При другите режими не се наблюдава подобно нещо.
Canon PowerShot G1 - обявата
Реални снимки:
https://photo-forum.net/static/forum/2011-01/gghn8149.JPG
http://photo-zona.net/images/user61492/album25856/large/......_urue7788_P.......JPG
Вижте всички снимки в този албум - http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE&ALBUM_ID=25856
Апаратът, както се вижда от снимките, е в отлично, особено за годините си, козметично състояние. Истинска наслада за окото. В комплекта освен него се включват и: капачка за обектива, връзка за ръка/врат, батерия (годините са и се отразили, намалила е капацитета си), power adapter/зарядно, калъф (има отделение за апарата и друго за малки аксесоари, не е в много добро състояние), компакт диск с канонски програми, три CF карти - две по 16MB и една 128MB (имайте предвид, че JPEG-a е само 1-1.5MB, а RAW-a 2-2.5MB).
Възможност да притежавате една истинска легенда!
Цена: 139лв
ПРОДАДЕН
Намира се във Варна. За други градове - с Еконт за сметка на купувача (с опция да се тества).
За връзка: ЛС и e_kalchev@hotmail.com
Публикацията е редактирана (31-01-11 22:41)
|
|