Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

forum: Фото базар - Цифрова техника
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 За снимащите на филм (все още)
Автор: explorer   
Дата:   07-12-05 15:29

Чудя се защо повечето хора все гледат да спестят някой лев и купуват евтини филми от рода на Fuji Superia? Пробвайте поне веднъж вместо 2 филма да изщракате 1, но професионален, ей така, от любопитство - да видите дали има разлика между Fuji Superia и Fuji NPC примерно. Може пък да си струва, а?

Защо го пиша това. Днес исках да си купя ISO 800 филм и минах през Екуипекс. Нямаха никакъв, и изглежда никога не са имали професионален, защото момичето ме попита какво е Fuji обозначението на 800 филмите (NHG-II). На ISO 400 имаха само Superia. Оплакаха се, че дори ISO 100 Fuji NPC никой вече не купувал, всички купували Superia???

Повярвайте ми, има разлика на какъв филм снимаш, не случайно Суперията го водят любителски, а NPC, NPS, NPH, NHG - професионален. По-добре да пестиш кадрите (и без това като внимаваш повече накрая стават по-хубави снимките), но истински хубавите да са с максималното качество. Каква е ползата от скъпи и качествени обективи, ако снимаш на евтин филм?

Отговори на това съобщение
 Re: За снимащите на филм (все още)
Дата:   07-12-05 15:30

Сори, без да искам пуснах тази тема в базара... беше за другия форум.
[beer]

Автор: kaff   
Дата:   07-12-05 15:36

Е тогава пробвай с реала може и да откриеш разлика аз съм я открил одавна ма[beer]

Автор: zoomaniak   
Дата:   07-12-05 15:55

[smilie24] [smilie24]

Автор: Airborne   
Дата:   07-12-05 16:06

explorer: а ти защо не караш мерцедес. и защо не пиеш само минерална вода сан бенедито и уиски джони 50 годишно? и защо всичките ти обувки не са лакоста, всички дънки дизел и всички костюми ролман? и защо не вземеш веднъж да поснимаш с 1ДсМк2? не става дума да спестим някой лев, а да сложим приоритети на нещата, които са важни за нас. освен това едва ли при разглеждане 10Х15 разликата би се оправдала за 90% от любителите (към които е насочена и супериата).
[beer]

Автор: begemot   
Дата:   07-12-05 16:11

explorer,
аз гледам да спестя повече от някой лев и затова през повечето време снимам на филми с изстекъл срок на годност. Понякога и повече от пет години след изтичането. И пак си ме радват снимките, цветовете са ми достатъчно шарени, качеството добро. Ама аз съм лаик, прост аматьор, долен сметкаджия и въобще какво ли ми разбира главата. Снимам на кило - от десет снимки една е достатъчно прилична, че да не я изхвърля. Ама ми носи удоволствие.
Та така, айде наздраве [beer]

Дата:   07-12-05 16:12

Ти откъде знаеш какво пия? Аз и при пиенето прилагам същия принцип - по-добре френски коняк веднъж в седмицата, отколкото водка всеки ден.
[beer]

Аз само предлагам да пробвате и да сравните резултата. Разлика има по-скоро в цветността, динамиката и контраста, отколкото в зърнеността и резолюцията на филма.

Дата:   07-12-05 16:15

begemot, ето че сам си го казваш - "Снимам на кило - от десет снимки една е достатъчно прилична"... а дали ако се замисляш повече като снимаш и вместо 10 снимки правиш 5-6 няма да си струва да снимаш на по-хубав филм?

Дата:   07-12-05 16:20

Категорично не. Снимам със стар апарат с ръчно пренавиване, повечето ми обективи дори са без скачаща бленда. Ако седна и да се замислям в много ситуации ще изпусна дори и този един кадър. Затова понякога щракам в режим "картечница" (палеца ми може да съперници на повечето мотори) докато в движение променям параметрите. Е сърце няма да ми даде да го направя със скъп филм. [smilie18]

Автор: hose   
Дата:   07-12-05 18:10

а някой ден като вземеш да пробваш и диапозитив.... фотографията става друга[smilie25]

Дата:   07-12-05 18:14

Разбира се, аз напоследък снимам предимно на диапозитив. Но понякога си трябва негатив заради по-добрия динамичен обхват или ако ще се правят традиционни (имам предвид не цифрови) увеличения.

Дата:   07-12-05 18:23

Аз също напоследък дори днес снимах с про лента ч/б - тоест търся качество! Макар че мога да работя и с ефтинки неща [smilie5] диапозетив още не съм тествал [smilie7] [smilie2]

Автор: icikonti   
Дата:   07-12-05 18:29

Като знам на кой идиот е собственост "ЕКУИПЕКС-2000" ООД , въобще не се съмнявам ,че са те питали "какво е туй нещо".[beer]

Дата:   07-12-05 18:30

оооооох, диапозитив!
това е просто друга вселена,
знаейки, че снимаш на диапозитив целия ти мироглед се променя, съзерцателността нахлува в теб и те обхваща едно будистко спокойствие. способен си с часове да чакаш някоя сянка да се премести с един-два градуса, за да постигнеш съвършенство и баланс. не бързаш за никъде, важна е самата снимка. а звука от затвора е като молитва към Боговете и клетва към духовете на фотографията, заклинание за успех...
противореча ли си? някой да продава йофтинки филмчета със срок на годност от минали век?
действителността е мрачна и с изтекла гаранция! диапозитивите са над нея [shtrak]

Автор: n1x0n   
Дата:   07-12-05 18:30

При нивото на българските лаб-ове, снимането на профи негатив е мяткане на пари на вятъра.

Автор: todorov   
Дата:   07-12-05 18:33

М-дааааа ...
колкото и да е прав Explorer,
не мога да не се съглася с n1x0n-а
С изключение на 1-2 лаба ... другото е боза от млекарницата.

Дата:   07-12-05 18:35

Бегемот [smilie24] [smilie24] [smilie24] имай милост към мен [smilie21]

Автор: pinko   
Дата:   07-12-05 18:37

Не само за профи негатив важи горното.

И читава проявка Е-6 няма.

Като казвам читава, имам предвид, да е точна, а не да трябва 100аса филм да го снимам като 125 или 64 или 80исо в зависимост от това, къде ще го проявявам.[smilie11]

Автор: hose   
Дата:   07-12-05 18:42

begemot - [smilie24] [smilie24] [smilie24] [beer] [beer] [beer] [beer]

аз до сега не съм имал проблеми на Витошка там където беше магурата проявяват Е6 много добре [smile]

Автор: pinko   
Дата:   07-12-05 18:50

Не е добре на Магурата, хич даже, ама то не всеки го забелязва.

За Магурата исо100 филм трябва да се снима като 64.

Не обичам, когато хляба и сиренцето отгоре ми зависят от това, кога некви капути са си(не са си) сменили/регенерирали разтворите[smilie23]

Публикацията е редактирана (07-12-05 18:54)

Дата:   07-12-05 18:52

Е где аркадаши тогаз е най-убаво да ползваме лабове тоест кои - дайте дестинация в Софето.....че като ви чета и взех да се притеснявам.....[smilie2]

Дата:   07-12-05 18:54

Девойките от Кодака на Раковска (баш на стръмното, малко на чомпек и леко странично на Операта) се справиха прекрасно с проявяването и сканирането на този диапозитив - Кодак някакъв (с просрочена годност, разбира се). Почти не беше надран, а прожектиран на стена стои прекрасно...

Автор: pmartinov   
Дата:   07-12-05 19:19

Автор: n1x0n
Дата: 07-12-05 18:30

При нивото на българските лаб-ове, снимането на профи негатив е мяткане на пари на вятъра.

За съжаление наистина е точно така:

Пълно безхаберие ,безотговорност и овчедушие[smilie2]

Дата:   07-12-05 19:22

Въпреки че всички тук се оплакват от Кодака на Шипка, аз проявявам диапозитивите си там - сигурно съм нещо специален и се отнасят по-внимателно с моите, защото досега не съм имал никакви проблеми.
[beer]

Не може да е чак толкова трагично положението, не върви някак си цените тук да са по-високи от Америка, а качеството по-ниско.

Дата:   07-12-05 19:27

Средноформатен диапицитив Fuji Provia 100, проявен в Кодака на Шипка:
http://img484.imageshack.us/img484/3862/i25jh.jpg

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР