Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

forum: Фото базар - Цифрова техника
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Предложение за елементарни правила
Автор: tz   
Дата:   22-11-05 19:47

От ден два духовете са се разбунили и се говори за контрол цензура и т.н. Аз съм против такива мерки, но бих предложил следните елементарни правила касаещи някои случаи:

1. Когато се пуска тема за покупка на определено нещо, купувача задължително да остави валидни контакти - тел. мейл, ICQ. За предпочитане е тези, които имат търсената стока да се свързват с купувача именно на тези контакти, а не да пишат веднага във форума. В случаите, когато имащ стоката напише във форума, пусналия темата да има предимство пред останалите, които се интересуват от същата стока, в същата тема. Ако той не я купи следват останалите без значение от реда на постингите им, а както се разберат за ред с продавача (по мейл, телефон, ICQ и т.н.). Много е неприятно, като пуснеш тема и ти предложат търсеното, да се наредят още хора, които казват "давай купувам го", "имаш поща" и т.н. и финално да ти го купят, защото точно този половин час не си бил пред компютъра. В края на краищата ако са се интересували да са си пуснали сами такава тема. Нека бъдат така любезни да почакат малко. Ако пусналият темата се ослуша за повече от 1 ден - останалите са на ход.

2. Когато се пуска тема за продажба нека се описват подробно стоките и да се предоставя контакт - мейл, телефон, ICQ. Реда на купувачите се определя от начина, по който се разберат с продавача, а не по реда на постингите. Хубаво ще е, когато продавач обещае стока на някой, да не се отмята, ако някой му даде някой лев отгоре. За по-големи суми - преценка по съвест. Ако продавач изпрати стока, която се различава от описанието или има скрити дефекти, които не е обявил, купувачът има право да му я върне в срок от два дни, като обяви за това във форума и опише дефекта, по възможност със снимки. В този случай продавачът е длъжен да върне всички пари, както и да покрие всички разходи за транспорт.

3. Правила за търгове:

- търговете са явни. Това означава, че наддаванията не могат да се правят по е-маил, ICQ, телефон или други подобни. Наддава се явно във форума;
- Когато се продава стока на търг, тя трябва да се опише подробно и да се представи снимка за да бъде ясно какво точно се продава и в какво състояние е;
- Обявяващият търг продавач трябва като минимум да зададе следните параметри - срок на търга (максимално 10 дни), начална цена, разумна стъпка за наддаване (от 1 до 4% от минималната цена);
- желателно, но не задължително е продавачът
да обяви цена за моментално изкупуване - който я плати получава стоката веднага и търга приключва;
- по желание продавачът може да зададе и минимална цена. Ако тази минимална цена не бъде достигната продавачът може да не продаде стоката;
- търгът се печели от последния наддал най-висока цена;
- в случай, че спечелилият откаже да купи класирания на второ място получава тази възможност. Ако и той се откаже идва ред на третия, но ако и той се откаже търгът се прекратява без продажба;
- ако някой се откаже преди да е спечелил, но докато е с най-висок залог, наддаването продължава от нивото на предишния залог;
- отказалите се нямат право да се включват отново в същия търг;
- всеки отказал се дължи 10лв. - по пет на продавача и на спечелилия търга,а ако вече е спечелил и се е отказал - дължи 20лв. съответно по 10 на продавача и втория след отказалия се;
- в случай на промяна на правилата от продавача търгът се прекратява и започва втори търг отначало. Продавачът се задължава да направи 5% отстъпка от постигнатата крайна цена на този, който спечели втория търг и да плати транспорта ако има такъв. Ако продавачът не желае да прави втори търг е длъжен да продаде стоката на последния наддал на по-ниската от евентуално обявената минимална обявената начална и постигнатата до момента цена. Ако не е обявил минимална се продава на началната цена;
- с цел избягване на спорове за точното време за приключване на търга, в последните 5 минути всеки участник има право само на едно наддаване. Ако изпрати две наддавания - се брои по-ниското. Така всички могат да пратят последната си оферта в най-последния момент и дори да има толеранс ще е ясно кой е дал най-много. В този случай е възможно играч да наддаде дори над собствената си оферта (ако е водил преди 5-те минути).Закъснели оферти след края на времето по часовника на форума не се зачитат;
- след края на търга продавачът и купилия стоката трябва да обявят (потвърдят) в същата тема, че всичко е приключило успешно. Могат и да се поздравят с по бира също така.

4. Нека всяка успешно завършена сделка се обявява в съответната тема с мнение от купувача и продавача за коректността на другия. Малко добри думи няма да навредят.

5. Не пиша за оплаквания, защото считам, че всеки ще си ги изплаче ако ги има.

Еми това е. Дано не е било много досадно. Може да е малко сложно, но поне се надявам да е ясно. Задължителността на тези правила е много условна, тъй като тук нищо няма юридически обвързваща сила, но ако правилата се споделят от болшинството форумци - де факто ще се прилагат. Ако ви харесва нека да помолим админите да го сложат като постоянна тема (след евентуални корекции) най-отгоре на форума. Ако не ви харесва - здраве да е [smilie7].
Естествено ако някой има хубави предложения за корекции към горе написаното да ги дава.

Извинете за дългия постинг,
tz

Публикацията е редактирана (22-11-05 20:04)

Отговори на това съобщение
 Re: Предложение за елементарни правила
Автор: ahab   
Дата:   22-11-05 20:00

Темата ти не е за Базар.

Ходи във Форум...

Автор: SLR   
Дата:   22-11-05 20:04

Прав си за повечето неща въпреки че аз този вариант с търговете нещо не го харесвам и не мисля че при него може да се въведат някакви правила,а не виждам и от кой?
Според мене е по добре да има един списък със коректните и некоректните продавачи[smilie24]
Направи ми впечатление сега една обява където продавача продаваше нещо на умерена цена,продаде го и сега купувача му е пуснал един позитивен фиидбак във темата но за съжаление тя ше се затрие с времето[smilie2]
Трето,тия неща добре си ги пишеме ама сега ше се появи Гената и ше ни обясни как се прават нещата[smilie23]
Наздраве

Дата:   22-11-05 20:05

ахаб това са правила за базара, не за форума

Автор: samara   
Дата:   22-11-05 20:08

боже, елементарни правила [smilie8] ...все едно сега съм уморен за тях, утре ще ги прочета ![smilie24] [beer] [shtrak]

Дата:   22-11-05 20:09

Гената написа нещо подобно по отношение на обявите за продаване в друга тема преди ден-два. Между другото не претендирам за авторство, просто съм се опитал да направя обобщение между неща, които съм видял тук и по други подобни сайтове.

Публикацията е редактирана (22-11-05 20:09)

Дата:   22-11-05 20:18

Не мисля, че си в позиция за предлагаш правила.

- Регистрирал си се едва преди 10 дни.
- Наддаваш за обектив и след това се отказваш от офертата си (без значение от мотивите).
- Предлагаш правила в които случая "отказал се купувач" се приема като възможност.

Защо?

Дата:   22-11-05 20:55

Ahab,

- регистрирал съм се преди десет дни, но купувам от по-отдавна, просто никога не бях поствал. Естествено на фона на твойта регистрация съм току-що пристигнал, но това не променя собствения ми статус. Форума не ми прилича на казармата от преди 20 години, в която имаше стари кучета и бомбета;

- мотивите имат значение, но няма да ги коментирам тук, а и не искам. Считам, че тази история е от полза за целия форум, независимо, че персонално отнасям негативи от нея;

- отказал се купувач е нещо, което не може да се избегне и не е толкова фатално. Вярвай ми, участвал съм в много търгове, несравними по мащаб и сериозност с тези тук и ВИНАГИ там се предвижда спечелилия да се откаже. Има срок за договор, ако не подпишеш - следва втория. Отказал се продавач е нещо, което също не може да се избегне, но е доста по-неприятно тъй като при търговете прецаква много хора. Също така прередил се купувач тук е нещо нормално. На мен за десет дни ми се случи два пъти. С тези правила се опитвам да предложа схема на действие, която ще работи независимо от подобни случки, затова и ги предвижда.

Ето затова!

Автор: niko_panov   
Дата:   22-11-05 21:00

Браво най-после един разумен човек.[smilie24]

Автор: gorbi   
Дата:   22-11-05 21:03

тъпо тъпо, я вършете нещо от което разбирате момци........ [smilie3]

Дата:   22-11-05 21:16

Това което ще помогне на Базар е една червена иконка до името на всеки некоректен продавач/купувач в профила му.
Също както на тези с крадените снимки.
Ние си ги знаем, но ще е полезно за новодошлите.

Това е нещо което админите биха могли да правят.

Всички останали правила без възможност за контрол са добри пожелания.

Автор: gorbi   
Дата:   22-11-05 21:18

ahab [smilie24]

Автор: NI   
Дата:   22-11-05 21:20

[smilie24] Добра идея!

Автор: niko_panov   
Дата:   22-11-05 21:36

Абе и теб си те бива[smilie24]

Автор: machine_head   
Дата:   22-11-05 22:05

я, краси пак се регистрирал [smilie19]

Автор: dj_mad   
Дата:   23-11-05 00:29

tz - След като това тука не е казарма за какви правила изобщо говориш ?
Ти като старшина на ротата ли се представяш ?

Този сайт си има собственници (администратори) и един от тях, (boni) вече обясни за правилата.

Дата:   23-11-05 00:55

Хубаво де, като не ви кефи не пишете вътре, че да си отече темата по-бързо. Написах я, защото вчера, оня ден имаше някакви полемики на подобни теми. Да отива в историята и толкоз. Не съм го писал да дразня някой. Щом е досадно - заминава си.

Публикацията е редактирана (23-11-05 00:55)

Автор: GenaDP   
Дата:   23-11-05 01:10

Глей сега, с писане не става. Като си тъпанар, то е за цял живот. Демек - говедото, докато не го направиш на суджук, все си е говедо. И да пишеш, и да не пишеш - добитъка пак ще прави квото си знае...

Дата:   23-11-05 01:13

@GenaDP[smilie24]

[thankyou] [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: GenaDP   
Дата:   23-11-05 11:33

Във връзка с гореказаното - ето два съвсем пресни нагледни примера:

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=28850&t=28850&phorum_uriauth=

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=28849&t=28849&phorum_uriauth=

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР