Автор: mitku
Дата: 11-08-09 11:46
От моята (любителска ) гледна точка главните разлики са следните (подредени по моето усещане за важност):
1) най-голямата разлика, е в самото усещане при работа, че апаратът (Д90) се усеща като много по-пъргав. Т.е. много по-бързо се разглеждат направените снимки, много по-бързо се "зууми" в снимката за да я видиш на ниво пиксел, много по-бързо се мести по (доста) по-хубавият екран, по-бързо реагира на команди, ровене по менюта и т.н... един вид - на усещане е почти като Д300. За разлика от Д80, където тези неща стават по-бавно и със замисляне. А за "пъргавината" при самите снимки доста допринася и малко по-големият и доста по-бърз буфер/памет на D90 и тъй като аз винаги снимам в RAW+JPG, това съвсем буквално влияе и на това колко бързо мога да снимам - за разлика от D80, където като направя 1-2 снимки, трябва да чакам да се запишат на картата преди да мога да ги разглеждам, на D90 таквоз нещо практически няма. И особено както съм с грип и 2 батерии, Д90 ми е направо като картечница за бързи снимки. Т.е. - реално най-голямата разлика от моя гледна точка е в по-новият и доста по-бърз процесор (и буфер/памет) на Д90 и по-хубавият екран. Туй с процесора май дори и НЕ се споменава по ревютата между качествата и предимствата, а за мен се оказа най-съществено.
2) следва - по-добрата работа при високо ISO. На фона на D80, където ISO1600 е сравнително "компромисно", на D90 и ISO3200 е съвсем приемливо. Туй беше главната ми предварителна цел, заради което смених D80, но се оказа, че 1-вата точка се оказа по-важна в усещането при работа.
3) Live View - колкото и про-тата да "плюят" лайв вю-то, туй си е голяма глезотия. За ръчен фокус направо се е "утепАло". Като го зуумнеш на екрана и фокусираш на ниво пиксел, разликата в точността на фокуса при ръчно фокусиране е сериозна. Например за макро, но не само, а при всякакво ръчно фокусиране (ако не е важно времето, че ще се забавиш със снимката). А също и при снимка през Лайв Вю-то, с контраст-детект АФ, практически изчезва всякакъв фронт/бек-фокус от който и да било обектив (с цената на доста по-голямо време за фокусиране, естествено).
4) Почистваща система на сензора... не е толкоз съществено, но все пак си е предимство;
5) Възможност за снимане на видео - колкото и да го плюят, кефи си ме. А с ръчното фокусиране се свиква лесно. Особено за някакви изпълнения със светъл обектив, бокета и т.н. - голям кеф прави да се снима. А аз също имам и 3CCD FullHD видеокамера, но туй си е съвсем друго.
Недостатъкът на Д90 е ясен - по-високата цена. Но хубавото е, че по всички качества, Д90 е или по-добър или равен на Д80 и не се налага човек да прави какъвто и да било друг компромис освен с цената. Но поне на мен ми излезе добра цена за него от вида който чаках - "предложение, което не може да се откаже"... и се ъпгрейднах. А вече за кой/какво си "заслужава", всеки си решава сам - за мен си заслужаваше ъпгрейда, но е факт, че чаках цена около и под 1200 лв. и преди туй беше в графата "не си заслужава". ![[smilie3]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie3.gif)
|
|