Автор: drkskwlkr
Дата: 29-01-09 23:37
И аз нищо лично, но шансовете да направиш погрешна покупка по собствено решение или под давление на мненията на други участници клонят към 100%, ако не поясниш за какво точно ти трябва подобно фокусно разстояние.
Според мен при наличието на обектив 28-80 ти е абсолютно излишно да купуваш както 17-70, така и 28-70, освен ако много, ама МНОГО не държиш да си начешеш крастата -- което го разбирам, аз имам две тела и (засега) шест обектива, а не съм нищо повече от начинаещ любител.
Принципно погледнато, в твоя случай покупката на 17-70 е една идея по-смислена заради тези 11mm в широкия край, но гледал ли си какви са геометричните изкривявания на картинката в широкия край? Обикновено вариообективите, които почват от широк ъгъл и продължават доста към телефото обхвата имат силно изразена бъчвовидна деформация в широкия край (по тази причина например никога не бих си купил 18-200 или някоя още по-голяма изгъзица от рода на Tamron 18-270).
Постоянната светлосила на 28-70 за мен е неоспоримо преимущество, най-малкото понеже 70mm (~105mm съотнесено към 36х24 матрица) е идеално фокусно разстояние за портретен обектив, а тогава малкото апертурно число ще ти е важно заради бокето. Портрети снимаш ли?
Виж и резбата за филтри на тия две сигми, ако не се лъжа 28-70 беше на 67mm а 17-70 е на 72mm, които и двата размера са относително редки, а филтрите са скъпи, да не се ругаеш после, като тръгнеш да си купуваш прост UV филтър или нещо "по-така".
И ако все пак всъщност искаш широк обектив, защо не вместо тия 17-70 и 28-70 не разгледаш Sigma 10-20 или Canon 10-22? Или пък защо направо да не си купиш някой твърд 20mm или 24mm обектив?
Инак личното ми мнение е, че като правило е по-оправдано да се купуват обективи, предназначение за FF матрици, независимо дали в момента ще ги използваш само с APS-C тяло. Днес снимаш с 400D, утре ще ти дойде акъл да си купиш FF апарат, за да се отдадеш на пейзажна фотография и всичките натрупани EF-S обективи (DC при Sigma) обективи ще ти дойде да си ги разбиеш в главата.
На мен Sigma 28-70 f/2.8 EX DG ми е доста любим и най-вероятно ще си купя такъв съвсем скоро, понеже се случи така, че имам 28mm твърд Canon, 70mm твърда Sigma и нищо под ръка за междинното разстояние, така че бих ти препоръчал него. Но тук отново гледам от моята си камбанария, понеже нямам сходен обектив (а ти имаш 28-80), а широкоъгълните снимки си ги правя с 10-22 EF-S (какъвто ти вероятно нямаш).
И така, пишем си тук ний тук в очакване някой админ да премести темата в съседния раздел, където й е мястото...
Публикацията е редактирана (30-01-09 00:02)
|
|