Автор: Rumi_7
Дата: 17-09-08 16:32
ОК, това ми беше последното пращане "на сляпо". Споделям тук цялата история:
Както съм писала, светкавиците са ми награда от курса на Фото-Форум Студио. Бони ме прати в Dynaphos да си взема наградата. Оттогава стояха вкъщи - не са ми трябвали и никога не съм знаела как се ползват, в интернет нищо не намерих. Нито съм ги пробвала, нито нищо. Можеха да си останат да събират прах вкъщи, но предпочетох да ги пусна, макар и на по-ниска цена, та дано да свършат работа на някого ако все пак работят.
В обявата изрично съм писала, че държа светкавиците да се пробват пред мен - дори не знаех дали въобще работят или не - може още в магазина да е имало проблем, знам ли..., не ми се рискуваше и с куриери. Опасявах се, че може да се случи нещо с тях и при куриерите... Най-много ме притесняваше, че това би станало за сметка на купувача, така че съм предупредила всички, които са се свързали с мен, че ако не пробваме светкавиците заедно, риска, който поемат, е изцяло за тяхна сметка.
Ако се случеше проблем, тогава купувачът щеше да е недоволен, че е платил за нещо, което не може да ползва; на всичкото отгоре, не може да бъде сигурен, че аз съм коректна, защото не се познаваме => в неговите очи аз съм го измамила. От друга страна, аз нямам гаранция, че купувачът не ме мами нещо с цел сваляне на цената или пък наистина е възникнал проблем... И по този начин - ето ти взаимно недоверие.
Когато chepandov ми се обади, ми каза да пробвам светкавиците дали работят. Обясни ми, че работят на 220v и мога направо да ги завинтя вместо крушка на лампата вкъщи и да ги запаля с тест-бутона. Пробвах: и двете сработиха по 1 път с тест-бутона, прибрах ги обратно в кутиите и ги пратих с Еконт.
Днес ми се обажда, че още като ги отворил едната миришела на изгоряло, другата пък стъклото й отпред било спукано; изглеждали като че ли са ремонтирани, че са им сменяни части и т.н. ... Т.е. точно това, от което се опасявах - нито той знае дали да ми вярва, че при мен са работели, нито аз знам дали да му вярвам, че са счупени преди отварянето на пратката. И Еконт не можем да обвиним за нищо, защото самите ние ще сме спорещи страни. Освен това, аз не знам как трябва да изглеждат и кое във външния им вид съмнява колегата, понеже за пръв път виждам такива светкавици. А и нали уж "на харизан кон зъбите не се гледат" - каквото са ми подарили, това съм пратила.
Така че повече нямам намерение да пращам/получавам нищо "на сляпо" - не че много често ползвам базара (може би 1-2 пъти годишно), но държа на доверието между колеги и лоялните сделки. Предпочитам да се разходя до някой град, или да продам нещо за по-ниска цена, но да се видя с човека - просто за мен лоялността е по-важна от +/- 20 лв. Защото пари се печелят, но доверието трудно се печели обратно, когато веднъж е поставено на съмнение.![[smilie2]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie2.gif)
|
|