Автор: speedlite
Дата: 24-08-05 18:44
Виж, драги ми канадецо... Ти нищо няма да продаваш и влизаш в темата само да спамиш. Кой е трола тогава?
77-85мм си е класически фокусен диапазон за портрети. 135мм може да става за снимки на улицата, ама за портрети идва малко длъжко - трябва да се отдалечиш на 4-5 метра от модела. А ако си в стая и не можеш да се отдалечиш? Тогава със 135мм снимаш само око, ухо или headshot в най-добрия случай ![[ezik]](https://photo-forum.net/forum/smileys/tongue.gif)
Такумара при кроп-фактор 1,6 става 80мм еквивалентни. Зрителния ъгъл, дълбочината на рязкост и размазването на фона стават като на класически портретен обектив. К'во навиране в модела и к'ви перспективни деформации бълнуваш при 80мм фокусно разстояние?
Плюс, наскоро правих тест с Pentax 50/1,4 (който си е същия този Такумар, само че на байонет) и се оказа най-резкия обектив от всички които имам.
Сега, за Pentax-A* 85/1,4 - като не е толкоз стока, намери ми един. Давам два Хелиоса 40-2 за него .
Каже ли някой че ще си купува нещо, дето не е Сапоп, веднага скачаш че бил маниак. Недей така бре, съществуват и други марки, и те имат право на живот.
За загрявка ето ти едно алтернативно мнение -
Bob Blakely: The SMC-A* 85/1.4 is one of the best lenses Pentax ever made and one of the best, if not the best, fast 85mm lens ever made
Айде, мир
ПП: Снимки с пентаксово боке ще пусна в онази тема, може би довечера ако ми остане време
|
|