Автор: IDA
Дата: 21-11-07 20:27
Здравейте,
Настоящата оферта касае развиващи се фотолюбители със сериозни амбиции за усъвършенстване във фотографията. Ако сте такъв, продължете да четете, ако не, най-добре си потърсете по-интересна за Вас тема.
И така, Вие сте един от многото, които доскоро са снимали с фотоапарат от нисък клас (сапунерка). Доволен сте от постигнатото, но вече сте стигнали до извода, че искате да продължите да се развивате, а сапунерката Ви налага доста ограничения. Време е за DSLR. Пък и толкова им паднаха цените напоследък, направо не е за вярване. И ето, от съвсем скоро сте горд собственик на почти нов канонски DSLR и горите от желание да започнете да снимате и да експериментирате. И изведнъж се виждате поставен пред една от най-тежките дилеми пред всеки развиващ се фотограф:
КАКВИ ОБЕКТИВИ ДА СИ КУПЯ???
Изборът е невероятен, както като качество и възможности, така и като тегло и универсалност, а за цените да не говорим. Най-евтините започват от около 100 лв., а най-скъпите струват десетки хиляди левове. А Вие сте с ограничен бюджет. Какво да направите, за да си купите най-доброто за парите, с които разполагате, без да се набутате с нещо, което няма да Ви върши работа? Сложен въпрос, без еднозначен отговор, защото всеки обектив си има своето предназначение, а всяка, макар и малка степен на универсалност, се заплаща с компромис в качеството и най-вече въздействието на една снимка. И влизате във форума, четете десетки теми все с горния въпрос, питате и получавате стотици мнения и отговори, които още повече Ви объркват. Накрая стигате до задънена улица.
А не би ли било много по-лесно, ако преди да си зададете горния въпрос, си зададете няколко други по-лесни въпроса, чиито отговор в значителна степен би Ви помогнал да направите своя избор? Ето няколко такива въпроса:
1. Кой жанр от фотографията ми се удава най-добре и какво най-много обичам да снимам - пейзажи, портрети, макро, улична фотография, природа, диви животни ...?
2. Какви очаквания имам към качеството на снимките си и какво мисля да правя с тях - да си ги печатам за семейния албум, да си ги гледам на монитора или ... да дам заявка за участие например в изложбата "Най-доброто от Фото форум за 2007 г."?
3. Ако пръсна 1000 лв. за така прехваления EF 70-200/4L или 2600 лв. за "най-великия" за всички времена EF 100-400/4,0-5,6 L IS USM, ще мога ли въобще да снимам с този 2-килограмов топуз и няма ли да се окаже, че въпреки великолепната стабилизация, 4 от 5 кадъра са ми размазани, че въпреки L-оптиката, цветовете никакви ги няма, а кадрирането - о, майко мила?
Какво е решението? Според моя скромен опит на човек, който през последните няколко години мина точно по този път, отговорът е само един:
Човек първо трябва да се научи да снима с по-прости и евтини обективи, да експериментира с тях, да се убеди в техните възможности, да разбере в какво се състоят техните ограничения, да се научи да постига най-доброто, на което са способни и ЧАК ТОГАВА ще може да си даде отговор на въпроса: КАКЪВ ОБЕКТИВ МИ ТРЯБВА?
Точно това е целта и на моята оферта. Обективите, които предлагам, нито са върхът на сладоледа, нито мисля да ги обсипвам със суперлативи. Само ще кажа, че това са обективите, с които съм се учил да снимам, с които са правени по-голямата част от снимките в профила ми и които са ми помогнали да си отговоря на горния въпрос. Единствената причина, поради която ги продавам е, че с получените пари възнамерявам да си купя обектива, който ми трябва.
Главното достойнство на предлагания от мен комплект е, че за малко пари, той покрива целия обхват от фокусни разстояния от 18 до 300 мм. Това дава възможност да се експериментира в почти всички жанрове на фотографията - от макро (с някои приспособления, вижте по-долу) до пейзаж, от портет до улична фотография, от архитектура до астрофотография. Идеални са за учене! А като се научите да снимате с тях и сте готови с избора на обектива, който Ви трябва, и Вие ще ги продадете на приблизително същата цена, ако ги пазите, разбира се.
И така, ето и самите обективи:
1. Обектив EF 35-80/F3.5-5.6. Този обектив е с оценка 3.3 на сайта за тестване на обективи http://www.photodo.com и се счита за един от най-резките универсални варио обективи за филмовите тела на Canon. Ползвал съм го главно за макро снимки с помощтта на една или две макро лещи на резба М52 (тях не ги продавам, но мисля, че могат да се намерят по фотомагазинчетата или в базара на форума и то на прилични цени). Обективът е изключително удобен за макро с такива лещи, тъй като е компактен и лек, позволява широк обхват от приближение, само чрез въртене на варио гривната, в зависимост от желаното увеличение, а вградената в апарата светкавица не се засенчва от него. Почти всички макро снимки в профила ми са правени така. Обективът става добре и за улична фотография.
2. Обектив EF 75-300/F4-5.6. Този обектив има оценка 3.1 в горепосочения сайт и съм го използвал много успешно, както за улична и портретна фотография, така и за снимане на животни.
3. Обектив EF-S 18-55/F4,0-5,6. Това е един от най-оплюваните обективи във форума, а всъщност прави чудесни снимки, особено ако човек се научи да изкарва най-доброто, на което е способен. Ето и една полезна тема по въпроса с китовите обективи:
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=......&t=......&phorum_uriauth=
Няма нужда да споменавам, че съм пазил обективите като очите си. Купувал съм ги от САЩ и са в отлично състояние, с предна и задна капачка. Който ги погледне, едва ли ще ги отличи от нови.
За тези, които желаят да видят снимки правени с трите обектива, в сайта на ABV.BG съм регистрирал и пощенска кутия, в чието "ЧЕКМЕДЖЕ" можете да намерите мои снимки правени с Canon 350D и трите обектива, включени в комплекта. Снимките са сортирани в три .ZIP файла с наименованията на обективите, които трябва да изтеглите от там. Повечето от снимките съдържат EXIF. Размерите им са намалени, защото нещо много се краде напоследък, но можете да ги разгледате на цял екран (1024х768 пиксела). За да влезете в сайта, където е пощенската кутия, задайте:
http://mail.abv.bg
User: lenstest (само малки букви!)
PW: CanonEOS (с големи и малки букви!)
=============================================
ЦЕНАТА на комплекта е 499 лв. Засега продавам целия комплект, но ако не се намери купувач, ще обявя и цените поотделно.
Ако някой прояви сериозен интерес за покупка, или на целия комплект или на някой от обективите, нека ми се обади на:
тел.: 929 65 30 (вечер след 20:00 часа).
Обективите са в София и могат да се видят и тестват след уговорка за среща с купувача. А на този, който ги купи, съм готов да споделя своя опит и да покажа някои полезни неща, които биха били от полза при снимането с тях.
С приятелски поздрав,
Ваш IDA.
|
|