Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

forum: Фото базар - Цифрова техника
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Формиране на цените на употребявана техника.
Автор: asahi   
Дата:   31-07-07 17:05

Темата е породена от зачестилите ценови коментари в базара.

Конкретния повод е мнението на Дилов:
Автор: dilov
Дата: 31-07-07 11:21

И аз съм продал в този форум над 15 обектива. И все не мога да се начудя - какво може да му остарее на един обектив, особено ако е пазен като нам кво. И защо се налага продавачите в крайна сметка безбожно да паднат в цените?! Според мен правилния подход за втората ръка обективи, но такива, дето приличат на нови и всичко си им работи, да е цената без ДДС-то и минус още не повече от 10-15%.
Успех с продажбата!

Според мен когато човек купува техника е нормално да я използва и с получените средства (удоволствие) да компенсира физическото и моралното остаряване на продукта. Изтичането на част от гаранцията е другият поевтиняващ фактор.
За мен е нормално пазен едногодишен обектив (без значение работил-неработил, защото е недоказуемо) да се продава на 70% от покупната цена. Не на цената на Канон Бг или Фотосинтезис, а на цената, на която реално си го купил. Ало си се набутал на висока покупна цена - тогава по най-ниската реална цена.
Останалите прийоми в ценообразуването са нормални за търговията с нови продукти.

Вашето мнение?

Отговори на това съобщение
 Re: Формиране на цените на употребявана техника.
Автор: kamend   
Дата:   31-07-07 17:12

Пазарът определя цените! Търсене-предлагане, такива ми ти неща ... Всеки може да се пробва с каквато цена сам прецени. Но тази преценка ще е по-точна, ако е съобразена с ПАЗАРА!

Автор: Lafera   
Дата:   31-07-07 17:21

Дам точно 70% прибризителния процент за втора употреба..

Автор: doca   
Дата:   31-07-07 17:31

Факторите при определяне цената на даден продукт, дали е нов или втора употрела, са много. Според мен двата постинга разлеждат един и същи процес, но от различна гледна точка.
Прибавям и още един фактор- информацията.
Ако клиент не знае точната цена на продукта при излизането му от заводите на производителя, то не е изключено той да купи първоначално продукта на по- висока цена и съгласно разсъжденията на asahi след време, да го продаде с отстъпка 30%, но в крайна сметка, цената на продавача ще бъде доста по- висока от очакваната.
Моя е преценката, че информацията е най-важното нещо и тя струва много повече пари, отколкото самия продукт отделно.

Автор: d256h   
Дата:   31-07-07 17:32

Цената на стоката е такава, на която продавачът и купувачът си стиснат ръцете за сключена сделка! Мисля, че така е най-просто и вярно..

Дата:   31-07-07 17:35

По-горе съм написал че за мен е нормално да се продава на 70%, не да се купува.
Не е изключение покупната цена да е по-висока от обявената - напр. при търгове.

Автор: shoshy   
Дата:   31-07-07 18:03

За съжаление в базара се срещат доста често абсурдни продавачи искащи цена като за нова стока не отчитайки факта, че са използвали техниката и са имали полза от нейната употреба. Някак си им се иска да ползват месеци и вземат това което са дали като парична сума. Още по дразнещ е факта от коментарите на някой "помагачи" които смело съветват "Цената е супер, не го давай под..."
Тези хора според мен не помагат с безсмислените си постове, а дори пречат за извършване на реална сделка. Незнам къде им е идеята, нали ако продавача не е доволен от исканата цена, то поне купувача ще е - все ще има един доволен.
Както и да е, реално пазара е барометър за всички цени в базара.

Автор: opeldjia   
Дата:   31-07-07 18:12

За мен нормално е обявената продажна цена да е толкова коклкото реши продавача, а пазара има чудното свойство сам да определя цената на която се сключва сделката ... кой каквито цени иска да пише - като не ти е изгодно не купуваш и толкоз.
Я сега asahi ми кажи - ако баба ми е спестила от пенсийката и ми е подарила един Марк3 (който аз на практика съм получи безплатно), следва ли и аз да го подаря т.е. да го продам за 70% от цената на която съм го придобил(0лв) , т.е. 0лв ?
Или примерно ако ми изпадне обява за читав 20Д за 500лв със всичките ми документи, следва ли аз да го продам след месец за 320 ?
... комай не ? [smilie8]
[beer]

Автор: kirile   
Дата:   31-07-07 18:12

d256h [smilie24]
това е истината
всичко останало са приказки

Автор: kamend   
Дата:   31-07-07 18:14

Автор: shoshy
Дата: 31-07-07 18:03

"Както и да е, реално пазара е барометър за всички цени в базара."
Е, така де!

Автор: GenaDP   
Дата:   31-07-07 18:19

да се продава на 70% от покупната цена. Не на цената на Канон Бг или Фотосинтезис, а на цената, на която реално си го купил. Ало си се набутал на висока покупна цена - тогава по най-ниската реална цена.

Що за простотии? Ами ако ми е подарен, намерил съм го на улицата или съм го откраднал - трябва да платя на някого, за да го вземе? [smilie19]

Автор: GenaDP   
Дата:   31-07-07 18:24

Малииийййй...

Ако клиент не знае точната цена на продукта при излизането му от заводите на производителя, то не е изключено той да купи първоначално продукта на по- висока цена

Г.Ти на заводски цени ли пазариш, гълъбче?

Дата:   31-07-07 18:34

Отново погрешно разбрали или неправилно изразили се. Както се казва "Всяко правило си има изключения" и част от постовете са такива.
Вярвам "asahi" говори за принципни неща, а не за закони с които задължително трябва да се съобразява всеки тук. Всеки има право да иска това което смята за добре, друг е въпроса дали някой ще му го даде.
Само като пример ще дам абсурдна обява дадена наскоро. Извинявам се на цитирания автор но това ме смая направо. Обявата не ми представлява интерес, но ме заинтригува с абсурдизма си.
Автор: pandishpan
Дата: 08-07-07 22:28
предлагам s3 is с 1гб карта за 790

По същото време този модел апарат се продаваше във фотопавилиона за...
Код: 0009
Цена: 699.00 лв. с ДДС
Наличност: Да (София, Варна, Пловдив)
Гаранция: 24 месеца

а автора на обявата дори каза: цитирам: "ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРОДАВА ,ЦЕНАТА Е ЛЕКО НЕАДЕКВАТНА,А ПОДАРЪЦИ НЯМА ДА ИМА!"
Това ако е подарък-здраве му кажи.
Те за това ми беше думата, а вярвам и на "asahi" , такива примери колкото искаш.

Дата:   31-07-07 18:39

Опелджията, Гена, говорите общо за три доста частни случая на придобиване. И двамата можете след справка да отговорите на въпроса: За колко може да се намери ХХХ-ХХ нов?

Визирам обща постановка на въпроса, касаещ най-често срещания тип сделки тук.

Автор: docenta   
Дата:   31-07-07 19:09

правилото е 70% от цената в момента (най-евтината), независимо на колко време е стоката (даже и да е купена преди 1 месец).
ако може да се продаде за повече супер.

Автор: dilov   
Дата:   31-07-07 19:21

Аз обаче да си призная. Понякога съм падал в цената и не от пазарни съображения, а например като много съм бързал да продам за да финансирам закупуването на нещо, което нямам търпение да си набавя. Но това пак донякъде има пазарна компонента.

Автор: stoyan_vn   
Дата:   31-07-07 19:33

Едно нещо каквото и да било то струва толкова, колкото можеш да му вземеш било то и чисто нов мерцедес,така че дали обективът или тялото са нови или малко употребявани цената му зависи от търсенето (освен в случеите когато продавача е на зор или пък стоката представлява антикварна ценност)

Автор: holden   
Дата:   31-07-07 20:00

Белите обективи по принцип си запазват 80%-90% от стойността като се продават на старо.

Автор: voland   
Дата:   31-07-07 20:13

Честно казано не виждам особен смисъл в тази тема. Ценообразуването е резултат от субективна преценка и не може и не трябва да се регулира. До известна степен то се саморегулира в процеса на предлагане и договаряне между страните. Всичко останало са свободни размишления в областта на някакви пазарно-психологически теории. Няколко човека по-горе казаха същото с по-прости думи. Колкото-толкова.
Единствено бих пледирал за сериозен отпор на спам-а в темите и приятелското ъп-ване.

Публикацията е редактирана (31-07-07 20:14)

Автор: finlip   
Дата:   31-07-07 20:13

Най- добре е да си направим комитет по цените
и някой много печен който да го оглави и никакви игрички повече с цените няма да има.

Автор: neuromancer   
Дата:   31-07-07 20:56

Пазара сам се грижи за тия неща. Ако сложа висока цена и не продам стоката, ще намаля цената, нали. От друга стана ако купувача бърза, не му се чака доставка от щатите или го мързи да проверява цени на други места, ще я вземе на моята цена и ще е доволен. Какъв е проблема?

Автор: n1x0n   
Дата:   31-07-07 21:22

Що трябва да се напъвате да регулирате едно от малкото неща, които и сами съвсем добре се регулират?!

Пък и теорията за покупната цена... ми тя тази цена може да варира точно 100% за някои стоки!
С какъв акъл ще искате човек, купил нещо за 2000 лв. от БГ, да го продаде после за 700, само защото даденото нещо струва 1000 в щатите/ЕС.

И обратното - нещо купено от щатите за 1000, докарано със много зор до тук, където то струва 2000 - трябва ли да се продава за 700, при положение, че ще се грабне веднага за 1400?!

Единственото, което трябва да се направи в Базара е да се наказва спама и да се банват досадните експерти ценовици!

Автор: mano   
Дата:   31-07-07 21:30

За мен винаги е било правило да продавам на 30% по-ниска цена от пазарната в момента, а не от цената на която съм купил стоката преди време. Това важи и когато купувам.

Автор: finlip   
Дата:   31-07-07 23:07

Или пък да вземем да си спретнем едно министерство на пазарните цени...

Дата:   31-07-07 23:17

По повод изказването на "n1x0n" за "досадните ценовици" ето какво показа history:

Автор: n1x0n
Дата: 09-06-06 21:08

Абе ivodam, мислех да те пропусна, ама понеже лекинко почваш да ме нервиш...

Откъс от твой мейл:
"Цената е 2650 лв., може да
се дискутира за известно намаление,
зависи откъде сте.

Гаранцията е официалната гаранция
на Канон за 1 година.
Фактури не издавам..."

Такааа... 2650 лева, без данъчни фактури, без документ за произход, без нищо...
Оставям настрана проблема с БГ гаранцията, която важи само когато е гарнирана с фактура/касова бележка...
Оставям настрана проблема, че Канон БГ официално ми потвърдиха че само оторизираните им дилъри могат да предлагат официалната българска гаранция. Ти от тях ли си?

Та, да се върнем на тези 2650 лева...

Във Фотопавилиона, цената е с 29 лева отгоре, но пък е с китов обектив и с данъчна фактурка и с истинска БГ гаранция.

От официалните дилъри на Канон БГ може да се вземе за 2700 лева, отново с фактурка и гаранция.

Та във общи линии, грижата ти за другарчетата се изразява в спестяване на 50 лева в най-добрия случай и тотална липса на официален документ за собственост.
Оставям настрана въпроса, колко трябва да си нагъл за да правиш забележки на хора с реално право да си върнат ДДС-то, а ти самия да въртиш яко черни сделки?!

Та може би на точно тези ценовици трябва да се обърне внимание а "n1x0n" ?

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР