Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

forum: Фото базар - Цифрова техника
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 В кое фото в Сф мога да намеря slave flash?
Автор: cristo   
Дата:   15-06-05 17:35

и да пробвям с моята дигитална каноска сапунерка, коя се пали правилно, коя не... Sunpak прави такива светкавици, може и други фирми също да правят

Отговори на това съобщение
 Re: В кое фото в Сф мога да намеря slave flash?
Автор: georgie   
Дата:   15-06-05 18:24

В Халите..Unomat B14 [smilie24]

Автор: ahab   
Дата:   15-06-05 18:29

Ако дигиталната ти сапунерка няма М режим нищо няма да направиш.

На АУТО и различните "креативни" сапунерките пускат префлаш който лъже слейва и когато основната светкавица на сапунерката се запали слейва се е разредил или тепърва се зарежда.

За слейв светкавица може да използваш всякаква като в палиш с оптично тригерче. Такова например:
https://photo-forum.net/static/forum/2005-12/dhhz6108.JPG
http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/User-Guide/EXT-FLASH/NIKON/su4-1.jpg

Автор: jumbo   
Дата:   15-06-05 18:33

аз със самсунг на ауто съм снимал без проблем използвайки за слейв никонска СБ80
а канон си продават отделно слейв светквица за техните сапунерки....

Дата:   15-06-05 20:51

Canon A80 e - има manual.

Дата:   15-06-05 20:54

ahab - това "оптично тригерче" на английски как се нарича, та да потърся разни други модели по интернет

Дата:   15-06-05 22:28

начи тез глупости с това апарата да е на мануал го забрави все едно не си го чувал
сапунерките ВИНАГИ имат префлаш защото когато си на мануал светкавичката им е на ТТЛ
ей ма значи[smilie9] [smilie9] [smilie9] [smilie9] [smilie9] [smilie9] [smilie9] [smilie9] [smilie9] [smilie9] [smilie9] [smilie9] [smilie9]

понякога ми иде да крещя яко

както споменах канон си имат такава слейв светкавица

Canon предлагат като аксесоар външна светкавица HF-DC1, която се закрепя с помощта на специална шина към фото камерата и с нея вече имате стабилна допълнителна мощност.

извадка от бъдеща статия
баси вече експерт и по канон трябва да стана[ezik]

Дата:   15-06-05 22:45

HF-DC1 canon

Дата:   16-06-05 09:46

Jumbo - не знам защо се палиш и крещиш за всяко нещо. Много си страстен [smilie5]

Да ти го обясня спокойно, че по-горе сам си противоречиш. Първо казваш че си снимал без проблеми на ауто със Самсунг. После казваш, че дори на Мануал сапунерката ползва ТТЛ и това съгласи се - пречи.

Ето моя опит:
Кулпикс 2200 ауто + СБ80 = две "изпуквания" = овърекспожър.
Пауършут С50 ауто + СБ80 = две "изпуквания" = овърекспожър.
Пауършут С50 менюал + СБ80 = едно "изпукване" = ОК.

Ти със Самсунга може да си успял понеже СБ80 е дзвер и успява да отговори и на префлаша и на основния импулс ако помещението е малко и не се разреди докрай.

Оптичното тригерче се нарича синхронизатор или потърси Wireless Slave Flash Controller или су вземи за 18лв оттук:
http://www.dynaphos.com/sync.htm

Автор: Pitarfoto   
Дата:   16-06-05 10:03

аз също от скоро дадох на моите да снимат с А70 на мануал и мямам проблеми само едно малко картонче под ъгъл пред светкавицата да не прави сенки абе колкото да запали другите светкавици . че ми става вече жал за 10Д да го лашкам за поспорти[beer]

Дата:   16-06-05 14:58

значи кат не си разбрал самсунга нямат префлаш!!!!!!!!!

Дата:   16-06-05 15:20

така де - твоя Самсунг няма.

а неговия Канон най-вероятно има и затова го съветвам да включи на Менюъл защото при моя Канон S50 само на Manual светкавицата няма pre-flash.

да не би да знам всички режими на всички производители - различно е.

Дата:   16-06-05 16:09

добре де няма логика
префлаша е с цел определяне на експозицията
е как като е на ръчно светкавицата ще определи експозицията?
с д70 на какъвто и да си режим ако светкавицата е на ТТЛ си пуца с префлаш
ако светкавицата е на мануал тогава няма
а сапунерките няма как да им ръгнеш светкавицата на мануал ?!?!?!!?!?!?
за това канон са си пуснали такава светкавица дадох линк

Автор: krassimire   
Дата:   16-06-05 17:16

Понеже се говори за сапунерки, всяка е различна.

Ricoh Caplio G4 няма префлаш и се сработва отлично с unomat G14, верно само по-големи разстояния, щото няма измерване никакво.

Ricoh Caplio R1 пък си пуска или не префлаш когато той си реши :-(

Дата:   16-06-05 18:27

Да се върнем на питането с което започна темата: как със сапунерка да запалим правилно слейв светкавица (Sunpak, Unomat) и откъде да си купим.

Всички май сме съгласни, че префлаша бърка работата. Необходимо е сапунерката да може да го изключва. Но имайки впредвид, че сапунерките и изобщо цифровите апарати мерят светкавицата основно с префлаш това варира от модел до модел. Ако може да се изключи - ще стане работата. Ако не може - няма да стане без умна светкавица съвместима с този модел.

После питането отиде в посока: как да запаля изобщи слейв светкавицата? Скъпите светкавици имат вграден IR сензор (СБ-80, СБ-600). Тези които нямат сензор трябва да се монтират на тригерче което да гледа мастер светкавицата. Тригерчетата са евтини, има ги по фирмите.

И последния въпрос е: как да измери сапунерката правилно светлината като по време на префлаша и се меша слейва а при основния импулс слейва може да не се е заредил за да запали? Ето тук отговора е "не може с евтина светкавица". Става със студиино осветление или със светкавици които мерят сами в слейв режим. СБ-80 има два режима - Ауто и Менюъл при слейв. В единия сама си мери и се спира когато светлината е достатъчна от нейната гледна точка. В другия се наглася ръчно.

Евтиния вариант е да се щрака на Менюал и да се гледа резултата на екранчето. Блазе им на тия с апарати които показват хистограма като Канон S50 [thankyou]. Гледаш резултата и коригираш силата на светкавицата. Това е начина с евтина светкавица.

Дата:   16-06-05 20:42

jumbo - Canon A80, а предполагам и другите - A95, S-серията, имат ръчна настройка на светкавицата в 3 степени и явно точно затова в manual изключва префлаша, щото няма нужда от него, след като сам си определяш силата

драго ми е и аз да знам нещо повече от теб [smilie3]

Дата:   16-06-05 21:57

п.п. ahab [smile] и А80 има хистограма [smile] аз от кога викам, че това е най-доброто апаратче от този клас

днес се поразрових по нета, доста от по евтините фирми са почнали да произвеждат слайв светкавици, които се водят digital slave, т.е. съобразени точно с префлаша
и тъй като никой от нашенските търговци не ми каза "Ела при нас, тук имаме светкавици за такива апарати", май пак от Щатите ще се купува...
та така - чета, чета, ама никога като не съм купувал светкавица и колкото повече ги гледам, толкова по тъп се чувствам :)

та какво ще кажете вие за характеристиките на тези модели:
1) Sunpak Digital flasf Kit - евтин вариант, 200 millisecond delay for optimum flash sync needed for some digital cameras, обаче това ми изглежда съмнително ефикасно - откъде да знам че е достатъчно за префлаша

2) Vivitar DF200

3) Phoenix D91

4) Phoenix D92

ето на Phoenix и по-пълни спесификации:
http://www.phoenixcorp.com/Flash/Digital_Flash/digital_flash.html

знам че повечето от вас ще се смеят на тези измислени марки, но за използване веднъж на 2 седмици не ми се дават повече кинти

Дата:   16-06-05 22:53

а видя ли въобще линка който ти пуснах за каноската светкваца?????
аре спи спокойно щом си щастлив че знаеш повече от мен [smilie5]

Дата:   17-06-05 00:07

видях го jumbo, и светкавицата порезгледах но е прекалено обикновенна за парите си - като всичко фирмено [smilie2]
мерси все пак [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР