Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

forum: Фото базар - Цифрова техника
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Цветовете на Canon (350D)
Автор: smashin   
Дата:   21-11-06 18:30

Не мога да си обясня точно защо, но цветовете на Canon 350D определено не отгаварят на реалността.
Аз не съм професионалист, снимането ми е хоби. От година и няколко месеца имам Canon 350D, и всичко тръгна от там, че след първите няколко кадъра страшно ме издразниха цветовете на же-пе-га. От тогава насам снимам само RAW. Обаче, какъвто и софтуер да ползвам, винаги губя много време за да нагодя цветовете да са горе-долу истински.

Преди това имах Canon S50 а сега освен 350-ицата и един Ixus40. А още по преди-Зенит.

Единственото ми обяснение до момента е CMOS vs. CCD.

Има ли някаква рецепта, някой ColorProfile или някой филтър който да трябва да настроя.

Просто не мога да си обясня как така една сапунерка може да налучка цветовете а един DSLR - не.

Мога да кача RAW, направен по едно и също врене заедно с IXUS-а за сравнение.

Отговори на това съобщение
 Re: Цветовете на Canon (350D)
Автор: canonio   
Дата:   21-11-06 18:35

[smilie10]

Автор: Faber   
Дата:   21-11-06 18:42

Smashin загледай се и в рязкостта на изоражението при 100%...

Дата:   21-11-06 18:46

Разкостта е перфектна.
Да го наречем така, те цветовете не са много далеч от истината, но определено не са реални.
Примерно зеления цвят има по жълтеникъж оттенък, жълтото е по-бледо, и неща от този род, но в крайна сметка картинатая придобива друг нюанс.

Автор: Тед   
Дата:   21-11-06 18:49

ко ли ша кажат никонци с техните "артъ изкривявания" на цветовете [smilie5]

Дата:   21-11-06 18:52

Освен това всеки софтуер си има собствена идея за това което си снимал, ама нито един не познава съвсем.
Определено съм наясно, че обектива тук играе най-голямо значение. Имам 3 обектива.
Canon 18-55 китовия, Сигма 17-70 / 2.8-4.0 DC, Canon 70-200 / 4.0 L

Резултата на една и съща снимка направена с различните обективи е различен, нормално, но пак не е реален.

Кек така една сапунерка вади по естествени цветове.
И двете сапунерки са с CCD на Sony.

Автор: ejko   
Дата:   21-11-06 18:55

ми принципно нищо такова не съм забелязал, но нали имаш предвид, че цветовете зависят доста и от обектива. Реално различните обективи дават напълно различни нюанси и отенъци! Моя такумар напремер е толкува жълт, че направо ми став асмешно понякога, но мен си ме кефи така и не мисля да го лекувам! някой дават топли цветове, други по студени! А твоят мозък как възприема света вече си е башка! Така че цветовете ги гледай сравнени с друг апарат, а не сравнени с това, което ти си мислиш, че е обективна действителност! И в крайна сметка, това да му е проблема на апарата...

Дата:   21-11-06 18:59

Проблемът е, че като направя няколко снимки със сапунерката, резултата ми харесва, а на 350-ицата - ме дразни, докато не мине през обработка.
Не го намирам за нормално!
Ако снимах само же-пег, трябва да си изхвърля всичките снимки.

Автор: ejko   
Дата:   21-11-06 19:01

нещо закъснях с поста! Извинявай... Я кажи нещо за Сигмата как ти се вижда спрямо китовия...?
п.с. тази тема не е за базара...

Автор: vankostrong   
Дата:   21-11-06 19:02

smashin
МОНИТОРА на който ги гледаш тия снимки настроен(калиблиран) ли е ?[smilie10] [smilie8]

Дата:   21-11-06 19:03

СЪседа снима с IXUS 400 ли беше .... обаче така яко дъни зеленото и сатурира....

Виж си настройките на хапарата, пиле....Има едни такива в менюатата...да не си избузил color tone or saturation-a.....

Дата:   21-11-06 19:08

Снимам RAW, зарежете настройките на апарата.
Единственото нещо което има значение (май) е контраста, защото той пременя динамиката на цветовете.

IXUS 40 и IXUS 400 са две различни неща.
Ей сега си отивам вкъщи и ще кача някъде 2 снимки за да ги погледне някой на калибриран монитор. Май с това отговорих на въпроса дали ми е калибриран монитора[smilie3]

Дата:   21-11-06 19:18

дай и с Ixusa ... да видим сапунер как удря ДСЛР.

Автор: falcon   
Дата:   21-11-06 20:36

Дай снимка да видим,така е много общо.С моя 350 всичко си е ок.Да не би да си свикнал на пресатурираните цветове от сапунера и това да те обърква.Настройките в Parameter важат и за RAW.Виж там дали Color tone е 0[smilie2]

Автор: samara   
Дата:   21-11-06 20:41

...имаше неква настройка в менюто: параметър 1 и параметър 2, пробвай ги и виж, кой ти харесва повече...а и собствен параметър с настройка на цветовете поотделно си има, ровичкай там докато ти хареса [smilie24] [smilie5] ...тези неща точно на джепега влияят [smilie3]

Автор: ithilien   
Дата:   21-11-06 20:43

Абе как настройките в параметрите ще важат за RAW-a. RAW-а съдържа необработена информация, а въпросните настройки са за процесинга който се извършва за JPEG-a. Темата ми се струва максимално тъпа. Автора и явно не умее добре да работи с RAW конвертора и май го мързи да го прави на това отгоре. Интересно как пък преценява цветовете дали са реални или не. Малко зор е да се сравнява нещо което излиза на монитора, с нещо което е било навън преди час два. Човешкото око още не се е научило да помни цветове и осветеност без да сравнява. За цветната температура пък да не говорим. Че на всичкото отгоре темата е в базара, и за момент си помислих че някой продава цветове за 350д [smilie18] [smilie18]

Автор: samara   
Дата:   21-11-06 20:44

...и верно тва е базар бе, тази е за форума [smilie24] [smilie5] [beer]

Автор: long-go   
Дата:   21-11-06 21:47

ми и аз имам 350 но в никакъв случай не ми е направило впечатление да са нещо не като хората,..цветовете,щото той си е чер по принцип. [smilie3] Иначе има доста голяма разлика ако пусна цветовият профил на апарата да не е sRGB ами ADOBE.Ако е обърнат на ADOBE, със пуснат профил 1 в камерата или настройката на цвета е нахакана яко и при конвертора не се обърне внимание ...стават малко странни , но определено си има няма нищо нито на сензорите,нито на цветовете :-)
..
А ако някой иам .. нека деде зелен цвят поне 3 килограма .. за оградата така .. малко да я сатурирам [smilie21]

Автор: fastman   
Дата:   21-11-06 22:10

О, Боже!!![smilie10]

Дата:   21-11-06 23:40

простете, не съм се усетил че съм го пуснал в базара. Сега ще го преместя.

Дата:   21-11-06 23:43

Темата е преместена тук
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=......&t=......

Автор: yo-yo   
Дата:   23-11-06 04:16

Знаеш ли, аз имам същия проблем.
Само че не бих казал, че цветовете не излизат истински, просто не са така colorfull както си свикнал от преди това.
Аз имах Fuji S5000 i почти не ми се налагаше да пипам снимките, а сега да не кажа всяка, ама много от тях имат нужда(според моя вкус за цветоусещане) от доизпипване. Имам 2 обектива и определено цветовете на EF 75-300 са много по-добри от тези на стандартния 18-55.
Не съм снимал още в RAW, но ще пробвам и ще попипам настройките. Пиши (лично съобщение, please), ако си намерил решение!
Благодаря ти че повдигна въпроса-не смеех.:)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР