Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

forum: Фото базар - Цифрова техника
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За корекциите във фотоателие
Автор: dimovdid   
Дата:   05-11-06 19:22

Здравейте!
За какво става дума.
Давам няколко снимки във фотоателие за изкарването им на хартия. Предварително са оразмерени и коригирани (ако е било нужно според мен) с някаква програма.
Във фотоателието ми предлагат преди разпечатването да ги коригират. Какво Ви е мнението за подобни корекции. При мен например някои снимки бяха преосветени след тяхната намеса. Трябва ли да се осланяме на професиалността на хората, които работят там.
Изкажете мнение по въпроса.
Благодаря Ви!

Отговори на това съобщение
 Re: За корекциите във фотоателие
Автор: ddimo   
Дата:   05-11-06 19:33

Категорично НЕ !!!
На мен са ми скапвали снимки дори и без да ме питат...
Ако си уверен в корекциите, които сам си направил и кадрите ти харесват така - настояваш да ти ги копират без да пипат. В крайна сметка ти си този, който знае какво е снимал и как иска да изглежда, нали? [smilie3]

Автор: Digitalgab   
Дата:   05-11-06 19:34

Трябва да намериш общ език с тях. Като им кажеш какво искаш, няма проблем, още повече ако имаш нормално експониран и обработен негатив.

Дата:   05-11-06 20:03

Говориме за цифрово фото.
От Бургас съм.

Публикацията е редактирана (05-11-06 20:17)

Автор: ddimo   
Дата:   05-11-06 20:05

Ако си от София, ползвай фотото на Konica срещу пилоните на НДК. Там не "пипат".

Автор: Digitalgab   
Дата:   05-11-06 20:13

За снимки от цифров носител не можеш да се довериш на операторите, намесва се субективният фактор, по добре да не пипат.

Автор: svilen66   
Дата:   06-11-06 09:15

Ти откъде разбра ,че фотото е цифрово-те сега всички са "цифрови",разпитай каква е машината,но най добре е да поискаш да ти изкопират една снимка веднага,почнат ли да увъртат че сега не можело-бегай!!!

Автор: kadar   
Дата:   06-11-06 09:45

svilen66 - накъде да "бега" , обаче ...???

И какво значи "те сега всички са цифрови "...???

Интересно...............[smilie11]

Автор: predatel   
Дата:   06-11-06 11:06

Зле е работата почти навсякъде. Ако им поискаш ICC профил на машината те гледат странно - А ИМАТ ПО ПРИНЦИП !!!! За калибриране на машините се сещат само някои от по-добрите оператори. А корекциите които правят ги правят на НЕ КАЛИБРИРАН МОНИТОР - Желазна логика просто [smilie5]

Дата:   06-11-06 13:02

Работата е зле щото накупиха разни ефтини рамки,сложиха ги на 20 годишните си лабове и айде -"цифрово фото"-за цветови профили и калибрации на монитори не питай!!!Ама клиента си е виновен сам -щом продължава да плаща за смотани снимки с червени очи и др.....това е положението

Дата:   06-11-06 13:51

Какво значи евтина рамка ?
1000-2000 лв или..............???

И какво значи 20 годишни лабове....???

Хм............???

Става още по интересно .....[smile]

Автор: Essenov   
Дата:   06-11-06 13:59

Харесваш си едно фото където си вършат добре работата и ходиш само там.. пък вече се разбирате къде със къде без корекции.

Дата:   06-11-06 14:59

Aбе КАДАР,нали знаеш,че една цифрова рамка за 5000-15000лв. не прави от аналогово Фуджи-Фуджи Фронтиер.

Дата:   06-11-06 15:07

svilen66- обаче знам че една рамка за 30 000 лв. и един който разбира от фотография и работи с рамката, уверявам те - резултатите са само 20 % по ниски от Фронтиер-а !
Повярвай ми !
Надявам се знаеш че най-важно е кой стои зад машината пък била тя и Фронтиер !
Просто ми повярвай !

Отделен е въпроса какво носи ИВАНЧО и какво иска да получи за парите които дава !

Автор: HARDLY   
Дата:   06-11-06 15:07

Bi trjbvalo da iskash da otvorjt edna ot tvoite snimki(nezavisimo na kakuv digitalen nositel sa)na tehnij komputer.Kogato j vidish na monitora shte razberesh ima li razminavane v 6vjt i plutnost ot tova koeto si vidjl na tvoj kalibriran monitor.Togava mojesh da pojelaesh dali da koregirat neshto ili ne.Zaduljitelno pitai takava li e snimkata kakto se vijda na monitora.Uspeh

Автор: qavkata   
Дата:   06-11-06 17:19

поткрепям казаното от КАДЪР.колко от вас даващи мнения сте пипали какъвто и да е минилаб?какво знаете за рамките?и какво не трябва да му се пипа на снимките на човека?

Публикацията е редактирана (06-11-06 17:19)

Автор: lacho   
Дата:   06-11-06 17:55

ами особено за Бургас имам особенно мнение, предполагам че хората които са чели моите постинги за калибрация на монитори, ще се сетят защо са били, жена ми има фото с MasterFlex D и ми трябваха 3 дни докъто направя мониторите да са еднакви със снимките които излизаха от лаба. Така че ако си в Бургас, ела в фото "Гея" срещу "Комплекс 2000" на Успенска и потърси Lacho[smile]

Дата:   06-11-06 18:12

Ще пробвам при Лачо следващия път.
Благодаря за информацията.

Автор: asahi   
Дата:   06-11-06 19:27

В Бургас във фотото на Иван Налбантов (зад една църква беше, до един голям паркинг) мониторите са калибрирани. Машината беше Гретаг (не знам какъв точно).

Друг е въпросът дали клиентът (Иванчо):
1. Е работил в сРГБ.
2. Е цветокоригирал на калибриран хардуерно монитор.
3. Е успял да обясни на оператора какво да прави и какво да не прави.

Лачо, ако правиш мониторите да показват това, което печата машината, направо нищо не правиш. Лъжеш себе си, лъжеш и клиентите.

Дата:   06-11-06 20:15

...

Публикацията е редактирана (06-11-06 20:27)

Дата:   06-11-06 20:20

Е аз знам какво мога да направя с наличната техника от тестови негативи на кодак, денситометър на Гретак и моето желание да клиентите да получават снимки които да им харесват...

Публикацията е редактирана (06-11-06 20:22)

Дата:   06-11-06 20:25

От гореказаното приемам само "моето желание да клиентите да получават снимки които да им харесват... " и общото впечатление то Бургас по отношение на работата с цвета.

Не мислиш ли, че всъщност лаба не е настроен точно към сРГБ пространството? Или може да работи в друго, различно от стандартното пространство? Тогава е редно да създадеш профил за него, а не да ръчкаш мониторите.

Дата:   06-11-06 20:39

ако може да споделиш, как да го правя по добре, с радост приемам знания от други, човек се учи цял живот...

Дата:   06-11-06 21:11

Има лесен и труден начин.
За Бургас май няма лесен...
Свържи се с Еппъл Център или Адком - те могат да решат лесно твоя случай.
Другият вариант е да си купиш колориметър и софтуер.

Автор: predatel   
Дата:   06-11-06 22:25

Епъл център или Адком могат в случая да помогнат дотолкова доколкото ще калибрират мониторите и ще направят един ICC профил на наличните настройки на машината. Обаче - калибрирането на самия ЛАБ е проблема !!! Редно и нормално е да си има една проста методика да си калибрираш машинката . Ако няма тогава по трудния начин - трябва ти "предавателна крива " или му казват още "подпис" на машината. Или казано накратко "Машината ми е разкалибрирана но аз кокво трябва да барна по файла , та да се получи както трябва" и това "барване" е една предавателна крива записана в ICC . За целта вече денситометъра не ти помага - той работи само в CMYK - трябва ти спектрофотометър - който бачка в RGB, Adobe RGB i CieLAB + софтуер от типа ProfileMaker.
Упражнението е аналогично на калибриране на коя да е печатна машина- но в различно цветово пространство защото печатарките шарят в CMYK ;) А мониторите не ги бъркайте в калибрацията - те просто си се калибрират така че да показват грешка делта E < 2 [smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР