Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

forum: Фото базар - Цифрова техника
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Zenit TTL
Автор: nechovek   
Дата:   29-08-06 12:38

Prodavam zenit ttl s obektiv Helios 44m-4 2\58 v perfektno sastoqnie
60 lv.

http://rus-camera.com/camera.php?page=zenit&camera=zenitttl

Отговори на това съобщение
 Re: Zenit TTL
Дата:   31-08-06 10:26

50

Автор: peshovec   
Дата:   31-08-06 11:23

ще изкарам скоро едни снимки от такъв зенит, и ако съм доволен от резултата мисля да го отнасям:)

p.s. кви аксесоари могат да му се сложат?
филтри, други обективи, сенници, лещи...?
да се ориентирам отсега...

Публикацията е редактирана (31-08-06 11:25)

Автор: zahito   
Дата:   31-08-06 11:51

[smilie18] Филтрите, лещите и сенниците зависят от това какъв е обектива който си му сложил, а обективите които стават за този Зенит са М42...
Ако ще снимаш с китовия му обектив демек Хелиос-а всичко трябва да ти бъде на 52мм

Дата:   07-09-06 15:02

изкарах...
дефокус има (хелиос 44М 55/2 или 50/2)

даже идва в повечко:)::):)

на бленда 2, нормално ли е 20% (и по-малко) да са ми на фокус, или проблема е в ЗАУ (демек в мойте зъркели? )

Автор: tofo   
Дата:   07-09-06 15:18

Виж сам

Дата:   07-09-06 16:52

те са много из интернет, но и аз баш на този попаднах (нормално, 1-ви линк в гоогле:):)

въпроса е друг, фокусирам, фокусрам, докато ми излгежда ясно (не мърдам след като съм фокусирал и докато натискам шутера) и 20 % са на фокус, на останалите фокуса им е нейде (мисля че предимно е назад...)

то верно че DOF-а ми се движише между 6 и 15 см, но на места където видях къде е фокуса е доста по-назад... (аз да съм мръднал 10 см преко сили, пак фокуса трябва да го търся на 10 см от фокусирания обект, не на 30 зад него...)
затва питам, дали има случайно знаен (д)ефект (разлики м/у тва дето виждам и тва дето светва по лентата), или проблема е в мойте зъркели...

Дата:   14-09-06 12:27

[smile]

Автор: Raziel_R_R   
Дата:   17-10-06 23:17

Сега си намерих такъв.Тия дни ще го изпробвам и ще ти кажа дали и при мен прави така

Дата:   18-10-06 09:04

Отговор за Peshovek :

След като си земете какъвто и да е зенит или го дайте за настройка на фокуса или си го направете сами ако можете.
При тези апарати се наблюдава и едно доста неприятно явление, а именно след години огледалото което отразява образа в призмата пада надолу или се качва нагоре, това зависи единствено от това на къде се завъртял болта който определя точното му положение спрямо призмата.
С по прости думи трябва да се настрои на ново.
Във всеки сервис ще ви го направат за около 5 лв.
Но ако имате свободно време и ви се занимава може да си земете една полупрзрачна плочка от плексиглас, наподобяваща оризова хартия (оризовата хартия не е за предпочитане зашото се огъва и се променя разтоянието между обектива и равнината където се намира филмовата плака)
след което слгатe апарата на статив и за предпочитане е да ползвате макро обектив или да отдалечите китовия му Helios с макро пръстени, защото така фокусното разтояние става по-малко и ще ви е по-лесно да определите фокуса (обектива трябва да е на максимално отворена бленда)после осветявате някакъв предмет с остри ръбове за по-лесен фокус (за предпочитане е да правите това нощем защото ще е по-тъмно в помещението където го правите и контраста на изображението върху полупрозрачната плака (плексигласа) ще е по-голям).
След което гледате през визьора и фокусирате, нагласявате апарата не скорост "В" натискате копчето и го застопорявате. После отваряте апарата и слагате матовия плексиглас (Важно!- матовия плексиглас трябва да е матиран само от едната страна и да се поставя със матовата си част към обектива) на мястото където минава негатива и веднага ще видите изображението и къде е фокуса. Ще прецените отместването. После освобождавате апарата и затвора се затваря отвивате обектива без да размествате фокуса му и без да размествате положението на апрата (доста е пипкаво но ако се внимава няма проблем) повдигате леко огледалото с пръст или за предпочитане някакъв инструмен с който не можете да го повредите и с една най-обикновенна малка отверка развивате или отвивате леко болта който подпира огледалото. После отново завивате обектива правите теста и т.н. Докато не изравните до фокуса на това което виждате през визиора и това което се експонира на лентата [beer] [beer] [beer]

Автор: apm   
Дата:   18-10-06 09:12

чел съм че се прави така но обектива се наглася на безкрайност
вместо матиран плексиглас може да си изпросите от стъкларско ателие парченце матирано стъкло

Дата:   18-10-06 09:42

https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley24.gif
https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley24.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif

де да имаше повече такива отговори във форума

Автор: apm   
Дата:   18-10-06 10:56

ето малко литература по въпроса:
http://phototech.by.ru/camera/index.shtml

Дата:   19-10-06 10:03

Да така е, може да се регулира и на безкрайност, но резултатът не беше задоволяващ, защото отново при снимане не близки предмети с макро обектив не ми беше верен фокуса. Имаше отместване около 5 мм в пространството, което за макро снимки си е много...Моят съвет е да се регулира когато е фокусирано нещо близко [beer]

Автор: nikibl8   
Дата:   10-03-07 15:53

още ли го продаваш и на каква цена

Автор: nikibl8   
Дата:   10-03-07 16:02

някой знае ли каква батерия се използва за светломера че моята се изгуби и какво може да се направи ако няма капаче за батерията.

Автор: PiToMeN   
Дата:   10-03-07 19:35

Снимам със Zenit 12aa. Разликите не са много. Обективът е същият. Свиква се с дефокуса бързо. Аз ограничих брака до 3-4 нефокусирани на 36 пози филм. Батерийките са 2 при мен и нз. как да обясня какви са като на тях пише само разни странни неща.

Автор: om63   
Дата:   11-03-07 10:14

тука има всичко а също така и в гугъл[smile] Само е странно какво прави тази тема в тоя раздел

Публикацията е редактирана (11-03-07 10:24)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР