Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Мнение за филтрите на Kenko
Автор: thrillseeker   
Дата:   23-03-09 00:14

Привет!
Понеже след закупуването на нов обектив (nikkor 18-55mm VR) ми хартиса малка сума,реших да му взема и едно бюджетно филтърче на kenko,ето това е то:
http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=20&product=4611&show=additional#stayhere
според вас има ли смисъл от закупуването му,видими ли са разликите от ползването му?
Някой ползвал подобен филтър нека сподели.

Поздрави![smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Мнение за филтрите на Kenko
Автор: chris73   
Дата:   23-03-09 00:41

Не знам точно как е този, но по принцип тези филтри не са неутрални, за разлика от UV, и дават леко розово или жълто оцветяване - т.е. затоплят цветовете. Примерно при снимки в планината, биха помогнали снега да не бие прекалено на синьо, и биха затъмнили (в известна степен) синьото небе.

Автор: blr2   
Дата:   23-03-09 08:08

Както е написал Крис, skylight филтрите не са напълно неутрални като цвят. Ако използваш preset white balance или го коригираш при конвертирането, леко розовият отенък може да се коригира.
Най-често skylight и UV филтрите се използват за предпазване на предната леща на обектива от замърсявания и надрасквания. Нискокачествените филтри обаче могат видимо да развалят картинката. Контрастът пада и много по-често се появяват отблясъци (flare). Ако имам време тези дни ще пусна един тест, но разликата е съвсем осезаема.
Моят съвет е или да се ползват качествени филтри с многослойни покрития или да не се ползва нищо. Според мен, за 18-55 няма смисъл да се дават 10-15% от цената на обектива за предпазен филтър. Ако наистина искаш да вземеш нещо ти препоръчвам да се ориентираш къ нещо от класа на Хоя S-HMC.
Що се отнася до филтрите на Кенко въобще, Кенко и хоя са продукти на една и съща компания. Кенко е марка по-често използвана в Япония, докато Хоя е марката за останалия свят. Не знам откъде ги внасят павилиона. Кенко се предпочитат защото често са малко по-евтини от съответният еквивалент под марката Хоя.

Публикацията е редактирана (23-03-09 08:12)

Автор: victorcito1978   
Дата:   25-03-09 10:16

Кенко е бюджетен филтър, не очаквай цудеса. С указавия обектив обаче смело вземай един :)

Да не вземеш да сложиш Кенко на 16-85 напр. обаче :)

Дата:   25-03-09 10:43

кенко/хоя имат както бюджетни така и филтри от по-висок клас. Този, който си посочил аз не бих го сложил на никакъв обектив.

Автор: drkskwlkr   
Дата:   26-03-09 21:18

За разлика от UV Haze, Skylight филтърът не е универсален и има конкретно предназначение, затова според мен не е удачна покупка като за "просто защото".

Skylight има затоплящ ефект и тушира синия оттенък върху обектите в ясни слънчеви дни, т.е. ефектът му не винаги е желан.

Препоръчвам ти да си купиш UV филтър, за да пазиш обектива. Моят съвет е да оставиш това Kenko на мира и да дадеш още 10 лв. отгоре и да си вземеш B+W UV HAZE (010) 52mm (29 лв. при фотосинтезаторите) или още 17 за Hoya S-HMC 52mm (36 лв. в павилиона).

Ако ти е весело на душата и ти се харчи повечко, B+W CLEAR UV HAZE (010M) MRC 52mm струва 54 лева, а Hoya UV Pro 1 е 59 и общо взето това са най-качествените UV филтри, които се предлагат на българския пазар.

В случай, че греша, моля да бъда поправен от участващите, а не ритуално умъртвен с иронични забележки [smilie18] ...

Дата:   26-03-09 21:29

Няма дъ тъ убивами, ни бой съ.
Кенко и Хоя са марки на един и същ производител, едната е предимно за Европа, другата за Азия. Кенко Про1 и Хоя Про1 са на практика еднакви. Не знам от къде влизат в Европа Кенковците, но са обикновено по-евтини от съответните Хои ([smilie10] ).

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: