Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Отстояваме ли си правата???
Автор: hose   
Дата:   20-03-09 22:20

Тъй като стана вече обичайно да стават караници при пускане на тема с обява за работа, а същевременно съм сигурен че много от нас имат непрекъснато нужда от постоянни или епизодичин ангажименти за запълване на дупки в бюджета, си зададох простия въпрос - отстояваме ли си правата или се дърпаме надолу в казана като в онзи виц?

Мисля че е крайно време да се дефинират правила - и на услугите и на заплащането, които да бъдат официално обявени и достъпни за всички.

Това разбира се е работа на асоциация, сдружение или синдикат.

До колкото знам съществува някаква фотографска асоциация, но нямам никаква идея действаща ли е и има ли хора тук които са нейни членове?

Отговори на това съобщение
 Re: Отстояваме ли си правата???
Автор: photostoykov   
Дата:   20-03-09 23:37

Драги ми Хосе, търсенето, предлагането и намирането на работа е сложен психо-социален казус!
Само с едното опростяване на ниво "ценоразпис", нещата няма да се променят драстично ...
Принципно: търсенето и предлагането са антагонистични понятия по своята същност и всичко в края на крайщата опира до ... пазарлък!
Няма място за критики към добросъвестните работодатели, които ясно и неподлежащо на двойно тълкуване отправят своите обяви за набиране на ... "персонал".
Не е допустимо също, в обявите за работа да има дискриминиращи условия: пол, възраст, цвят на очите, гръдна обиколка или дължина на бедрата ... [smilie3]

Публикацията е редактирана (20-03-09 23:42)

Автор: exo99   
Дата:   21-03-09 00:55

[smilie24] [smile]

Автор: lz1rar   
Дата:   21-03-09 09:14

Уважаеми г-н photostoykov,
Много ме зарадва твърдението - "Не е допустимо също, в обявите за работа да има дискриминиращи условия: пол, възраст, цвят на очите, гръдна обиколка или дължина на бедрата " . Или може би все пак има изключения?
Например: Аз съм на 56г.Почти без коса, с доста голяма коремна обиколка ...[smilie5]
Ако горе написаното е абсолютно, с удоволствие бих допълнил бюджета си с работа, например -като модел, рекрамно лице на продукт и тн.

Дата:   21-03-09 09:57

Уважаеми lz1rar, доста си приличаме с Вас по външно описание, с тази разлика, че аз имам все още коса ... [smile]
А сега сериозно: Абсолютизирането на понятията не води до нищо добро! (Спомнете си предишнште 50 години ...)
Работодателят може да си реши проблемите с вида и качеството на "материала" чрез добре организирани интервюта или да ползва услугите на агенция за подбор на кадри.
Така отпада необходимостта от предварително задаване на "параметри" ...
Като заключение в оптимистичен стил само ще спомена, че ние с Вас бихме могли да се явим на кастинг за рекламни лица на ... бира!
[beer]

Автор: lz1rar   
Дата:   21-03-09 10:39

photostoykov [smilie24]

Автор: Ang3l   
Дата:   21-03-09 11:53

Драги съ-форумци. Аз не съм съгласен с нито един от вас отностно темата тук! photostoykov - мисля, че по книжарниците има учебници по маркетин - вземи един и почети малко това ще ти спести коментари като "търсенето и предлагането са антагонистични понятия по своята същност и всичко в края на крайщата опира до ... пазарлък!". А отностно това, че "Работодателят може да си реши проблемите с вида и качеството на "материала" чрез добре организирани интервюта или да ползва услугите на агенция за подбор на кадри.
Така отпада необходимостта от предварително задаване на "параметри"": значи едно интервю за набор\подбор на кадри не решава проблема с качеството на материала. А пък и да проведеш такова интервю пак трябва да имаш някакви изисквания към кандидатитете ти.

Автор: Lalinda   
Дата:   21-03-09 13:03

Представям на вниманието ви следния често срещан в преводаческия бизнес казус.

Преводаческа агенция печели търг (повечето преводачи знаят, че един преводач често работи с няколко преводачески агенции, тоест при участието в търга няколко от агенциите участват, реално погледнато, с екип от ЕДНИ И СЪЩИ ПРЕВОДАЧИ, тъй като агенциите не държат превадачи на щат).

Та, печели тя търга, предлагайки, в общия случай, най-ниската цена за извършване на услугата...

Е, какъв е интересът, тогава, на преводача да предлага уменията си на агенцията, която ще му плати най-малко?

Бих искала да чуя мнението на специалистите по маркетинг.

Отделно, че преводачът рядко (тоест никога) май не вижда документите, с които търгът е спечелен и май няма представа каква част от заплащането му се предлага на него и каква остава за агенцията. Често на преводачите се казва, че получавали половината... Останалото агенцията задържа за посредничество. Не е чудно, че агенциите са повече на брой от самите преводачи.

Дата:   21-03-09 14:02

общо взето може да се каже че във всичко написано до тук има някаква доза истина, и отразява някаква гледна точка

ако сте забелязали чисто историчиске след промените у нас всичко тръгна да се разпада, всички решиха да гонят независимост и да работят сами и т.н.

но какво се оказва сега? обратната тенденция

все повече отново се образуват съединения, разбира се вече не по държавно задължение, а по интереси

точно това се опитвам аз да повдигна като въпрос - трябва да има единна база, която да регламентира и съответно пази интереса на хората работещи в областта

ако това не се случи, нещата ще останат както са в момента, т.е. цари анархията и "пазарлъка" - което в общия случай е надлъгване - веднъж успяваш да вземеш малко повече, друг път малко по-малко, но за сметка на това нямаш никаква сигурност - нито на работа нито на заплащане

разберете - подобен регламент определя минимални заплащания, както и пази интереса на клиента с минимални изисквания за свършена работа

което не означава че всички ще получават еднакво - това не е ТКЗС - този който се отнася добре към работата си и клиента винаги ще просперира

въпроса е да се минимализира измамата и да се създадат реални условия за нормална работа

Дата:   21-03-09 14:11

Благодаря за "съветите"!
Най-малкото, аз никак не се изживявам като "специалист" по маркетинг ... [smilie5]
Реакцията ме е продиктувана от съседната тема и от въпросването на автора - не може ли всичко да се "опрости" до всеобщ ценоразпис, известен еднакво и на работодателите и на кандидатващите за работа.
Така много бързо и лесно се връщаме там, от където сме започнали: еднакво ниско заплащане за еднакво ниско качество на положения труд ...
Надявам се сега да сте ме разбрали правилно! Ако не сте, жална ви ... фамилия!
Останете със здраве. И бог да ви пази!
[thankyou]

Публикацията е редактирана (21-03-09 14:33)

Автор: Ang3l   
Дата:   21-03-09 15:15

Lalinda. Смятам, че вообще не се нуждаеш от специалист по маркетинг за този отговор. Просто това "явление" се нарича конкуренция. В България не се употребява тази дума, защото е няма. А каква е целта на фирмата и печалбата. Ами не е огромната печалба която ще вземе от 1 хубава зделка. Напротив даже в повечето случай бих казал че тя е близка до себестойността на продукта + може би максимум 20%. Точно това и аз бих искал да напиша отностно темата. Нека пазарът в България да бъде (стане) конкурентно способен. Стига с този монопол и то не само в тази свера и може би ще се оправим.

Автор: stormfx   
Дата:   21-03-09 17:25

Lalinda, регистрирай си една агенция и почвай да печелиш. Какъв е проблема?

Lalinda да се замени с произволно име на преводач.

Дата:   21-03-09 18:05

проблема в случая е че "случайни" агенции не взимат поръчките
но това е отделна тема

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »