Автор: surg
Дата: 18-03-09 20:44
Искам да задам един въпрос за това...
Изчел съм и разбирам всичко свързано с гама на монитори, настроики, харуерно настроиване и т.н, наясно съм и с цветопредаване, профили на апарати, монитори, принтери и т.н.
Никога не съм взимал прекалено сериозно досега това, не се налагаше
И така, имах си един стар 17 инчов германски монитор , които си беше супер, съгласно всички УЕБ и програмни сердства си беше наред с гамата, когато отпечатвах снимки в ателие, имаше разлики, но бяха приемливи.
Тия дни си взех един ДЕЛЛ 1905ФБ, в чудесно състояние, без лоши пиксели и т.н., първото което ми се стори е, че е прекаено ярък. Плъзгача за ярокост променя малко яркостта, за контраст също, вързан е аналогово. При трстове с страница http://www.lagom.nl/lcd-test/contrast_ratio.php
ми стори , че премина всички тестове адекватно, имам предвид черно бяло и гама.
Отидох и изкарах 90 любителски снимки в ателие Пинко в Пловдив, резултата бе мнооого тъмни снимки. ама мноооого.
Отидох на место наново, с флашката, и на техния монитор въпреки че казват , че е калиброван , си се виждат доста по светли.твърдят , че са извадени без промени от тяхна страна.
В къщи се заиграх наново, и си сложих Monitor Calibration Wizard, и преминах процедурата, има промяна на монитора. тестове в УЕБ изглеждат точно в гама 2.2.
но снимките са си дооста по ярки, колко ли....
ами поиграх си с настроика гамма ( в PhotoImpact 12, меню контраст и яркост)на само снимката и сравнявах с хартията на око.Значи ако се намали с около 45 % и се достига до образ подобен на тоз на хартията. Това е сериозна разлика. Ако се гледа снимката , хистограмата , то те са си нормално експонирани от апарата, или пък моите корекции не са абсурдни.
като се има в предвид технологията на ЛСДто, не мисля, че може да се потъмни повече до това на хартията,
въпроса ми е имали начин и как да се заявяват корекции в ателието -т.е. да речем да ги отпечатват с въпросните 45 % по светли.
Благодаря
|
|