Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За разминаване между вид на снимките на ЛСД и печат в ателие
Автор: surg   
Дата:   18-03-09 20:44

Искам да задам един въпрос за това...
Изчел съм и разбирам всичко свързано с гама на монитори, настроики, харуерно настроиване и т.н, наясно съм и с цветопредаване, профили на апарати, монитори, принтери и т.н.
Никога не съм взимал прекалено сериозно досега това, не се налагаше
И така, имах си един стар 17 инчов германски монитор , които си беше супер, съгласно всички УЕБ и програмни сердства си беше наред с гамата, когато отпечатвах снимки в ателие, имаше разлики, но бяха приемливи.
Тия дни си взех един ДЕЛЛ 1905ФБ, в чудесно състояние, без лоши пиксели и т.н., първото което ми се стори е, че е прекаено ярък. Плъзгача за ярокост променя малко яркостта, за контраст също, вързан е аналогово. При трстове с страница http://www.lagom.nl/lcd-test/contrast_ratio.php
ми стори , че премина всички тестове адекватно, имам предвид черно бяло и гама.
Отидох и изкарах 90 любителски снимки в ателие Пинко в Пловдив, резултата бе мнооого тъмни снимки. ама мноооого.
Отидох на место наново, с флашката, и на техния монитор въпреки че казват , че е калиброван , си се виждат доста по светли.твърдят , че са извадени без промени от тяхна страна.
В къщи се заиграх наново, и си сложих Monitor Calibration Wizard, и преминах процедурата, има промяна на монитора. тестове в УЕБ изглеждат точно в гама 2.2.
но снимките са си дооста по ярки, колко ли....
ами поиграх си с настроика гамма ( в PhotoImpact 12, меню контраст и яркост)на само снимката и сравнявах с хартията на око.Значи ако се намали с около 45 % и се достига до образ подобен на тоз на хартията. Това е сериозна разлика. Ако се гледа снимката , хистограмата , то те са си нормално експонирани от апарата, или пък моите корекции не са абсурдни.
като се има в предвид технологията на ЛСДто, не мисля, че може да се потъмни повече до това на хартията,
въпроса ми е имали начин и как да се заявяват корекции в ателието -т.е. да речем да ги отпечатват с въпросните 45 % по светли.
Благодаря

Отговори на това съобщение
 Re: За разминаване между вид на снимките на ЛСД и печат в ателие
Автор: Grandpa   
Дата:   18-03-09 21:33

1. Доброто калибриране на монитор си иска хардуер. Spider, Eye1Display и нагоре.

2. Сериозно ателие трябва да може да ти даде профила на машината си за различните хартии, които ползват. Soft-proof на калибриран монитор трябва да е прилично близко до крайния резултат.

Ако 1 и 2 не са на лице, то тогава работата си е на късмет и честна дума.

П.С. Повечето ЛЦД монитори идват с много издута яркост и не е нечувано да се наложи да я свалиш до 18%-20%.

Автор: dkunev   
Дата:   18-03-09 21:46

Абе незнам за ЛЦД-то, ама ЛСД е съвсем друго нещо [smilie5]

Дата:   18-03-09 22:08

их искал да чуя и човек от ателие...

Автор: ivan.draganov   
Дата:   18-03-09 22:39

Отидох и изкарах 90 любителски снимки в ателие Пинко в Пловдив, резултата бе мнооого тъмни снимки. ама мноооого.

Обикновено се правят няколко пробни ,и ако си доволен -копираш и останалите [smilie3]

Защото бройката не е малка !

Автор: georgi_i_g   
Дата:   19-03-09 00:55

Работил съм като копист в сериозно ателие и мога да кажа, че никой не би ти "изкарал" 90 "мнооого тъмни снимки. ама мноооого",освен ако не си настоявал упорито.

Автор: georgi_i_g   
Дата:   19-03-09 01:22

Темата май е доста широка и сега не мога пиша. Надявам се да не приемеш горното мнение като заяждане(и това също).
Пред всеки един велик копист, стои велик фотограф.

Публикацията е редактирана (19-03-09 01:28)

Автор: shama   
Дата:   19-03-09 07:28

Grandpa [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   19-03-09 08:19

добре де, знам , че в ателието имат средство за корекция, в какви единици се мери,за да си поръчам тест с няколко стъпки...

Автор: asahi   
Дата:   19-03-09 09:40

"Изчел съм и разбирам всичко свързано с гама на монитори, настроики, харуерно настроиване и т.н, наясно съм и с цветопредаване, профили на апарати, монитори, принтери и т.н."

Ей това ти е голямата заблуда.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »