Автор: Vasil_TP
Дата: 18-03-09 13:47
Следващия мейл го написах до доц. Абаджиев относно статията му в списание Digital Photo-Video бр.4 от 2008г.
Директно Ви пействам мейла, като ще си скрия името и адреса ми.
>-------- Оригинално писмо --------
>От: Васил ...
>Относно: IR фотография - размисли по темата
>До: pabadjiev@abv.bg
>Изпратено на: Петък, 2008, Октомври 17 12:04:44 EEST
>Здравейте, доц. Абаджиев!
>
>Тъй като си закупих новия брой на списание Digital Photo-Video, прочетох статията Ви за IR фотографията, която ме замисли за пореден път на тази тема.
>
>Твърдите, че IR лъченията използвани във фотографията не са свързани с топлина. Да съгласен съм, не са свързани пряко.
>
>Предметите който излъчват IR светлина такава, че да може да се използва във фотографията трябва да могат да излъчват червената светлина видима за човека. За да излъчва такава (червена видима за окото) светлина, даден предмет трябва да е силно нагрят, но това не е ютията. Тя не се нагрява достатъчно. Вземете за пример въглените. Когато е студен и го снимате на пълен мрак, няма да видите нищо. Но ако го извадите от огъня когато гори, ще видите какво се получава – той излъчва IR светлина. Гледал съм снимано видео с камера на Sony на която се премахва IR филтъра в режима който споменавате в статията си. Действието се развива в заведение на Слънчевбряг, в което има програма на нестинари, при изгасено осветление през нощта. По време на клипа момчето включва и изключва NightShot-а на камерата, резултатите са потресаващи. Когато снима в обикновен режим, човек може да си каже, тоя нестинар какво ни заблуждава че това е едва ли не огън – жаравата съвсем леко тлей. Когато включва на NightShot – излъчваната IR светлина е в такова голямо количество, че човек може да си помисли „тоя изгоря жив”. Опитайте да снимате нагрят до червено котлон, би трябвало ефекта да е същия.
>Където има огън, има и IR светлина. Ефекта не се получава при ютията, защото става следното:
>Вземете една запалка, снемайте огъня в IR – има източник на IR светлина, става снимка. След това скрийте огънчето от обектива зад непрозрачна повърхност, дори я нагрявайте ако желаете. Просто IR светлината не може да премине през предмета. Но ако загреете този предмет до такава степен, че да гори едва ли не, то той ще започне да излъчва IR светлина. Колкото по-висока е температурата, толкова повече IR светлина има - слънцето.
>
>Също така може да си направите опити, предполагам и за читателите ще е интересно, с изкуствено IR осветление. Имам в предвид IR прожектори. Такива се използват от години при видеонаблюдението. Предлагат се на пазара от фирмите занимаващи се с това (няма да правя реклама и да споменавам имената им). Можете дори да отидете в центъра на София, където има видеонаблюдение по кръстовищата. На много голяма част от камерите са монтирани такива прожектори. С тяхна помощ може да снимате при пълен мрак за човешкото око. Те излъчват с 940nm.
>
>Чакам с нетърпение продължението на статията Ви в следващия брой.
>
>С най- добри пожелания,
>инж. Васил ...
Ето и отговора който получих:
>-------- Оригинално писмо --------
>От: Петър Абаджиев
>Относно: Re: IR фотография - размисли по темата
>До: Васил ...
>Изпратено на: Четвъртък, 2008, Октомври 30 08:46:03 EET
>
>Господин Васил ...!
>Благодаря за Вашето писмо и бих искал да поговорим по нататък по този проблем.
>Ще се върна от Виена на 15.11 и ще Ви се обадя.
>Поздрави
>Петър Абаджиев
Написах тази тема, защото в брой 5, няма нищо по този въпрос, като в предишния брой 4 пишеше: "Очаквайте продължение в следващия брой". Мисля че читателите на това списание са точно посетителите на този форум.
Истината е някъде там...
|
|