Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Това бек-фокус ли е, а как да избягна паралакса на фокусните точки във визьора, а това аберации ли са?
Автор: krist   
Дата:   17-03-09 13:32

Днес правих тест на С5-цата и Никор 50/1.8д за проблеми с фокуса. Ето една картинка на ф1.8:

http://photo-zona.net/images/user61543/album17977/large/1237286522_xbtx0882_2007_03190001_resize_p1....

Ето и оригинала, ресайзнат до 8 МП, колкото е резолюцията на Фуджито. Шарпването и шумоподтискането са изключени, само съм засилил контраста:

http://tranz.it/load.php?id=QuR8CtRSg6cPdYSI257146

Та, въпросчетата са:

1. Според вас къде е фокуса? За мен е малко назад, към линията, на която пише 2 мм, а може би дори и на следващата..

2. Как да избегна паралакса на фокусните точки във визьора? Дори и при съвсем малко мърдане нагоре или надолу докато фокусирах, фокусните точки се преместваха от централната линия, така че в момента не съм сигурен дали наистина съм фокусирал точно върху централната линия и дали наистина има проблем.

3. Защо линиите в горната част на чарта (зад зоната на фокуса) избиват в синьо-зелено, докато в долната част (пред фокуса) избиват в лилаво? Това аберации ли са и ако не, какво са? Ако пък са аберации - защо отгоре са с различен цвят от долу и софтуера, който ги коригира, дали го отчита? Бтв, ако гледаме и цветовете, пак линията на 2 мм зад фокуса е най-неутрална май, така че, може би това е потвърждение, че там е фокусирало (да забравим за паралакса, имам пред вид, че в конкретния случай фокусът е там)..

Отговори на това съобщение
 Re: Това бек-фокус ли е, а как да избягна паралакса на фокусните точки във визьора, а това аберации ли са?
Дата:   17-03-09 16:20

смених заглавието на темата - малко малоумно стана, но се надявам да е по-атрактивно, че поне някой да я погледне[smilie2]

Re: Това бек-фокус ли е, а как да избягна паралакса на фокусните точки във визьора, а това аберации ли са?
Автор: taricate   
Дата:   17-03-09 16:31

krist,
не знам какво да кажа - на мен ми изглежда все едно не е снимано от статив !!!
И да, аберации (и то доста) направо "изпъкват".

Автор: didesignbg   
Дата:   17-03-09 16:49

Надявам се теста е от статив, със избрана само централна точка?
Аберациите са напълно нормални за този обектив и тази бленда.

Дата:   17-03-09 16:57

да, от статив Velbon Sherpa 600, с 5 секунди селф-таймер и включен Exposure delay mode или там както се казваше, който снима 400 мс след вдигане на огледалото.. Нямам все още дистанционно уви, но се надявам тия настройки по принцип да са достатъчни.. Иначе е избрана само една централна точка за фокусиране, да и имах потвърждение на фокуса.. Малко беше тъмничко обаче та, не знам дали това не е изиграло роля?

Автор: teodor29   
Дата:   17-03-09 16:58

Ами този обектив на 1,8 си аберира. Колкото до фокуса, прилича на "бек". Но още по-прилича на казаното от "тариката" - като че ли има леко размазване и на най-добре фокусираните цифри. Аз като снимам същото, цифрите са като изрязани.

Автор: tantris   
Дата:   17-03-09 17:02

teodor29 , 50/1.8 на 1.8 ли?[smilie10]
Като изрязани цифрите стават чак към бленда 4. Това да не ти е 35/1.4?[smilie3]

Re: Това бек-фокус ли е, а как да избягна паралакса на фокусните точки във визьо
Автор: navy   
Дата:   17-03-09 17:06

На мен не ми се тегли файла...

Дата:   17-03-09 17:14

Добре де, Тантрис, нека не са цифрите, а бувите "focus here". На 4 са най-изрязани, но центъра и на бленда 1.8 си е остър.

Дата:   17-03-09 17:23

Виж сега хубаво е да осигуриш добро осветление, да повториш с разфокусиране няколко пъти.
За мен това е много по-точен метод за определяне на неточност при аф

http://photo-zona.net/images/user26893/album2852/large/1222668669_pbgp7801_test_chart.jpg

Дата:   17-03-09 17:25

ок, а ако е бек-фокус как да съм сигурен, че паралакса на фокусните точки във визьора не ме е подлъгал и наистина не съм фокусирал по-назад? я да си отговоря сам: то в, същност би трябвало да открие контраста между черно и бяло и да не ми позволи да фокусирам по-назад от черната линия.. тогава реално има бек-фокус[smilie11] а, за размазването - нямам идея дори и страничните линии, които са най-фокусирани, изглеждат мазнати, та не знам... започвам да се чудя да не би някакви вибрации от компютъра да са се предали, защото стоеше на същата маса.. но, скорост 1/64 в случая ми се струва достатъчна...
ще взема да повторя теста на по-добра светлина с изключен компютър и при различни бленди.. ще опитам и ръчен фокус при същите бленди..

EDIT: didesignbg, опитах няколко пъти - всички картинки изглеждат подобно на тая, за това качих само нея..

Публикацията е редактирана (17-03-09 17:27)

Дата:   17-03-09 17:28

Имаш и лайф вю, но наистина опитай постановката която съм ти пуснал като картинка.

Автор: boni   
Дата:   17-03-09 17:40

Никога не може да бъдеш сигурен в нищо ако фокусираш по наклонена плоскост. Правилната схема е тази, която ти е показал didesignbg по-горе:)

Re:
Дата:   17-03-09 17:45

хмм, наклонена може да се каже и в двата случая, зависи от гледната точка.. с какво би трябвало да се различава показаната от didesignbg схема от тая?:

http://www.focustestchart.com/focus21.pdf

(не споря, защото не съм сигурен, че показаната от мен схема е еквивалентна, просто питам, защото не знам...)

ЕДИТ: чудя се дали има значение и това, че ъгъла от 45 градуса го нагласих на око, щото нямах с какво под ръка..?

Публикацията е редактирана (17-03-09 17:48)

Автор: ivodam   
Дата:   17-03-09 17:48

krist: Различното е, че мястото за фокусиране се изрязва и се прави така, че да е УСПОРЕДНО на матрицата на апарата ти - и това наистина е правилната постановка.

Дата:   17-03-09 17:57

абе при толкова еднакви мнения е ясно, че сигурно е по-добрата постановка, но тоя довод не е убедителен или може би добре обяснен - и в двата случая това, което снимам е в равнина, която е под 45 градуса спрямо равнината на матрицата, само че в единия случай пресечната права на двете равнини е успоредна на хоризонталната страна на матрицата, а в другата - на вертикалната и страна.. как така това, което снимам е успоредно на матрицата - тогава трябва да снимам точно под 90 градуса и всичко ще е еднакво фокусирано..[smilie11] по-скоро тук може би има нещо свързано и с това как са разположени автофокусните сензори спрямо матрицата?

Дата:   17-03-09 18:01

Е, не е така. Успоредно на матрицата е кръстчето. Него използваш за фокусен център.

Re:
Дата:   17-03-09 18:09

aaa, ooooo[smilie5] не забелязах, че на горната схема има, в същност, два листа... ясно, ще пробвам така.. факт е обаче, че от както започнах преди три седмици да снимам с това тяло и обектив (твърде съм зает напоследък, та все пак не снимам много), не съм доволен от нито една снимка като рязкост с малки изключения, но може и от ЗАУ-то да е[smile] пък може и Фуджито толкова да си може, не знам, но наистина очакванията са ми за повече..

Дата:   17-03-09 18:23

ок, ще опитам читавата постановка.

защо обаче аберациите отгоре са с един цвят, а отдолу с друг? нормално ли е това и пречи ли на чистенето им?

Дата:   17-03-09 18:27

А-а-а, гледал съм снимки с това Фуджи (е, не твоето), много може. Нали снимаш в РОУ?

Re:
Дата:   17-03-09 18:36

само в РОУ.. после прилагам шарпване на два-три паса - само за детайл, за аутпут и т.н. както си пише в дебелите книги или дебелите цд-та[smile] голяма част от снимките с него направих и от статив.. но, не забелязвам голяма разлика спрямо предишното ми Фуджи с6500фд като острота специално.. даже е по-зле като че ли[smilie10] ама пак казвам - все бързам напоследък и може и в мен да е проблема, надявам се да е така, а не в апарата и обектива..

Дата:   17-03-09 18:47

Хм, тук има "стари кучета" с такова Фуджи, добре е да споделят мнение (ако четат темата де). Само веднъж гледах снимки от него с 16-85, но ми се видяха доста детайлни. А 50/1.8 е много остър, та не знам... Добре би било някакво директно сравнение с един и същи обектив.[smilie11]

Дата:   17-03-09 18:52

абе гледам ги сега снимките на didesignbg в темата за фуджито, които ми пусна със същия обектив - по-остри изглеждат от всичко, което до момента съм правил с тоя апарат...

Re: Това бек-фокус ли е, а как да избягна паралакса на фокусните точки във визьо
Автор: Canon   
Дата:   18-03-09 00:11

Нормална АФ система не се влияе от наклона - 10-90 градуса. Тя работи само с обектите вътре в работното АФ поле и в твоята постановка дебелината на черната линия е под 2 мм при бек фокус на първата снимка около 4 мм.От гледна точка на кръгчето на разсейване 0.02мм, си вътре в ДОФ-а, но при 100% на екран си с бек фокус около 4мм
В по-стара тема съм описал как лесно се определя работното АФ поле спрямо екранното - чрез засичане с точков източник - Вечерницата
[beer]

Дата:   18-03-09 12:16

Canon, според автора на тая карта, с която тествах, трябва да си прав - автофокусът търси само разлика в яркостта на съседни области и не би трябвало да го бърка наклона.. Но, не знам дали тук не се включва и това, че автофокусните сензори може би не са разположени точно там, където реално ти ги показва визьора и когато имаш наклон, сензорът отговарящ за централната точка примерно е малко изместен спрямо реалния център на матрицата/обектива. Но, това означава, че никога не можем да разчитаме на абсолютно точен автофокус при много отворени бленди, освен ако не снимаме само неща, които са успоредни на матрицата[smile], та не знам... Останалите неща дето си ги написал, нещо не ги разбирам - твърде сложно ми звучат[smilie5]

Не съм направил още новата карта, та пускам още един тест със старата, но на четири бленди: ф1.8, ф2.8, ф4.5, ф7 (без шарпване). Днешния тест като че ли пак показва лек бекфокус.

Пускам и един натюрморт на ф2.8, където обективът става прилично остър и един на ф7, където според мен е максимално остър (тези са шарпени с medium hard опция). Според вас натюрмортите достатъчно остри ли са?

http://306931.qnext.com/306931/6c5bdf88d1bb9000/

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »