Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Sigma 17-70 за Pentax
Автор: cybervlado   
Дата:   16-03-09 15:11

Привет, имам Pentax k-m и искам да си купя някой "по-универсален" обектив. Тъй-като k-m е мъник, много ми допадна Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro за Pentax. Ще щтракам основно малката ми дъщеричка, както и туристическа фотография. Въпросите ми са:
1. По добър ли е от двата китови 18-55, 50-200?
2. Това MACRO в името какво означава?
3. Има ли по-добър в този клас?

Отговори на това съобщение
 Re: Sigma 17-70 за Pentax
Автор: frenchev   
Дата:   16-03-09 15:19

приятел го има за Канон, но те са еднакви.

1. със сигурност е по добър от китовите. сравнявахме го със 17-40 ф4,който е един от най добрите обективи на Канон и почти не отстъпи пред него.

2. макрото, означава че обектива снима и макро.

3. за тази цена в тоя клас трудно може да се намери нещо по-добро.

оснвоен недостатък е сравнително бавния фокус

[shtrak]

Автор: chris73   
Дата:   16-03-09 15:22

Еми той замества по-късия китак и е по-добър от него. Мисля, че не е много малък физически, но това едва ли ще е проблем...

Автор: jorro_z   
Дата:   16-03-09 15:51

Привет, Владо.

1. със сигурност е по-добър от по-късия китов.

2. Макрото в името, на конкретно този обектив означава, че може да фокусира от много по-късо минимално разстояние (20 см), което на 70 мм е ти дава увеличение 1:2, т.е. това което снимаш, ще се проектира реално два пъти по-малко като физически размери върху матрицата. Имайки предвид колко точно е голяма самата матрица (която формира кадър, а той може да бъде с произволни размери - например размера на екрана, или размер 9/13, или дори размер 2/3 метра), може да се каже, че например монета от 50 ст. ще ти запълва целия кадър открай до край по вертикала.

3. Зависи какво разбираш под клас. Цена? диапазон? бленда? Със сигурност Пентакс ДА* 16-50/2.8 СДМ е много по-добър.... и много по-скъп. Тамрон 17-50/2.8 също е по-добър. Имам подозрение, че новата сигма 18-50/2.8 ЕХ (тази, която е "макро", а не стария вариант) - също.

Въпросът е следния:

Сигма 17-70 е доста добър и остър обектив. Но, е на бленда 2.8 само в широкия край, като от средата на диапазона до края вече е бленда 4.5. Ако тази бленда те удовлетворява - всичко е ОК. Тук обаче възниква въпроса за Пентакс ДА 16-45/4, който е по-добър, на тези бленди.... но пък няма 2.8, което пак опира до твоите предпочитания.

Лично аз предпочитам по-широка бленда. За съжаление, нямам възможност за ДА* 16-50, така че се въздържам.

Автор: cybervlado   
Дата:   16-03-09 17:21

Благодаря Ви за изчерпателните отговори [smilie7] , Този Tamron 17-50 звучи добре, но предпочитам по-големия диапазон, мин. 17-70, както и компактни размери на обектива.

Автор: kapitancho   
Дата:   16-03-09 17:26

Само внимавай да не попаднеш на куца бройка като един наш колега от форума. Т.е тествай за фронт и бек фокус на различни разстояния.

Автор: mitakabus   
Дата:   16-03-09 17:39

Ако ще взимаш Сигамат взимай нова - и после я калибрирай безсплатно в ИДС! Тази Сигма си заслужава всеки лев - проблема с фокуса се решава , за разлика ако имаш такива с Тамрона . А с тоя Тамрон изреваха не един и двама и то за доста различни марки! Сигмата е еднакво остра над 50мм с Тамрона - аз лично точно него не сам закачал но като гледам Сигмата дори на Ф4.5 на 70мм какъв е остър и кво хубаво боке прави за портрети - НЯМАМ ДУМИ! Така , че зимай смело и дори и да имаш проблем отиваш и калибрираш в ИДС!
...Хубавото е , че за Пентакс и Сони си се ползва стабилизацията в тялото и е несравнима като цена тая Сигма! [shtrak]
...и да добавя - няма значение , че над 50мм е ф4-4.5! Достатъчно остра е на тези мм при тая бленда - т.е. е напълно използваема - кой да е ф2.8 в тоя диапазон иска да се позатвори поне до ф4 за да бива...говоря за гореизброените алтернативи.... Вчера я сравнявах пак с Бееркана на 70мм. Сигмата на ф4.5 е по-остра от бирената кутия даже и до ф5.5! Чак на ф6 бирата е наравно със Сигмата - за аберациите да не говорим! [smilie24]

Публикацията е редактирана (16-03-09 17:42)

Автор: ahaya   
Дата:   16-03-09 21:58

Аз мисля, като jorro_z.[smilie24]

Автор: johnny_fx   
Дата:   16-03-09 22:50

Относно макрото. На 70mm обектива фокусира обект на 1-2 см пред него.
Ако го вземеш нов, можеш да имаш 3 години гаранция и ако има проблем с фокуса в ИДС ще го настроят.

Автор: hotsnail   
Дата:   16-03-09 22:54

Джони на 70мм фокусира в-ху филтъра пред стъклото!!! т.е. под сантиметър ама картинката е като че си снимал в буркан с желе.

Автор: krist   
Дата:   17-03-09 12:19

Според вас как е фокуса на тая Сигма при лоши светлинни условия - ще се държи ли по-зле от други обективи в същия диапазон само заради това, че е макро?

Автор: stesla   
Дата:   17-03-09 17:13

http://picasaweb.google.com/stesla72/lofKP#

С изключение на първите 3 снимки ,всички останали са правени със Сигма 17-70+ Пентакс истД(снимките са с ексиф -пълен размер).

И едно пояснение, бленда 4,5 е в диапазона 60-70мм , а не от средата, както е писал колегата.

Публикацията е редактирана (17-03-09 17:29)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »