Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Защо е скъп full frame-а?
Автор: martinrousev   
Дата:   12-03-09 19:49

Здравейте,

Скоро си мислих следното.. Основните производители на DSLR апарати се надпреварват да тъпчат все повече мегапиксели във кроп сензори. Казват ни, че така наречените големи сензори са много скъпи за изработка и не са подходящи за масовия пазар. От друга страна аз си мисля, че на 'average Joe' не му трябва повече от 6 до 10 мп. Това ме доведе до следния въпрос. Нима е по-ефтино да се произведе кроп сензор с 15 мп отколкото един full frame със 6 да речем? Скалъпва се едно орязано тяло и готово. Съгласен съм, че в зората на DSLR-ите това е бил пътят за да навлязат масово, но се чудя дали има смисъл вече. Не съм много грамотен по техническите въпроси и затова го задавам на вас. По ефтино ли е да се произведе 15 мп кроп от 6 мп full frame? Какви са другите фактори които оскъпяват full frame апаратите?

Приятна вечер на всички

Отговори на това съобщение
 Re: Защо е скъп full frame-а?
Автор: Davidoff   
Дата:   12-03-09 19:56

По-евтино е щото размера има голямо значение в тоя случай.

Автор: ss_sgp   
Дата:   12-03-09 20:13

Оскъпяването е пропорционално на площта на чипа. Общата пластина се реже на части, при по-големи чипове и отпадъка по краищата е по-голям и брака е повече. Така, че оскъпяването не е малко.

Автор: martinrousev   
Дата:   12-03-09 20:30

това, че от една плочка излизат по-малко чипове ми е ясно, но толкова ли е скъпа самата плочка? Процеса на производство не се ли оскъпява от миниатюризацията?

Автор: nodoubt   
Дата:   12-03-09 20:37

по-голяма матрица - по-голямо огледало , призма , механизъм за вдигане на огледалото , за успокояване/заключване на огледалото и тн и тн [smilie11]

Автор: photostoykov   
Дата:   12-03-09 20:42

Мартине, не се ли досещаш колко бройки фул-фрейм апарата прави една фирма (напр. Канон, Никон или Сони), колко броя АПЦ сензори (кропки) и колко броя сапунерки, със сензор колкото нокът на малкия пръст?
В масовостта на производството е разковничето! Колкото повече, толкова повече ...
[shtrak]

Публикацията е редактирана (12-03-09 20:44)

Автор: джъмбо   
Дата:   12-03-09 21:01

по-голяма матрица - по-голямо огледало , призма , механизъм за вдигане на огледалото , за успокояване/заключване на огледалото и тн и тн

едно време като всички камери бяха 35мм стандарт как не са имали проблеми с големите огледала и призми.....

но иначе да... големия чип е скъп.... ако бе йофтин до сега и 6х7 да имаше

Автор: hotsnail   
Дата:   12-03-09 21:19

Това са глупости както се сещаш. Скъпи са щото се продават скъпо. Има ясна диференцияция с другите масови плебейски апарати и това ги праив по-яки значи и по-скъпи.

Производствените разходи сигурно са по-високи ама във всички случай са нищожни спрямо инвестицийте за разрабботка на продукта. Така де т.е. Никон пирмерно от Д60 си планират някакви продажби, някакви поризводствени разходи, някакви разходи за разработкаи някаква печалба. При Д60 залагат на 5 милиона апарата продадени и смятат как да разпределят разработката отгоре им т.е. Х/5 милиона.

При фул фрейма цената за разработка е по-висока и се дели на доста по-малко щото апарата е скъп та применро Х/50 хиляди.

И в двата случая гледат печалбите какви ще са като процент от инвестицията. При ФФ сигурно и по-ниска печалба е ок, щото има рекламна стойност.

Пример: Никон прави ФФ ДСЛР-и значи са профи фирма, значи и недодялания апарат за 500 лева и той е намазал професионализъм дето AverageJoe ще види в снимките си като даде 500 лева.

Канон дори най-тъпите компактни апарати им пише че имат процесор от професионален ДСЛР, все едно това значи нещо.

това е.

Автор: magnifico   
Дата:   12-03-09 21:30

ФФ от чисто физична гледна точка има по-високи изисквания за оптика, което прави обективите скъпи... това е една от причините и телата да са скъпи [smile]

Автор: OGIMAG   
Дата:   12-03-09 21:34

След някоя и друга година всичко ще е ФФ.

Автор: Insight   
Дата:   12-03-09 21:40

OGIMAG написа:

> След някоя и друга година всичко ще е ФФ.

След някоя и друга година всичко ще е 3/5... милиметра, ако се съди по склонноста на хората да се радват на снимки от GSM.

Дата:   12-03-09 22:09

Автор: magnifico
Дата: 12-03-09 21:30

ФФ от чисто физична гледна точка има по-високи изисквания за оптика, което прави обективите скъпи... това е една от причините и телата да са скъпи

не беше ли обратното [smilie5]

Дата:   12-03-09 22:10

Автор: джъмбо
Дата: 12-03-09 21:01

едно време като всички камери....

затова едно време когато камерите са били евтини всички са снимали с ф4 , еос3 , хасел , мамия 7 и пентакс 67 [smilie5]

Дата:   12-03-09 22:17

nodoubt написа:

> Автор: magnifico
> Дата: 12-03-09 21:30
>
> ФФ от чисто физична гледна точка има по-високи изисквания за
> оптика, което прави обективите скъпи... това е една от
> причините и телата да са скъпи
>

>
>
> не беше ли обратното [smilie5]
>

... пред оптиката стоят два проблема:
1. Каква площ трябва да покрие
2. Каква разделителна способност трябва да предложи на тази площ.
едното винаги е обратно на другото.

Автор: hotsnail   
Дата:   12-03-09 22:19

Ами то ако погледнем едно средно хубаво филмово тяло като матрял и производство средния цифрак е доста по-евтин и скапан.

Та ФФ само сензора е по-скъп от АПС-Ц

Автор: Prakticar   
Дата:   12-03-09 22:24

Да, по-скъпо е да произведеш ФФ матрица, отколкото кроп матрица с половината от нейната площ. Ето и защо се получава така:
Подобно на фотографията, при общи други условия цената на снимката зависи от размера на копието, а не от това колко хора има на снимката.
Нека имаме пластина с диаметър 8 инча (25см)
Нека имаме (примерно) 10 дефекта по тази пластина, разположени случайно и нека нейната изработка да ни струва (примерно) 100 лева. Ако правим ФФ матрици, от една пластина ще извадим около 54 броя, от които ще хвърлим 10 дефектни - остават 44 годни ФФ матрици, едната ни струва 2.27 лева.
Ако правим кропки, от една пластина ще изкараме около 140 матрици, от които ще хвърлим 10 дефектни - остават ни 130 годни матрици, едната ни струва 0.77 лева.
Горните числа са примерни, но отношението на числата е показателно.

Дата:   12-03-09 22:25

кое е по трудно да се направи [smilie11]

голям некачествен джам [smilie11]
или малък качествен [smilie11]

не знам не знам. аз само давам идеи по темата [smilie8]

Дата:   12-03-09 22:28

Prakticar написа:

> Да, по-скъпо е да произведеш ФФ матрица, отколкото кроп матрица
> с половината от нейната площ. Ето и защо се получава така:
> Подобно на фотографията, при общи други условия цената на
> снимката зависи от размера на копието, а не от това колко хора
> има на снимката.
> Нека имаме пластина с диаметър 8 инча (25см)
> Нека имаме (примерно) 10 дефекта по тази пластина, разположени
> случайно и нека нейната изработка да ни струва (примерно) 100
> лева. Ако правим ФФ матрици, от една пластина ще извадим около
> 54 броя, от които ще хвърлим 10 дефектни - остават 44 годни ФФ
> матрици, едната ни струва 2.27 лева.
> Ако правим кропки, от една пластина ще изкараме около 140
> матрици, от които ще хвърлим 10 дефектни - остават ни 130 годни
> матрици, едната ни струва 0.77 лева.
> Горните числа са примерни, но отношението на числата е
> показателно.

... това мислех да го обяснявам, но се отказах, ако можеш да го подкрепиш с картинки за какво става въпрос повече хора ще те разберат.

Дата:   12-03-09 22:32

nodoubt написа:

> кое е по трудно да се направи [smilie11]
>
> голям некачествен джам [smilie11]
> или малък качествен [smilie11]
>
> не знам не знам. аз само давам идеи по темата [smilie8]
>

по-евтино е да се направи малък качествен джам, но пък малката качествена матрица ще е по-калпава от голямата качествена матрица.[beer]

Автор: ivodam   
Дата:   12-03-09 22:32

И аз мисля, че ФФ ще станат все по-масови и популярни в близкото бъдеще. Никон до голяма степен разбиха усещането за ФФ като за нещо суперелитарно. Съответно, ще почне гонка и в тая област. А народът е готов за това - такова чудо на търсене на 5д2 едва ли и самите канонци са сънували...

Автор: biso   
Дата:   12-03-09 22:34

не знам дали е ппо-еФФФтино,
но със сигурност е по-еВВВтино

... мамка му .....

кога ще се научите да пишете правилно !!!!!!!!!!!

Дата:   12-03-09 22:41

Автор: Insight
Дата: 12-03-09 22:32

човека питаше за цена не за качество [smilie5] [beer] [beer] не че кропските обективи са по скъпи де [smilie3]

относно горещите спорове в будните световните форуми напоследък на тема фф вс. гадна малка кропка , моето предположение е че кроп сензорите имат все по-голямо бъдеще [thankyou] да живей [beer]

Автор: Lillly   
Дата:   12-03-09 22:56

като видиш каква е разликата в картината на фул фрейм и на кропка сам ще си отговориш. [smilie5]

Автор: livinginchaos   
Дата:   12-03-09 22:56

По принцип колкото е по-голмям транзисторният масив, толкова по е груб сигнала, който произвеждат! Т.е. ФФ изисква по-сложни алгоримти! Цената на матриците е колкото и цената на процесорите - стотинки! Разработването на ехнологията - милиярди!

Автор: Prakticar   
Дата:   12-03-09 23:02

Де е Асахи?
Имаме си нов Титаний на седмицата.
[beer] [beer] [beer]

livinginchaos
Дата: 12-03-09 22:56

По принцип колкото е по-голмям транзисторният масив, толкова по е груб сигнала, който произвеждат! Т.е. ФФ изисква по-сложни алгоримти! Цената на матриците е колкото и цената на процесорите - стотинки!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »