Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 обкетиви, focal length,
Автор: peshovec   
Дата:   09-03-09 12:33

Малко съм объркан:)

Бях останал с впечатлението, че ако в името на обектива има D то фокусното му разстояние което пише на него е приравненото към 35мм..

Обаче за 18-70 на sony, в сайта на sony пише:

Product Name DT 18-70 мм F3,5-5,6

Еквивалентно фокусно разстояние за формат 35 мм при използване с камера с APS-C сензор 27 - 105

За пентакс пак инфо от технич сайт
smc DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL II
Focal Length 18 - 55mm
Equivalent to 35mm format 27 - 82.5mm

За canon:
EF-S 18-55mm f/3.5-5.6
Angle of view (horzntl, vertl, diagnl)
64°30' - 23°20', 45°30' - 15°40', 74°20' - 27°50'

което според
http://en.wikipedia.org/wiki/Angle_of_view

грубо прави пак 27 - 82.5 mm 35мм еквивалент

при olympus същата работа

The ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 (35mm equivalent focal length: 28-82mm)

Та се чудя, D-то само за оптична оптимизация спрямо по-малкия сензор ли е?

Направо си се обърках, до днес си живеех с идеята че като е цифрова (кропска) серия, focal length е приравнения към 35 mm.

Та конкретния въпрос: има ли "кропски" обективи в аспекта откъм focal length, тоест това което пише на обектива, да е еквивалентното към 35mm.

p.s. доскоро си мислех че като снимам с 400d на 18 мм, снимам на 18 мм приравнено към 35мм формат:) а явно е било 27мм приравнено към 35мм формат

Отговори на това съобщение
 Re: обкетиви, focal length,
Автор: chris73   
Дата:   09-03-09 12:54

Само на сапунерките, и то не на всички пише 35 мм еквивалент. На обективите за dslr са записани истинските милиметри, а не еквивалента, независимо че може да са за кропка.

Запомни следните числа - кроп фактор, и ще можеш сам да си ги смяташ:

Никон, Сони, Пентакс 1.5
Канон 1.6
Олимпус 2.0

мм (35 мм екв) = мм х КропФактор

За твоя случай 18 х 1.6 = 28.8 мм (35 мм екв.)

Публикацията е редактирана (09-03-09 13:05)

Автор: dau   
Дата:   09-03-09 13:30

ама на оли не им пише 35мм приравнено милиметрите, а към тяхната система...

Автор: jivkojj   
Дата:   09-03-09 13:40

Автор: dau
Дата: 09-03-09 13:30

ама на оли не им пише 35мм приравнено милиметрите, а към тяхната система...

Искаш да кажеш, че китака им 14-42 отговаря на зрителния ъгъл на 14-42 на ФФ [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Автор: nodoubt   
Дата:   09-03-09 13:49

ако не правиш разлика визуално между 18 и 29 мм няма кой знае какво значение https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0082.gif

Автор: pc_genius   
Дата:   09-03-09 13:57

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: jivkojj   
Дата:   09-03-09 14:09

pc_genius, ясно. Мерси [smilie24]

Дата:   09-03-09 14:18

Аха ок, благодаря.

@nodoubt, разлика между еквиваленто 35мм и евкиеалентно 27мм правя, просто не знаех че не е 18:) (не съм снимал подобно досега)

Благодаря на всички които помогнаха с информация. В интерес на истината преди да прочета тук (във форума) че EF-S или D били не знам какво си и техните милиметри не са истинските, а еквивалентните приравнени нямах двоумения и за канон си умножавах по 1.6, за никон, пентакс по 1.5, за оли по 2.0 :)

за фф (занит ттл:):) по 1 (ама с него съм снимал само с 50мм)

Автор: mondragon   
Дата:   09-03-09 16:45

Това, което трябва да направиш е да прочетеш малко по-подробно основните положения: формат на филма, фокусно разстояние, оптичен елемент(обектив), за да придобиеш представа за основата на нещата.
След това да прочетеш за големината на матриците в цифровите фотоапарати и да разбереш, че мм които пише на обектива са съобразени с големината на матрицата.
Накратко фокусното разстояние 16ммпри размер на матрицата 23.6мм х 15.8мм ефокусно разстояние от 24ммпри размер на матрицата 36 х 23.9, или иначе казано: приравнява се към стандарта от 35 мм филм в класическата фотография.

Надявам се да съм ти бил полезен [beer]

Автор: didesignbg   
Дата:   09-03-09 16:59

и да разбереш, че мм които пише на обектива са съобразени с големината на матрицата.

Аз досега не съм видял обектив, дори на сапунерка, който да следва тази логика.
Фокусното разстояние на обектива не зависи по никакъв начин от матрицата, филма, хартията зад него. То е фокусно разстояние на обектива.

Не приравнявате фокусни разстояния, а зрителен ъгъл, но то май наистина трябва да се попрочете малко за да се придобие обща представа[beer]

Дата:   09-03-09 17:11

EF-S или D били не знам какво си и техните милиметри не са истинските

Милиметрите и на кроп обективите са си истиски, проблема не е в тях, а в по-малката от ФФ матрица. Просто зрителния ъгъл е различен, заради по-малките матрици (представи си го като кроп във Фотошопа). Иначе перспективата на 18 мм кропка си е като на 18 мм ФФ, дълбочината на рязкост също...

Тия неща най-добре се разбират, като сложиш кропски обектив на ФФ тяло, което позволява и целия кадър да снимаш, с винетирането и черните участъци...

Най-добре си снимай, без много да се замисляш за милиметрите... Сега, ако някой те облъчва да купиш 5Д2, това е друга работа...

Кропките имат не само недостатъци, но и предимства - имаш безплатен телеконвертор все едно... Е, вярно, широкото не е толкова широко, колкото ни се иска, но дори и при ФФ широкото не е безпроблемно /може ли матрица да винетира и защо - справка канон 5Д/...

Публикацията е редактирана (09-03-09 17:24)

Re:
Дата:   09-03-09 17:21

Иначе преспективата на 18 мм кропка си е като на 18 мм ФФ, дълбочината на рязкост също...

Хайде сега намесихме нова думичка перспектива.
Перспективата на 18, 28, 38, 108 мм и други мм е абсолютно една и съща.

Истината е проста, фотографите често ползват като взаимозаменяеми понятията фокусно разстояние измервано в мм и зрителен ъгъл измерван в градуси.

http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/camera-lenses.htm

Ако имаш желание можеш да прочетеш.

Дата:   09-03-09 17:23

ок, понеже гледам става объркване с focal length, нека да говорим в зрителен ъгъл, нека (да ме прощават оли), за по-ясно говорим за диагонален:) (че при оли aspect ratio-то е друго:)

ето малко данни при 36мм Х 24мм

Focal Length (mm) 28_____35_____50______85
Diagonal (°)-----75.4---63.4---46.8----28.6

Ето и конкретни питания:
за канон (1.6 кроп) при обектив с focal length 28мм, диагоналния ъгъл е ли по-тесен от 75.4 градуса? (според мен да)

При пентакс (1.5 кроп) при обектив с focal length 28mm, диагоналния ъгъл е ли по-тесен от 75.4? (според мен да)

При същите горни условия зрителния ъгъл на пентакса е ли по-широк от на канона ? (според мен да)

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   09-03-09 17:27

mondragon написа:

> Това, което трябва да направиш е да прочетеш малко по-подробно

...и да разбереш, че мм които пише на обектива са
> съобразени с големината на матрицата.

Това, което пише на обектива зависи от матрицата?
Означава ли това, че примерно една Sigma 70-300/4-5.6 когато я продават с канонски байонет слагат надпис 112-480, а когато я продават с пентакски или никонски байонет слагат надпис 105-450 примерно. Всъщност слагат надпис 70-300 и тя си е точно толкова, нищо че е кропка.
Ясно защо - на обективите, които покриват и фул-фрейм какво да пишат? Фокусното разстояние при 35 мм? А като го сложи някой на кропка? Трябва да знае предварително какво са имали предвид?[smile]
Класическите означения са си много на място, пък всеки си съобразява с носителя.

Re:
Дата:   09-03-09 17:30

да.

Дата:   09-03-09 17:32

@peshovec

Никон, Пентакс, Сони и съответно Канон можеш директно да сравняваш - матриците им са 3:2 - аспект 1.5. Канон е с най-малка матрица от APS-C, и съответно с най-тесен ъгъл...

При Оли е малко по-сложно, защото матрицата е 4:3 - аспект 1.33. Там не знам как точно го изчисляват и дали ъгъла е по диагонал (или по хоризонтал), но им вярвам, като казват, че кропа им е 2.

Публикацията е редактирана (09-03-09 17:34)

Автор: CanoniO   
Дата:   09-03-09 17:40

Най-добре спрете да приравнявате милиметри.... Това е безумие, натрапено от разни производители, и сега хората са тотално объркани.....

Ако обективът си е 50мм, то той си остава 50мм, на каквото и да го сложите. Ще проектира едно изображение, върху един екран.... Това е обектива...
Колко голям е екранът и каква част от проекцията ще поеме, не зависи от обектива.
Една матрица, колкото бобено зърно, не може да направи обектив от 50 мм на 600.
Проумейте го най-накрая....

Променя се зрителният ъгъл. Един вид, при по-малка матрица, виждате по-малък участък от целият кадър...

Дата:   09-03-09 17:46

CanoniO [smilie24]

Дата:   09-03-09 17:50

Така е, но един ултразум сапунеркаджия с 26Х зум гордо ще се хвали, че праща повече от твоя 400мм обектив, тежащ незнамсиколко килограма:

Olympus SP-590UZ

Zoom wide (W) 26 mm
Zoom tele (T) 676 mm (26 x)

И ще пита колко са ти мегапикселите? Колко ти е зума? [smile]

А че снимките му са една шумна, аберираща мазня, кой му пука... Важни за тях са цифрите...

П.С. Нищо лично против 590UZ с неговите 43 MP/cm. Дано Оли са победили законите на физиката и са направили сапунер трепач... Всъщност имаше ли 28Х сапунер? Или е в разработка...

Публикацията е редактирана (09-03-09 17:59)

Дата:   09-03-09 21:51

ами да ме прощавате господа разбирачите, но 18мм за ДХ като се сложи на ФФ има безобразно много винетиране, ама 18 мм са си 18 мм щом казвате...или ааааааа, нека видя дали съм ви разбрал правилно, искате да кажете, че 18 мм са си 18 мм, но зрителният ъгъл за ФФ е по-голям(по-широк) от този за кропката?
Ами аз точно това съм имал предвид, само че грешно съм се изразил, тоест не мм на обектива, а зрителния му ъгъл е съобразен с матрицата...
Ох, чакай да сръбна една бирьонка, че ми се замота главата...

Автор: zhbuts   
Дата:   09-03-09 22:32

Вай! Зрителният ъгъл на обектива си е един и същ и не зависи от матрицата а от физическите размери на обектива и от фокусното му разстояние. Оттам насетне е въпрос на размери на проекционния екран (т.е матрица, филм или каквото има отзад).. Матрицата "вижда" ъгъл според размерите си. Ако сложиш малък екран, ще се проецира малка част от видимото през обектива изображение. Ако сложиш голям екран, може проекцията да се окаже по-малка от него. Т.е. кроп обектив на ФФ. За кроп се правят по-скромни и затова винетират на ФФ. Физика за 7-ми клас. не е ли тъй?
[beer]

Дата:   09-03-09 22:47

mondragon

пак не позна [smile]
Но пък започвам да разбирам, че май имаш най-общо казано същото предвид като нас, само че по странен начин го обясняваш [smile]
Зрителния ъгъл си е същия. И фокалното разстояние си е същото. Единствената разлика е, че като го сложиш на кропка няма да виждаш целия кадър, който проектира обектива на същата равнина на която е матрицата. Ще виждаш само тази част, която пада върху матрицата и като граници на кадъра ще съответства на картинката от 35 мм носител с обектив с фокусно разстояние това на нашия, умножено по кроп фактора на носителя. Или пък обратно - като сложиш проектиран за кропка обектив върху фул-фрейм или 35 мм филмово тяло зрителния ъгъл и фокалното разстояние ще са същите на обектива, но проекцията, която той прави върху същата равнина няма да покрива целия носител и както казваш ти - ще винетира "безобразно". И ако кропнеш после кадъра така, че да махнеш изцяло винетирането ще имаш кадър с граници същите като на кадър от 35 мм матрица/филм с обектив с фокусно разстояние равно на фокусното разстояние на нашия, разделено на кропфактора си.
Оптичните параметри на обектива не се променят от това, че на мен ми е скимнало да използвам само част от неговата проекция. И проекцията също не се променя - просто аз не я използвам цялата. Кропфактора просто е показателя, който ни ориентира какво ще получим след кропването, което правим още при записа на сигнала. Нищо повече. [beer]

Автор: CanoniO   
Дата:   09-03-09 22:56

Ако има нещо, което се приравнява, то това е зрителният ъгъл.
Ето го нагледно и стига сте се занимавали с глупости:

Обективът е един същ, апарата е един и същ, зау-то е едно и също, само матриците са сменени....

http://www.bytephoto.com/photopost/data/500/353Crop_Factor_Illustration_jpb-med.jpg

Автор: zhbuts   
Дата:   09-03-09 22:58

[smilie18] [smilie18]
А някой може и да си го начертае. отново физика за 7-ми клас.

Дата:   09-03-09 23:50

ХСГеоргиев, точно за туй идеше реч само, че от толкова кропки и други ми се замота главата, а колегите с физиката за 7-клас по една биричка да пийнат и да не се морят да си припомнят толкова стари неща, за чертането пък съвсем няма да говорим [beer] [beer] [beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: