Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Благодарско на Никсъна
Автор: ivodam   
Дата:   07-03-09 23:07

Убава лекция днес на Никсъна за цветните пространства и управлението на цветовете, при голям интерес и многолюдна аудитория. Много ми хареса как обясни разликата и какво става при assign prifile и convert to profile, респективно. Обърна внимание и върху нещо, което май пропускаме при калибрирането - че е важно освен всичко друго и при какви окръжаващи условия става - не е все едно дали денем или вечер, на дневна или изкуствена светлина и т.н.

Имаше и интересна презентация на специален монитор на HP, разработен поръчково за работа на аниматори, ама да не му правя реклама, който се интересува, да види в нета за DreamColor LP2480zx. Във всеки случай, аз за първи път чувам за монитор, на който всеки пиксел се осветява с РГБ диодчета самостоятелно.

Отговори на това съобщение
 Re: Благодарско на Никсъна
Автор: navy   
Дата:   07-03-09 23:09

[smilie7]

Автор: GenaDP   
Дата:   07-03-09 23:29

И не можа ли да прочетеш някъде каква е разликата м/у двете команди, а трябваше някой да ти го разказва?

Колкото до "при калибрирането - че е важно освен всичко друго и при какви окръжаващи условия става - не е все едно дали денем или вечер, на дневна или изкуствена светлина и т.н" комай не си вдянал твърде за какво иде реч. И да има някакво влияние околната светлина в/у измерванията, тя е толкова малка, че е практически пренебрежима.

Дата:   07-03-09 23:36

GenaDP: Ако всеки можеше всичко да си чете, и това беше достатъчно, за да научиш нещо, нямаше човечеството да е измислило училища, университети, такива форми като лекции, семинари и симпозиуми и т.н. Щяхме само да се явяваме на изпити веднъж или два пъти годишно.

И да има някакво влияние околната светлина в/у измерванията, тя е толкова малка, че е практически пренебрежима. - тука сме единомишленици, и аз си мислех така, викам си, абе спайдърчето не прилепва ли достатъчно плътно, че да му влияе светлината в стаята, обаче не е така. Влияе, се оказва, и Никсъна обърна внимание, че трябва да калибрира при такива условия, при каквито после се и работи - т.е. ако работиш вечер не е редно да си калибрираш монитора през деня, в смисъл на дневна светлина.

Автор: Rebellious   
Дата:   07-03-09 23:38

Да, Ники съвсем разбираемо обясни доста нещица по тази иначе много обширна тема. Неща, които да влязат директно в работа, а не да ни показва колко е "напред с материала" за разлика от доста други... Но той и затова е той!
Изкуството да разбираш материята се състои в това да можеш да я обясниш със съвсем прости думи и по много лаконичен начин. Да, не е много актуално в съвременния свят, но това определено не го прави по-малко ценено!

Краси, отчитаме присътвието ти навсякъде! [smilie25]

Дата:   07-03-09 23:40

Направи си прост експеримент - замери един и същ цвят на монитора си или на хартия при дневно и вечерно осветление, и сравни резултатите. После пак ще приказваме...

Дата:   07-03-09 23:46

Гена,
сигурно затова хората създават специални помещения без прозорци и калибрират ежедневно самото им осветления като яркост и цветна температура. Сигурно, защото няма значение .[smile] :)
А вече сериозно, тук не иде реч за това, което е на самия монитор, а за възпроизводимоста на самата картинка.

Дата:   07-03-09 23:47

Интересна темичка [smilie5]

Дата:   07-03-09 23:53

Автор: Rebellious
Дата: 07-03-09 23:46

сигурно затова хората създават специални помещения без прозорци и калибрират ежедневно самото им осветления като яркост и цветна температура. Сигурно, защото няма значение . :)

Хората и клизми си правят, но това е друга тема... Ти защо реши, че помещенията с контролирана светлина се ползват, за да не се бърка колориметъра, докато мери?

Автор: danbi   
Дата:   07-03-09 23:53

GenaDP, искаш от човека да направи нещо от рода на "измери консумираната мощност с мултицет"...

Ако не можеш да научиш нещо, когато четеш за него -- вероятността да научиш същото, когато друг ти разкаже своята интерпретация на прочетеното е доста нищожна.

Автор: Lalinda   
Дата:   07-03-09 23:57

А за какво ви е цялата тази висока наука, като повечето потребители тонират фотографиите си от страх да не би да издадат несъвършенствата на фотоапаратите си? Или пък, не дай Боже, да минат за демоде...

Пък и повечето от тукашните потребители са напълно равнодушни към цвета и си падат по яхниено-кавърмяните уж ретро експерименти... за съжаление.

Дата:   07-03-09 23:59

Я, тва беше бисер [smilie18]

Дата:   08-03-09 00:01

Lalinda: Аз не съм равнодушен към цвета, напротив, имам даже изострена чувствителност, затова и се интересувам. Но за разлика от тебе нямам разбиране за "правилни" цветове, имам цветове и нюанси, които просто харесвам, и се уча какво да правя, за да мога да ги докарам в удовлетворяващ ме вид до крайното устройство.

Дата:   08-03-09 00:03

danbi: Ъхъ, ами правилно Вълчев не им увеличи заплатите на даскалите със 100%, всъщност, за какво изобщо им ги увеличи даже с малко, да мрат, може и без тях, или най-много до трети клас, който се е научил да чете, сам ще се обучава по-нататък.

Автор: danbi   
Дата:   08-03-09 00:03

Lalinda, а ти някога замисляла ли си се, че вероятно точно тези цветове са зададени по подразбиране при прилагане ефектите на разните програми за рисуване, като Фотошоп?

Автор: GOSPODIN   
Дата:   08-03-09 00:18

Ейй няма тема неосрана [smilie23] Аман от параноици и болни мозъци..[smilie2]

Лекциите бяха чудесни и препълниха залата, а пред тестовите модели на HP се водиха непринудени разговори и на живо се калибрира екрана на лаптоп,който също е по тази нова технология - RGB подсветка.
Никсън, както винаги се представи чудесно.
[shtrak]

Дата:   08-03-09 00:18

Гена,
Кой е казвал, че контролираната светлина е пряко и буквално свързана с колориметъра? Ти защо реши така?
А паралела с клизмите ми хареса и в тази връзка да добавя, че е било през вековете, когато на медиците не им било ясно какво повече да направят и като предприемане на дейност са предписвали клизми под път и над път. На някои може и да им е харесало, но аз лично не бих цитирал подобен пример.

Дата:   08-03-09 00:28

Говорим за калибрирането - че е важно освен всичко друго и при какви окръжаващи условия става, и ти ми обясняваш, че хората правели специални зали без прозорци. Нормално е да предположа, че изтъкваш този довод в подкрепа на гореспоменатото твърдение. Всъщност, едната ми маза е също без прозорци, но не вярвам архитектът да я е проектирал така заради монитора, който съм си купил.

А за церене на разни неясни болежки освен клизми са препоръчвали и кръвопускане...

Публикацията е редактирана (08-03-09 00:29)

Дата:   08-03-09 00:44

Гена,
Просто бих искал де ти напомня, че темата не е всъщност някаква говорилня или това да се обясняваме кой какво и докъде, а е просто благодарност към Никсън! Нищо повече... Ако искаш да покажеш и споделиш знания, които съм убеден, че имаш, просто направи като него, а не така тук и точно по този начин.
А за аналогиите в посока медицина, беше ми забавно! Особено като се отчете, че съм лекар.[smilie25]

Публикацията е редактирана (08-03-09 00:46)

Автор: GOSPODIN   
Дата:   08-03-09 00:49

Бла-бла-бла...Най обичам тези дето не са били на някое събитие да коментират.[smilie11]
Ето ви малко снимки от лекцията и изложбата:

http://photo-zona.net/images/user16212/album5427/large/1236465449_iaft0521_Picture2351.jpg

http://photo-zona.net/images/user16212/album5427/large/1236465445_qcqk3749_Picture2350.jpg

http://photo-zona.net/images/user16212/album5427/large/1236465442_mrtr8459_Picture2340.jpg

http://photo-zona.net/images/user16212/album5427/large/1236465436_scmz0509_Picture2339.jpg

http://photo-zona.net/images/user16212/album5427/large/1236465434_clos3642_Picture2337.jpg

Дата:   08-03-09 00:51

Ооо, прощавайте ме тогава. Явно тук не става дума за калибрирането и влиянието на околната светлина в/у точността му, а просто искате да благодарите, че са се сбрали много люде на едно място, и сте прекарали в непринудени разговори времето, докато сте гледали на живо как се калибрира монитор на лаптоп.

ОК, моите искрени извинения.

Дата:   08-03-09 00:55

Гена,
[beer] ... Емоциите са готино нещо! Нека обаче да се опитваме да погледнем нещата и от друг ъгъл. Поне понякога.[beer]

Re:
Автор: dau   
Дата:   08-03-09 01:18

Шоти можеш ли да хвърлиш роуове малко?

ти кадрите по отдавна си ги щракал, даже и с по-стара версия на фърмуера си...

Автор: darksorrow   
Дата:   08-03-09 01:23

dau изкърти!!!! [smilie18] [smilie18]

Автор: Kanonir   
Дата:   08-03-09 04:05

ivodam написа:

> И да има някакво влияние околната светлина в/у измерванията, тя е толкова малка, че е практически пренебрежима. - тука сме единомишленици, и аз си мислех така, викам си, абе спайдърчето не прилепва ли достатъчно плътно, че да му влияе светлината в стаята, обаче не е така. Влияе, се оказва, и Никсъна обърна внимание, че трябва да калибрира при такива условия, при каквито после се и работи - т.е. ако работиш вечер не е редно да си калибрираш монитора през деня, в смисъл на дневна светлина.

Иво нещо не си разбрал, Никсъна едва ли е обърнал внимание точно на това, заради калибратора - околното осветление не влияе на калибрирането на монитора (Гената ти каза какъв тест да си направиш) и през деня и през нощЯ да го калибрираш самия монитор ще си показва едно и също и в двата случая. Проблема за който иде реч е, че околното осветление влияе на ТВОЕТО възприятие за цвят - тоест как ТИ възприемаш едни и същи цветове при различно околно осветление на мястото където работиш и че е добре да си калибрираш монитора при условията в които най-често ще го ползваш за да намалиш влиянието на въпросния фактор.
И да - помещенията в които се работи с високи изисквания за точност на цвета се правят/приспособяват по определени изисквания, като осветлението е само едно от тях и всичко това не е заради калибрирането на мониторите, а точно за да се намалят ефектите влияещи на НАШЕТО цветно възприятие!

Така че Rebellious ще си позволя да те поправя за:

"А вече сериозно, тук не иде реч за това, което е на самия монитор, а за възпроизводимоста на самата картинка."

би било по-вярно така:

"А вече сериозно, тук не иде реч за това, което е на самия монитор, а за възприемането на самата картинка."

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »