Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна
 Цени???
Автор: novi4ok   
Дата:   07-03-09 21:33

Колги, може да ми е тъп въпросът, но някой от по-опитните и тези, които са по в час би ли ми обяснил защо тук (в БГ) цените на фото техника (и най-вече оптика) са средно с 20-30% по високи от тези в белия свят? Нямам предвид Щатите, където сравнението е още по-отчайващо, а западна Европа. Отговори от типа "амиии... малък пазар..." не ме устройват, ако има някой икономист - да обясни на желаещите, че това не е фактор в тази област, че мен ме мързи да пиша [smilie7] .
Извинявайте ако ви се струва безсмислена дискусия, но започва да ми писва да си търся или втора ръка или да си отлагам нуждите до следващото ми ходене или ходенето на някой приятел на някъде. Все пак такива разходки не се правят всяка седмица (в повечето случаи де... [cool] ). Баси, много е тъпо... Що за глупави търговци?

Отговори на това съобщение
 Re: Цени???
Автор: caro-anton   
Дата:   07-03-09 21:42

Точно малкият пазар е фактор, щото като вземеш от един модел 10 бройки, ти дават да кажем 5 % отстъпка от цената, като вземеш 100 бройки, ти дават 12% отстъпка.

Толкова за малкия пазар.

Автор: astra777   
Дата:   07-03-09 21:45

Освен всичко друго има и реални предпоставки. При нас ДДс-то е 20% в САЩ -7-8. Ние имаме импортни мита, щатите в повечето случаи няма. В EU цените би следвало да са подобни.

Дата:   07-03-09 21:51

Мдааа... само дето тук има представителства на големите производители. И една малка справка, която за посветените е лесна, а за непосветените - малко по-трудна, показва, че цената на която магазините в Англия получават nikkor-и е абсолютно същата, като тази на нашите велики представители и магазини. Толкова по въпроса, ако те интересува ще ти помогна да си провериш [smilie5] .
А терминът "малък пазар" касае едни други параметри, за едни други стоки и никога не върви сам по себе си, а е тясно свързан със стандарта на живот в държавата, с пазарната ниша, с коефициенти за конкуренцията, с покупателна способност, данъчна политика и една камара други глупости за които нито искам, нито мога да говоря.
Та както изрично написах - някой да има идея защо нашите търговци залагат печалба от порядъка на 40-60%, а глупаците на запад се задоволяват с 10-20...? [smilie25]

За САЩ изрично уточних, че не става въпрос. Въпреки, че те пък си имат данък продажби [smilie25] .
А цените тук и в Англия например са доста различни. Въпреки, че и те са в ЕС.
Моля само смислени отговори.
[beer]

Публикацията е редактирана (07-03-09 21:53)

Дата:   07-03-09 21:58

P.S. Какви импортни мита за дигитална фотографска техника, някой чел ли е ТАРИК преди да пише?? [smilie10] [smilie18] [smilie18]

Автор: Ginka   
Дата:   07-03-09 22:02

прави ми впечатление, че такива теми се пускат винаги от хора без снимки.[smilie10]

Дата:   07-03-09 22:05

Това пък какво общо има? [smilie10][smilie11] Ако е толкова важно - ОК ще си сложа снимка. Или ще ти я пратя на мейл. Но с какво променя това смисъла на въпроса? Нямам снимка, защото не публикувам снимки тук. Все още... [smile]

[smilie10]

Пък и аз нямам толкова хубави крака... Малко са ми космати [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Публикацията е редактирана (07-03-09 22:22)

Автор: hotsnail   
Дата:   07-03-09 22:20

Абе в България е мъка не само с фототехниката. Всичко е фира хем по-скъпо ни ги продават, хем новите модели идват с месеци дори години закъснение. В някой сегменти на пазара това дето е в БГ по магазините всъшност е вече спряно от производство а тук се породава на цени все едно е най-авангардното изделие - справка домашните радио телефони в техномаркет и технополис.

Отдлено надценките на търговците са уникални. За бялата техника е голям смях - марка Тека (пълно менте между другото) дето по нищо не се отличава от конеляно е само 4 до 5 пъти по-скъпа и народа налита.

Просот глупостта в Бг е на ниво.

ама докат купуваме щени цоцат.

Между другото има добри пирмери - Сигма! Сони (самите тела при обективите само някой са на нормални цени - 18-250), никон (доста неща са на близки до английските цени май) са на доста близки цени

Автор: boncho_marinov   
Дата:   07-03-09 22:22

Цените в интернет ли ги гледаш или си бил в магазини по широкия свят ?

Автор: chris73   
Дата:   07-03-09 22:23

Ами за някои марки - Канон, Сони, вносителите са ни малко кофти...

За други - Олимпус, Пентакс, Никон (ниския клас най-вече) - цените са си в нормалните граници...

Който не му харесва - има Румъния, Англия и онлайн търговци като e-depot...

Публикацията е редактирана (07-03-09 22:24)

Дата:   07-03-09 22:32

Абе точно никоните не са на "близки до английските...". Затова и питам. Ама освен че питам, намирам начин да си пазарувам от там. И естествено после търговците реват, че видиш ли пазарът бил малък, та затова вдигали надценките... Смешно ми става като си помисля само от трима колеги от началото на годината какъв оборот са изпуснали Павилионът и Синтезисът... Сигурно е горе-долу колкото правят за половин година. Ама не са само те - за видеотехниката да не говорим, щото това ми е областта. И честно казано много злорадо се изкефих, като видях как един от "великите представители" изгуби миналата година сделка за 3м.Е... [smilie18] [smilie18] [smilie18]. Щото хората с пари са най-малките балами. И точно те, като видят, че ги товарят просто отиват и си го взимат от друг. Гадно или не - гот ми е. Заслужават си го. И след някоя година ако зависи от мен пак така ще го д.... [smilie19]

Бил съм Бончо, бил съм. И пак ще... [shtrak]

Публикацията е редактирана (07-03-09 22:33)

Автор: sublime   
Дата:   07-03-09 22:50

Каквото и да си говорим, тук оборотите са доста по-малки ... предполагам това е основната причина - ниската покупателно способност на средностатистическия българин [smilie11]

Към това като прибавим и почти монополното състояние на пазара ( да имаш 2-3 вериги магазини определно не се счита за съвършена конкуренция [smilie25] )

И това не е само с фототехниката ами и почти с всичко останало, което не е бързооборотна стока ... спортна екипировка, дрехи и т.н.

Дата:   07-03-09 22:52

novi4ok я кажи кои магазини ползваш, ако пазариш през мрежата

Аз тез намерих дето пращат до българско. За първия нещо ревютата са доста противоречиви.

http://www.simplyelectronics.net/

http://www.purelygadgets.co.uk/

Та накратко не знам ...

От и-бей-я съм пазарил и както ти каза с познати и лично. Ама от ибея нови по скъпи неща не ми се купуват - не е ясно от къде е има ли гаранция. Пък от англия има една година европейска гаранция.

Автор: boni   
Дата:   07-03-09 22:54

Само едно ще ти кажа.... В ужасна грешка си ако си мислиш, че някой БГ търговец залага печалба 40-60%. В много голяма решка си.
Като човек, който се е занимавал преди време с внос в голяма търговска верига и е правел ценообразуване на едро и дребно, мога да споделя, че надценките, с които се работи на дребно обикновено са около 15%, много рядко при някои стоки могат да стигнат 20%, а има случаи при промоции да падат и под 10%.
Това са надценки - относно печалбите, те са по-малки, защото трябва да се извадят текущите разходи.
От друга страна, мога да споделя, че производителите дават големи отстъпки при сделки за покупка на количества. Примерно големия западен вносител купува по 500-600бр, а понякога и над 1000бр от модел и след това прави промоции, дав на магазините добри цени и т.н.
Тук в БГ такива сделки са немислими поради простата причина, че ако някой се набута с такова количество, ще изяде голямо дърво, защото докато ги продаде, цените ще паднат и ще е на загуба като равносметка.
С една дума, на производителите им е последна грижа БГ пазара, те гледат да продадат количества и винаги клякат здраво, когато някой поръча много.
Единствения начин голям БГ вносител да вземе хубави цени, е да поръча големи количества и да реекспортира по-голямата част за Русия, Молдова, Украйна и т.н. Така ставаше номера с някои марки навремето и се е случвало да се поръчват по 500-600 от модел.По-късно обаче взеха да ги ловят по серийните номера и взе много да не върви тази практика...

И като резюме - нивата, които продаа българския търговец са реални спрямо цените, които получава от производителя. Често дори са по-ниски. Често БГ търговеца продава с извити ръце, защото печалбата не е едно и също нещо с надценката. Има разходи, а и е достатъчно да ти залежат няколко камери и трябва да ги чистиш без надценка или на загуба На производителите твърде малко им пука за БГ пазара.
Всички други приказки за 40-60% и т.н. са свободни съчинения. Ако ви кефи да си мислите така - ок, ваша работа. Българинът разбира от всичко и от футбол и от търговия...

Публикацията е редактирана (07-03-09 23:04)

Автор: ivodam   
Дата:   07-03-09 22:54

В момента точно проверявам нещата за Канон 5Д2 и в Германия цените са абсолютно същите, като тука, даже съм леко изненадан. Ако знаеш европейска страна, където в момента има Канон 5Д2 в наличност в надежна фирма, която може да доставя за чужбина, и да струва под 2200 евро, дай линка, и ще призная, че това, което казваш за белите страни е верно.

Дата:   07-03-09 23:05

Бони добре е това дето казваш ама как да си обясня следното

обектив Сони 18-250 в БГ е около 780 лева в англия пак отлкоз

обкетив сони 70-300 ССМ Г в БГ 1800 лева в Англия 1100 ????

Значи трудно ще ме убедят че Сони дават кофти цени на 70-300 а на 18-250 дават нормални....

За А700 беше подобно до нова година, а след нова година и в БГ смъкнаха цените до английските от 1400 - 1500 лева. Ама защо в цяла европа свалиха преди нова година, а тука до последно държат. Аз звънях и на подръжката на сони те не ми вярваха каква е разликата по магазините.

еми няма да се объркаме даму се невиди. Честно да ти кажа яд ме е че взех моя от англия - 100 пъти по добре павилиона или синтеза да направят оборот да платя част от заплатите на няколко човека в БГ. ама при подобна имекрярщина. Не опира и до това със складовите наличности 70-300 Г никога не го е имало на склад никъде в БГ. А от А700 макс една бройка да държат и това е някво геройство.

За другите марки не знам ама гледма мрънкат хората....

говорим за цени на дребно по магазините не за полулегалния внос от хонг конг, сащ или нещо подобно.

Между другото за цените евала на сигма (ИДС), не съм виждал сериозна ралзика в цените - има понякога промоции и такива но говорим за 10% до 20%, което е по-малко от транспортните разходи.

Иво мен канон не ме вълнува

виж jessops за горните примери имат и сайт с цените по магазините им.

Браво на канон ако няма разлики.

Публикацията е редактирана (07-03-09 23:09)

Дата:   07-03-09 23:10

Хотснайл, разликите в цените на БГ и западен търговец не се дължат на разлики в печалбите. БГ търговеца печели по-малко от западния. Ако един модел е по-евтин на запад, това означава, че западния вносител е лапнал няколкостин бройки от съответния модел.
Много добре знам как стават тея неща. Преди 6-7 години съм правил сделки примерно за Самсунг и са ми сваляли над 20% от цената за определен модел при поръчка на 800бр прмерно( разбира се, само малка част от тях бяха продадени на БГ пазара [smilie18] )
Ако си мислите, че се печели 40-60% от търговия - правете магазини за апарати бе!
Между другото аз щях да съм отворил отдавна магазин за фотоапарати ако се печелеше толкова от това. Имам и връзките на запад и контактите и т.н.
Не ми се занимава с подобна мизерия обаче - персонал, сервизи, залежала стока и т.н..

Публикацията е редактирана (07-03-09 23:15)

Автор: ivodam   
Дата:   07-03-09 23:21

hotsnail: Е какво значи да не те интересува основната фирма на пазара? [smilie11] Ми то без нея никаква статистика не е представителна и достоверна. [smilie2]

Дата:   07-03-09 23:45

Иво не си търся техника от канон.

ако про1етеш темата за канон или пентакс мисля ще си наясно, че и аз съм на мнение че има някаква странна причина сони, канон, и никон да продават доста повече ДСЛР апарати от другите.

Автор: danbi   
Дата:   07-03-09 23:59

boni [smilie24]

Определено с годините търговските отстъпки стават все по-малки. В България няма реални дистрибутори на повечето марки. Просто няма нужния пазар за покриване на минималните изисквания за оборот. Някои производители са по-безогледни от други...

Нещата са доста по-сложни от "тия искат да забогатеят на наш гръб".

Дата:   08-03-09 00:03

Може би изхода е глобализацията. Има няколко начина.

1. Да плащаме индивидуално на DHL и да водим преговори с търговците (пример наскоро на едни немци им писах че Бг е член на евросъюза, пък те ми отговориха че сме в ЕС ама от много скоро и те нямат време за всяка такава промяна да си оправят сайта [smile] и пордложиха да платя с банков превод - не с карта или paypal т.е. 40 евро такса )

2. вносителите да се консолидират поне на балкнаско равнище.

Техномаркет доколкото знам продават и в Македония нали?

Dear Sir,

Unfortunately Bulgaria is not listed yet in our webpage since it barely
joined the EU.

Публикацията е редактирана (08-03-09 00:05)

Автор: kaiser.soze   
Дата:   08-03-09 00:43

abe има нещо сбъркано. когато си купих от ибей тамрон 17-50/2.8 за 200 паунда , в будката беше 900 лева [smilie10] [smilie10]

Дата:   08-03-09 00:57

Tamron е много ярък пример за надценките. цените в Бг са яко надути. Хайде това с 250-270 долара от и-бей е от хонг конг ама в Германия тоя обектив е около 650 лева тука е 850.

Дата:   08-03-09 01:52

hotsnail Или лично в магазина или поръчка онлайн на името на мой приятел там, 2-3 дни преди да отида и да си го взема. Второто се налага понякога, защото най-добрите цени често са "доставка само в страната". А аз нямам излишно време да се мотая и да чакам доставката (в Англия тя е 2-3 дни, но времето си е време). И още нещо - в момента в Англия Nikon продават с 2г. удължена гаранция. ВЕрвай ми, имам печатни и подпечатени доказателства. [smilie24]

ivodam ако мислиш, че може да ти излезе с 30% по-евтино - няма как. Най-малкото заради високите цени за доставка. По-горе писах - или ходя лично или ми го носят. А и Германия не е удачен избор - все пак това е страна с невероятно висок стандарт и това неизбежно се отразява на цените. Погледни в amazon.co.uk и си избери магазин. Преди две седмици си спестих точно 900 лв. от нещата, които не си купих от Павилиона. За някой може да е нищо, но за мен са си пари.

boni изписах цяла страница с отговор към теб, но ще я изтрия - струва ми се безсмислено да влизам в подобен спор. Ще ти пусна само няколко линка, ти (а и всички желаещи) сами ще си направят изводите.

http://www.globalmediapro.com/dp/A028G1/Nikon-70-200mm-F28G-IF-ED-AF-S-VR-Lens/
серщу
http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=17&product=581&show=additional#slides-pane-0

или

http://www.globalmediapro.com/dp/A02I96/Nikon-14-24mm-F28G-ED-AF-S-Lens/

срещу
http://www.photopavilion.com/?page=search&search_string=nikkor+14-24&x=0&y=0&search_type=all&search=...

Всеки може да погледне и да си направи изводите. А това далеч не са най добрите цени - просто първите, които са ми в букмарките. Не случайно поствам обективи, които всеки никонец тук иска или вече има.

[beer]

Публикацията е редактирана (08-03-09 03:23)

Дата:   08-03-09 08:06

Цените в този сайт са без транспорт и без ДДС.Няма проблем, начисли си ДДС 20% при вноса и транспорта пише че е 227 лв за 70-200 и пак смятай. Илзиза общо към 3200лв.[smilie5]
Разбира се, можеш да отидеш за собствена сметка до Англия и да си го купиш от тях - там няма да ти начислят транспорт, а и ДДС-то е 15, а не 20%, така че ще ти излезе по-евтино, но пак няма да е цената, която показваш[smilie18] :

https://photo-forum.net/static/forum/2021-11/bjrm1012.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/opxx4199.JPG

http://belfo.photo-forum.net/cn.jpg

Аз ти обясних абсолютно точно как стоят нещата с БГ търговците. Също така ти казах какви са надценките на магазините. Освен това БГ търговците, които се занимават с официален внос, не са си го измислили това ДДС 20%, за това се обърни към държавните институции.
Ако продължаваш да смяташ, че БГ търговците работят с 40-60%, ОК, твоя работа...[smile]

Публикацията е редактирана (08-03-09 08:53)

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »