Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Фокусирване при ниска осветеност
Автор: ivolant   
Дата:   06-03-09 20:40

Здравейте, тъй като започнах с пълна сила да експериментирам с различни снимки новия си DSLR и се сблъсках с нещо странно. Ясное, че на ниска осветеност става бавно фокус, но наскоро на един празник снимах танцуващи хора в клуб, естествено с ниска осветеност! Снимката беше с вградена светкавица и китов обектив, автоматична настройка. Оказа се, че фокуса е ужасяващо бавен, а дори и невъзможен в дадена ситуация. На лайф вю пък е пълен абсурд. Как се справяте с подобен проблем?

Отговори на това съобщение
 Re: Фокусирване при ниска осветеност
Автор: ilia_dm   
Дата:   06-03-09 20:48

Ако има ръчен фокус...[smile]

Автор: nvassilev   
Дата:   06-03-09 20:50

С кой DSLR ?

Автор: boncho_marinov   
Дата:   06-03-09 20:51

Обикновено при лоши светлинни условия и ръчно, ако напишеш модела някой може да сподели опит с конкретния модел.

Дата:   06-03-09 20:55

Моделът е Олимпус Е520. Не знам на другите модели има ли подобен проблем, но аз се чудя как така има подобен проблем в днешно време! При все, че фокусирам върху разграничителна линия, т.е. не в тъмнината или в един цвят!

Дата:   06-03-09 21:03

Не знам как е при олимпуса.Моя бивш Никон Д80, а сега и Д 300 не е изтървал фокус дори и в полумрак.Не че съм глашатай на фирмата.Пробвай да снимаш по отблизо.

Дата:   06-03-09 21:11

Ми явно това е проблем с Олимпуса, макар, че ми харесва иначе, като баланс, като рязкост, а и оптиката добра, просто може би не умея аз да я ползвам! :):):)или съм много взискателен!

Автор: hotsnail   
Дата:   06-03-09 21:12

Нещо такова ли си пробвал да снимаш?

http://picasaweb.google.com/karaatanasov/XmasParty

Аз със сони а700 нямах грижи коже фокус с централна точка. Преди със сони А300 пак не съм имал проблеми пак с централната.

тия страничните точки ги правят малко по-ниско чусвтителни.

Няколко идеи:

1. Пробвай със централната точка само

2. Купи си светлосилен обектив бленда 2 или по голяма (1.8, 1.4) - Сигма 30 ф1.4 май е добра идея за олимпус към 800 лева.

3. Виж на ръчен фокус ако друго не помага

Дата:   06-03-09 21:13

Олимпуса е стара и много сериозна фирма![smilie24]

Автор: hotsnail   
Дата:   06-03-09 21:17

никой не е казал друго. хубави са ама не съм ползвал сериозно да дам съвет конкретен за апарата,

има си фенове на марката могат да кажат по конктретни съвети за модела те.

Re:
Автор: danbi   
Дата:   06-03-09 22:12

Светлосилния обектив помага.
Обектив с по-голяма рязкост и по-малко аберации помага. Това, при най-отворена диагфрагма, защото с такава се прави автофокуса.
По-голяма чувствителност на автофокусната система помага.
Повече контраст в обекта върху който фокусираш помага.
Някои фирми предлагат автофокусен асистент с червени лазерни диоди на допълнителна светкавица. Помага доста осезаемо "на тъмно".

Ако нищо друго не помага, ръчния фокус върши чудеса! [smilie5]

Автор: ffwd   
Дата:   06-03-09 22:18

"фокусиране" [smilie24]

Автор: stormfx   
Дата:   06-03-09 22:26

В dpreview един фотограф беше писал, че за такива случаи си носи светодиодно фенерче на ключодържател за да си помага. Това като допълнение на казаното по-горе.

Автор: pc_genius   
Дата:   06-03-09 22:29

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   07-03-09 01:05

Благодаря за съветите, не се бях сетил за ръчен фокус! Жалко, че не даде мнение някой, който снима с олимпус!

Автор: bordon   
Дата:   07-03-09 01:09

Ползвай светкавицата за помощ при фокусирането /настройва се от менюто на апарата - работи в поредица от бликове и помага за фокусирането при слаба осветеност/ [smilie24]

Автор: boni   
Дата:   07-03-09 01:11

За такива случаи фенерчето помага:) Обаче ако искате светлината от фенерчето да е балансирана с топлата светлина от осветлението във фона, използвайте не светодиодно, а електрическо фенерче с обикновена крушка.
Ето така[smilie3]

http://belfo.photo-forum.net/night1.jpg

Автор: pc_genius   
Дата:   07-03-09 02:44

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: cicomanco   
Дата:   07-03-09 07:50

Ами просто си вземи външна светкавица!Лъчът който тя пуска е достатъчен за "фенерче" и няма да имаш проблеми с фокуса.Другият вариант е да не използваш вградената, а светосилна оптика.

Автор: magnifico   
Дата:   07-03-09 08:41

И при подобни ситуации ползвай само централната автофокусна точка [smile]
Ако е пуснат асист бийм-а на вградената светкавичка, го изключи че е много дразнещ [smilie25]

Автор: vth41   
Дата:   07-03-09 10:42

Аз снимам също с Е-520. Това за фокусирането при ниска осветеност е абсолютно вярно. Ако снимаш на live view тогава промени начина на фокусиране на AF sensor, а ако снимаш на през визьора избирай точка на фокусиране с по-голям контраст. А иначе с външна светкавица - cicomanco[smilie24] .

Автор: asahi   
Дата:   07-03-09 19:34

Има ситуации, в които само опитът помага. Чети, експериментирай и пак чети. Никой фотоапарат не снима сам.

За твоята конкретна ситуация - фокусирай ръчно на видим, контрастен, осветен и неподвижен обект, разположен на същото разстояяние, на което са танцуващите. После не пипай вариото и снимай, по възможност на по-затворена бленда.

Автор: haaho   
Дата:   07-03-09 20:36

Мисля, че това не важи за олумпуските зумове.

asahi написа:

... После не пипай вариото....

Автор: asahi   
Дата:   07-03-09 20:42

Докато мислиш сложи апарата на един статив и го провери. Ако "сцепиш косъма" за всяко положение на вариото ще си прав.

По "лентовалното" време варио-обективи, които не местеха много фокуса при презумиране, се ценяха много. В дигиталната епоха с възможността бързо да се сравнят резултатите и нарастване на изискванията към рязкост и резолюция на оптиката вече не може да се разчита на презумиране без фокусиране.

Re:
Автор: a_stoianow   
Дата:   07-03-09 21:19

danbi написа:

> Някои фирми предлагат автофокусен асистент с червени лазерни
> диоди на допълнителна светкавица. Помага доста осезаемо "на
> тъмно".

[smilie24] [smilie24] [smilie24]
Това е истината, на пълна тъмнина, дори ми беше трудно да сложа фокусиращата точка върху определен обект, защото нищо не виждах през визьора. Лъчът светва фокусира и фокуса заспива!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »