Автор: Prakticar
Дата: 05-03-09 18:44
Здравейте, имам няколко въпроса за използването на светкавици Speedlite в режим на водеща и подчинена:
1. Ако имаме две светкавици Speedlite, но различни модели, например 430 и 580, задължително ли е 580 да е водещата, а 430 подчинената, или може 430 да е водеща?
2. Ако правилно съм разбрал упътването, водещата светкавица и апарата определят правилната експозиция и тези настройки се прехвърлят на подчинената.
Не ми е ясно как става това:
2.1. Когато водещата направи предварително светване за оценка на осветеността, би трябвало и подчинената също да светва?
2.2. Когато при основното светване се достигне необходиимата светлинна доза и водещата загасне, то тя трябва безжично да загаси и подчинената?
3. Практическа задача:
Имаме две светкавици Speedlite, най-вероятно и двете 430, или 430 и 480. Искаме да осветим по-раздвижена сцена, намираща се на 2-3 до 5-6 метра от апарата (който е на статив). Не искаме фронтално осветление, а искаме и двете светкавици да светят странично от оста на обектива (например едната отляво, а другата отдолу вдясно). Следователно не можем да поставим едната светкавица на апарата.
3.2. Има ли комуникация между светкавиците или не?
3.1. Как да нагласим експозицията?
Наистина, най-лесно е да се провери чрез сперимент, но в момента нямам достъп до две светкавици. А и не е зле екпериментите да се планират предварително.
|
|