Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Питам ви за сканиране и ползване на софтуер от SilverFast или др. аналог......
Автор: icikonti   
Дата:   05-03-09 16:46

Питането ми е относно сканиране със SilverFast или Вюскан /на знам как точно се изписва/.
Какви преимущества има SilverFast-та пред стандартния софтуер на скенера?
Чета по форумите - като навсякъде противоречиви мнения и не мога да разбера преимуществата!Изтеглих си една демо версия SilverFast и се ошашках от опции, опцийки и т.н.
Не качва D max на скенера, но пък бил го оптимизирал?А сега де....
Някои които са сканирали и са правили тестове, казват, че разработката в полутоновете била еднаква, назърнеността също, само удобството и бързината били различни.Други пък твърдят, че Силверфаста бил най-добър в разработка точно в полутоновете!!!Вярно, нагласяваш вида на емулсията за всеки вид филм, докато такова нещо при стандартния софт няма.Удобно е, но пък същия резултат се постига и с индивидуалните настройки....на стандартния софтуер на скенера.
Въобще какъв е смисъла от смяна на софта?
Някои които ползват такива програми, да споделят.
Пък и ако дадат някой торент с краче на него-ще бъда благодарен![beer]
Въпроса ми е принципен за всички видове скенери!

Отговори на това съобщение
 Re: Питам ви за сканиране и ползване на софтуер от SilverFast или др. аналог......
Автор: El_Fuego   
Дата:   05-03-09 18:18

VueScan твърди, че не работел със скенера чрез TWAIN протокола, ами си "говорели" директно. За SilverFast не знам.
VueScan може да се намери напоследък и в една измислена африканска държава недалече.

Публикацията е редактирана (05-03-09 18:21)

Re: Питам ви за сканиране и ползване на софтуер от SilverFast или др. аналог......
Автор: pstoev   
Дата:   05-03-09 19:44

сканирал съм и с двата...определено силвърфаст е доста по-зле и то точно в полутоновете...губи се страшно много информация там...говоря когато са нагласени на ауто левелс...избива го на червено...утре ще ти пусна скан на един кадър с едната и с другата та да се увериш.....

Автор: GenaDP   
Дата:   05-03-09 20:14

Ти минолтата ли нарина? Сканирай с нейната програма, или седни прочети ръководството на силверфаст-а.

Дата:   05-03-09 20:20

Ъхъ....тенкс за съветите. pstoev - ще ти бъда благодарен.

Дата:   07-03-09 11:32

http://photo-zona.net/images/user54946/album17817/large/1236417479_hdgi9547_fujisuperia200a.jpg

fuji superia 200 vuescan 3600 dpi 48bit auto levels

http://photo-zona.net/images/user54946/album17817/large/1236417483_gydd3576_fujisuperia200a.jpg

fuji superia 200 silverfast 3600 dpi 48bit auto levels

единственото предимство май е времето за скан 1,15 за силвърфаст и 1,30 за вюскан

Дата:   07-03-09 11:45

ето още две...

http://photo-zona.net/images/user54946/album17817/large/1236418969_fxen4075_fujisuperia200test3.jpg

vuescan 3600 dpi 48bit auto levels

http://photo-zona.net/images/user54946/album17817/large/1236418976_dxxm5933_fujisuperia200test4.jpg

silverfast 3600 dpi 48bit auto levels

Re: Питам ви за сканиране и ползване на софтуер от SilverFast или др. аналог...
Автор: NNNAAAMMM   
Дата:   07-03-09 11:58

това с какъв скенер е??

Автор: Kanonir   
Дата:   07-03-09 17:36

Имам Минолта ДС Е5400 втората версия, сканирам диапозитиви и ме интересуваше аналога при Силверфаст и Вюскана на минолтенския 16 битов линеен режим - това е... казано не много точно "РОУ" на скенера. Та пробвах ги всичките и ги сравнявах, и си останах с минолтенския софт, но това си е решение базирано на моите си потребности и изисквания, за теб може и да не важи!

Дата:   07-03-09 19:08

pstoev много благодаря за направения труд.Така както гледам Силверфаста се дъни....
Kanonir какви са мотивите ти да оставиш оригинаалния софт?Накратко - ако може.[smilie24]

Re: Питам ви за сканиране и ползване на софтуер от SilverFast или др. аналог...
Дата:   07-03-09 21:18

горните съм сканирал с plustek 7200.....

Автор: ivan.draganov   
Дата:   07-03-09 22:09

PSTOEV , това с какво е снимано ? Много арт е тая черта по филма [smilie3] Имах един ЕТ -ЗЕНИТ , по същия начин драскаше !

Сори за спама ! [smilie24]

Дата:   07-03-09 22:56

ivan.draganov.... от кадърно проявяване е чертата:)иначе снимам с Minolta 800si

Автор: Kanonir   
Дата:   08-03-09 04:47

icikonti не си спомням всички подробности, а възможно е и да не е актуално вече - сравненията ги правех преди хмм... 3 години май с тогавашните последни версии на Силвърфаст и Вюскан, минолтенския софт от тогава насам не е обновяван (след като ги продадоха на Сони), но при другите може и вероятно има подобрение...

Това което си споням - и при двата "външни" софтуера имаше една неравномерност в крайния скан (вижда се като яко светнеш картинката), не знам с какво да го сравня може би нещо подобно на вертикален бандинг - не стана ясно от какво се получава дали от управлението на стъпките с които се движи холдера или при самото "сглобяване" на тифф-а... При минолтенския софт беше къде къде по равномерно. Имаше и нещо с управлението на ICE-то ("прахочистачката") което не ми хареса, но не мога да кажа вече, какво конкретно. Него при минолтенския софт си го държа постоянно включено и си е ОК.

Всичко това да повторя го пиша за сканиране на диапозитиви в "РОУ" режима, за други неща не съм ги сравнявал и не мога да кажа нищо!

Публикацията е редактирана (08-03-09 04:47)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »