Автор: IDA
Дата: 04-03-09 12:49
Според мен, не е никак добра идеята да се снима широко на бленда 22. С няколко теста (един и същ мотив с много дребен детайл, от статив, заснет на различни бленди), можеш лесно да установиш стойността на блендата, от която видимо започва да пада резкостта вследствие дифракцията. За различните обективи, тази стойност е различна, тъй като и диаметърът на отвора (при една и съща бленда) за различните фокусни разстояния е различен. След като установиш експериментално тази гранична стойност на блендата, можеш да решиш дали да работиш с хиперфокално фокусиране или не.
Аз предпочитам да снимам пейзажи на блендата, която ми обезпечава максимална рязкост на обектива по целия кадър (напр. 5,6 до 8,0 за EF 50/1,8), като в този случай гледам обектите в близък план да са достатъчно далеч, че да не се дефокусират дразнещо, освен ако специално не търся такъв ефект. Обикновено ползвам централна фокусна точка, тъй като тогава имам най-малко изпуснати кадри (при свръхширокоъгълните обективи фокусът понякога се лъже, особено ако точката попадне в зона с нисък контраст). Задължително проверявам фокуса и резкостта след всеки кадър, като го увеличавам на екранчето до 100%. При мен, този начин на снимане дава по-добър резултат от хиперфокалния.
Публикацията е редактирана (04-03-09 12:52)
|
|