Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Съвети за ритуалната зала
Автор: kapitancho   
Дата:   28-02-09 19:18

Здравейте,
много скоро на едни приятели им предстои сватба. Тя ще бъде само в ритуална зала, т.е. без ресторанти, църкви и т.н. В случая аз се озовавам в ролята на фотограф (любител с Д80+16-85). Бих искал да попитам за съвети от тези, които имат опит с това - позиция, от която да снимам, някакви специфични настройки и като цяло всякакви неща, които биха ми помогнали да направя по-качествени снимки. На тези, които помогнат, благодаря предварително, като моля онези, които смятат да добавят коментари от сорта на това, че е най-добре да си наемат фотограф, изобщо да не се захващам и т.н., да си го спестят, защото тези неща са решени и не подлежат на коментар. Ще бъда благодарен за всяко позитивно мнение [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвети за ритуалната зала
Автор: da.fo   
Дата:   28-02-09 19:29

Ако имаш възможност посети един друг ритуал и виж как протича - от коя страна минава длъжностното лице, къде застават младоженците и т н. Така ще се ориентираш кое, как и от къде ще снимаш. Ако имаш някакви конкретни въпроси - по добре питай на ЛС. Успех !!!

Автор: zero   
Дата:   28-02-09 19:34

..... е така се почва :)

Автор: bozo   
Дата:   28-02-09 19:42

Да, по-добре гледай как протича друг ритуал в същата зала и ще прецениш къде да застанеш, каква ще е светлината и къде може да се движиш по време на ритуала. Успех!

Автор: irusev   
Дата:   28-02-09 20:18

Добре ще е да се подсигуриш и с външна светкавица, ако нямаш такава. Успех![smilie24]

Автор: autosvet   
Дата:   28-02-09 20:33

Задължително външна светкавица. Дават се и под наем.

Автор: asahi   
Дата:   28-02-09 20:50

Иди на няколко сватби. Дори може да поснимаш ако не те наритат. Кажи, че си студент по фотография и имаш курсова работа за ритуалите.

Автор: nomadsl   
Дата:   28-02-09 21:07

Здравей.

Задължително посети ритуалната зала, за да се ориентираш не само за ритуала. Виж каква е светлината, доминиращата посока и стандартното осветление. Това ще те ориентира после на каква цветна температура да работиш. Цветната температура е изключително важна, защото тя касае и филтрите, които ще поставяш на допълнителните светкавици. Ориентирай се и колко външни светкавици ще ти трябват. Помни, че тази от апарата не трябва да я монтираш на гнездото отгоре, а изнесена леко встрани на шина. Ако е отгоре сенника на обектива ще ти сенчи за всички фокусни разстояния освен за дългото. Не разчитай на "командер мода" от тялото за даманипулираш допълнителните светкавици - няма да имаш време за тези корекции. Остави външните светкавици на мануален режим, като отработиш система от знаци с помощниците /или тези, които ще ги държат/ за корекции нагоре-надолу. Знаците да са с пръсти - няма да може да си говорите. Хората, които ще ти помагат трябва да са проверени - да следят теб и твоите жестове, а не ритуала. Ще ти трябва поне по един резервен комплект батерии за всяка от светкавиците - по-добре по два. Никога не използувай светкавицата от тялото за основно осветление, тя е само за подсветка - обикновено около две бленди от долу /зависи от ситуацията/. Отренирай помощниците с допълнителните светкавици да насочват така, че да не препържват главите и раменете на близкостоящите - това става с корекции на ъгъла на светене на светкавицата /дава се в мм фокусно разстояние/ и с общото им насочване. Гледай осветлението да го строиш от едната страна на оптичната ос /по възможност/, а не хаотично.

Много важно е да говориш с младоженците и да им обясниш, че от тяхното съдействие зависи много за качеството на снимките. Опитвай се винаги ти да управляваш ситуацията с подреждане и умело режисиране, а не да тичаш след нещата.

Винаги се намира време и ситуация за по-постановъчни портрети в крупни планове и детайли. Използувай рефлектори. Дори като им свалиш горната част, остава едно прозирно платно /като оризова хартия/ през което можеш да светиш със светкавица /незалепена за него/ или да го поставиш на пътя на слънчевите лъчи - омекотяващия ефект е незаменим.

Извинявам се за хаотичния пост, но се опитах да нахвърля грубо основните неща.

Успех.
[shtrak]

Дата:   28-02-09 21:12

Хехе, благодаря за съветите! Ще се постарая да ви послушам доколкото мога, защото виждам много полезни неща [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: kaic   
Дата:   28-02-09 21:36

Поздравления "nomadsl".
Не ме интересува сватбенна фотография, но ме впечатли си изчерпателен и полезен пост, нещо което все по рядко се среща тук. [smilie24]

Автор: luiz   
Дата:   28-02-09 21:56

Бе те хората ритуал нямат дет се вика а фотографа и помощниците му ще са повече от гостите в залата та и допълнителни светкавици, знаци и намигания куфар с батерии [smilie5] Сега да не ме разбере колегата погрешно, моите уважения към съветите му, наистина са много полезни и има какво да научи човек от тях, с сигурност ще се получат чудесни снимки и ще се покаже едно професионално изпълнение. Ама човека отива да услужи на хората дет се вика да има снимки от подписа които ще трае 15 тина минути и ще са наи вероятно само наи-близките. Едва ли сега ще му доиде куража като е прочел вече какво е нужно за истинските хубави снимки. Все едно да вкараш пилот на селскостопански самолет в Боинг :) знае как се лети ама толкова маного копчалъци и лампички :)Петък е все пак както обичат да се шегуват тук в форума [shtrak]

Автор: OGIMAG   
Дата:   28-02-09 21:57

И не снимай на 1600 ISO! [smilie5]

Автор: makenzi   
Дата:   28-02-09 22:15

[smile] Спор няма че съветите на(nomadsl) са 100% професионални, но надали някой български фотограф снима така сватби? То първо Краткия и смотан ритоал не го позволява,второ такова заснемане струва повечко парички и трето много са малко желаещите за такова заснемане щото българина не е свикнал да има такава суетня покрах тях.
А и най важното пича казва че е любител с техника която не е савсем лоша,но дали ще може да снима по начина посочен от (nomadsl) Малко ме съмнява.[beer] [smilie21]

Публикацията е редактирана (28-02-09 22:16)

Дата:   28-02-09 22:18

С цел да няма препирни, ще кажа, че съветите на nomadsl заслужават уважение и определено трябва да се вземат под внимание. Действително това с допълнителните хора няма да мога да го приложа, понеже броят на хората, който ще бъдат там е съвсем минимален, но ще се опитам да послушам него, както и останалите, доколкото ще ми е възможно на практика.

Иначе за ISO 1600 - чак дотам едва ли ще падна (по-скоро "кача") [smilie6]

Автор: stormfx   
Дата:   28-02-09 22:39

Остава и мафията да ти разреши да снимаш в ритуалната зала. Чувал съм, че на някои места спонтанно възникват проблеми [smile]

Дата:   28-02-09 23:02

Ами не знам за мафията. Аз съм канен на сватбата и по стечение на обстоятелствата, ще снимам. Не знам какъв проблем могат да направят, въпреки че съм чувал за такива работи.

Автор: PieroBG   
Дата:   28-02-09 23:14

Няма жива сила която да ти забрани снимато в ритуалната зала. Малко упоритост и постоянство трябват! Иначе служителите на ритуалната зала си имат дежурни номера: това може, друго не! Абе дрън-дрън! Най-много да се опитат да ти определят мястото, от което да снимаш. Съгласи се, пък после прави каквото знаеш. Но ще бъде добре да си се запознал предварително с обстановката.Колкото до няколкото светкавици, едва ли някой от колегите работи така. Успех!

Автор: autosvet   
Дата:   28-02-09 23:31

Проблема е да ти кажат неможеш да снимаш ще снима "наш" фотограф при което ти си запретваш ръкавките и с кума тргвате на гюронтия, че са вече ще се лее кръв и стъкллария. Майтапа на страна досега никъде не са ми забранявали да снимам. Дори и по родилните домове където мафията си е баш мафия.

Автор: Пешо   
Дата:   01-03-09 01:00

Аз снимам с няколко светкавици.....

Ама взимам скъпо....

За следващата сватба, която ще снимам (лятото на морето) са предвидени 4 светкавици. По принцип всичко може просто зависи от бюджета....

Иначе за залата...

Наеми си вънщна светкавица задължително ако си нямаш.

Гледай да си направиш баланса между осветлението в залата и светкавицата доборе за да не ти е прекалено тъмен фона....

Забрави за автоматичните режими ако ше правиш баланс между светкавица и амбиентно.

Забрави за директна светкавица.

Виж какъв гел ще ти трябва за светкавицата за да си уравновесиш цветните температури. Обикновено по залитеи зползват халогени и ако това е случая и при теб ще ти трябва CTO гел.

Ами това е на прима виста...

Публикацията е редактирана (01-03-09 01:10)

Автор: Danhill   
Дата:   01-03-09 01:07

коя е залата ?

Автор: bpavlov   
Дата:   01-03-09 02:56

Хех, Номаде, ти направо го хвърли човеку в музика :) Използването на светкавици си е един много сложен процес и според мен най-добре е да не се използва светкавица, отколкото да се използва неправилно. С риск да разгневя много ПРОфесионалисти тук, аз снимам по залите и църквите БЕЗ светкавица по две основни причини:

Първо - не святкам в очите на и без това стресираните младоженци - безразборното плющене със светкавицата изнервя всички, освен фотографа.

Второ - снимките без светкавица са много по-балансирани като цяло. Дори да има някъде недоосветено, пак е по естествено от осветено навсякъде, а след 10 метра тъмница.

НО - трябва ти широк твърд обектив.
Ако все пак снимаш със светкавица - СТАВА и да е само една и то на апарата директно, ама да е поне СБ 800. С вградената забрави

Автор: Пешо   
Дата:   01-03-09 04:10

Дори да има някъде недоосветено, пак е по естествено от осветено навсякъде, а след 10 метра тъмница.

Това, че не правиш или не можеш да правиш баланс между естествено и светкавица си е твой проблем.

Дай като не можем нещо да го отричаме.....че е по лесно така...

Използвам светкавици където и когато ми се отдаде възможност и не ме срам от това...

Автор: bpavlov   
Дата:   01-03-09 14:02

Ех, не всички сме можещи като теб, да правим баланса между "естественото и светкавицата" и с едно цъкане да осветяваме цялата зала равномерно. Що направо не занесеш софтбоксове за да си пълен гъзар, ми си играеш с тия кльощави светкавички.

Автор: asahi   
Дата:   01-03-09 14:02

Още един съвет - движи се плавно и дискретно. Има други лица, които да са център на вниманието.

Автор: irusev   
Дата:   01-03-09 14:42

И още един съвет - опитайте се да не превръщате сватбения ден в снимачен ден на снимачната площадка. Както каза Асахи- по дискретно, вие сте на работа, но другите са там за да се забавляват.[smilie24]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »