Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Пентакс: Коригирате ли фокусното разстояние за стабилизацията?
Автор: mrge.org   
Дата:   26-02-09 12:38

Когато слагам ръчен обектив, апарата ме пита за неговото фокусно разстояние.
Интересувам се когато ползвам мехова приставка и например снимам в мащаб 1:1, дали да задам на апарата двойното фокусно разстояние на ползвания обектив?

Отговори на това съобщение
 Re: Пентакс: Корегирате ли фокусното разстояние за стабилизацията?
Дата:   26-02-09 13:52

Един отговор извън форума:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&message=23364432&q=macro+bellow+sr+focal+l...

Автор: jorro_z   
Дата:   26-02-09 17:06

Аз мисля, че когато ползваш макро приставки (пръстени, мях и т.н.) ти не променяш фокусното разстояние на обектива, а работната отсечка.

Така че, според мен, задавай реалното фокусно разстояние.

Автор: tofo   
Дата:   26-02-09 20:00

jorro_z[smilie24] за фокусното разстояние. Ама какво общо имаше стабилизацията с въпроса[smilie11]

Автор: danbi   
Дата:   26-02-09 20:24

Не би ли трябвало като снимаш с мях, вероятно макро да изключваш стабилизацията?
Тоест.. каквото и да въведеш там да няма значение -- освен за EXIF-а.

Автор: boncho_marinov   
Дата:   26-02-09 20:34

При К20 въвеждането на фокусното разстояние на обектива има отношение само за вписването в ексифа.

Автор: GenaDP   
Дата:   26-02-09 20:45

Ти земи първо научи правописа, па сетне чак се тръшкай за фокусното разстояние...

Автор: 3df   
Дата:   26-02-09 20:59

....Когато слагам ръчен обектив, апарата ме пита за неговото фокусно разстояние.....

Когато апарата пита за ф. р-ие това се свързва със стабилизацията на апарата. МАшинката трябва да знае фокусното разстояние за да работи стабилизацията.
Принципно когато апарата е върху статив или здраво закрепен по друг начин стабилизацията трябва да е изключена.
От тук, като снимаш с макро приставка би трябвало апарата да е на статив и стабилизацията да е изключена.
(Що си мисля, че при изключена стабилизация апарата може да не те пита за ф. р-ние)

Баси, колко сложно го обясних?

Автор: mbs   
Дата:   26-02-09 23:25

Публикацията е редактирана (02-03-09 15:36)

Автор: bobihot   
Дата:   26-02-09 23:39

апарата реално работи с отсечките. фокусното му трябва за пресмятането им. който не е съгласен, да си фиксира фокуса на безкрайност, където си е на номиналното разстояние и все така да снима
при макр има допълннителни фактори към вибрациите, които реално увеличават вибрациите и според мен трябва да стигне до към 3 пъти повече, спрямо фокусното при 1:1
може би тр да се пробва най-накрая...

Re:
Дата:   27-02-09 11:45

Благодаря на включилите се в дискусията.
Аз реших като ползвам макро пръстени или мех, да задавам реалното, а не номиналното фокусно разстояние на ползвания обектив.
[shtrak]

Автор: jorro_z   
Дата:   27-02-09 11:56

А какво е реалното, и какво е номиналното фокусно разстояние, няма значение за кой обектив става дума?

Вижте, когато се ползват макро приставки, обектива остава със СЪЩОТО фокусно разстояние. Просто се променя МИНИМАЛНОТО РАЗСТОЯНИЕ, НА КОЕТО ФОКУСИРАШ.

Не се бъркайте с ТЕЛЕКОНВЕРТОРИТЕ!

Въпреки че понякога може да изглежда, че и по двата начина правиш УВЕЛИЧЕНИЕ, но, с макро наставка, ти просто се приближаваш повече до обекта, докато с телеконвертор действително увеличаваш изображението - там наистина трябва да се задава по-голямо число спрямо фокусното на оектива - 1.4 или 2 пъти по-голямо.

Казано по друг начин - ако гледаш един плакат от 5 метра, с телеконвертор все едно гледаш с бинокъл. А с макро наставка, все едно се приближаваш на 50 см. от плаката. и в двата случая ще виждаш много "по-голямо" изображение, но метода е различен.

Освен това, някой спомена, че стабилизацията работи със работните отсечки. Възможно е. Лично аз мисля обаче, че стабилизацията работи със ъгловото отклонение, което не се променя с поставяне на макро приставки.

Конкретно за Пентакс - числата, предлагани от тялото, при поставяне на ръчнофокусен обектив, или с използване на приставка, са действителните фокусни разстояния (т.е. тези които пише на обектива), а не приравнени (т.е. умножени по кроп-фактора).

Както и да, понякога метода проба/грешка дава най-точни резултати.

Дата:   27-02-09 12:02

A какво е реално и кво е номинално фокусно разстояние, че не знам?[smilie5] Фокусното разстояние си е едно, бре[smile] Това, че физически отдалечаваш главната равнина на обектива не значи, че променяш фокусното разстояние. Променяш образнното такова, а то не е баш същото. С пръстен просто позволяваш на обектива да фокусира по-близо. Същото правиш и като въртиш ринга за фокуса. А за стабилизация не трябва да иде реч, защото статива е задължителен. [smilie24] [beer] [shtrak]

Дата:   01-03-09 01:01

Под номинално разбирам това, което е написал производителя или аз съм измерил със слънце и линийка.

Но ако съм поставил 100мм обектив на на макро приставка, то той реално фокусира на 200мм зад себе си. Това наричам реално фокусно разстояние.
Предполагам че ако не снимах макро а пейзаж и бях сложил 200мм обектив, то ъгловите трептения на апарата от ръцете ми биха били същите. Затова слагам 200мм в двата случая.

Разликата при макрото е, че страничното успоредно изместване на апарата за случая с пейзажа е незабелижимо, а при макро силно забележимо.

Автор: папач   
Дата:   01-03-09 10:16

Ти земи първо научи правописа, па сетне чак се тръшкай за фокусното разстояние... [smilie23]

От кога правописа има отношение към фокусното разстояние???

Автор: hotsnail   
Дата:   01-03-09 10:29

А дали на макро не е по-добре да изключиш стабилизацията?

Автор: mravunko   
Дата:   01-03-09 10:39

коригирам

Re: Пентакс: Коригирате ли фокусното разстояние за стабилизацията?
Дата:   01-03-09 18:32

Благодаря за офтопика, корИгирах заглавието.

hotsnail, стабилизацията бих я изключил, ако снимам от статив или със светкавица, въпреки че там едва ли би попречила.

Автор: mbs   
Дата:   02-03-09 15:23

Попаднах на едно ръководство за използване на ръчно-фокусни обективи. Струва ми се, че може да бъде от полза за някой, въпреки че е посветено на к100д (супер):

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&message=24921509

[smilie24]

А колкото до шейкъра, изрично се препоръчва изключването му при снимане от статив.

Автор: hotsnail   
Дата:   02-03-09 15:50

mrge.org абе на Сони А700 и аз мислих, че мога да я оставям включена стабилизацията на статив ама се оказа че греша. При дъллги експозиции (5, 10, 20 и повече секунди) стбаилизатора полудява - мисли си че нещо трябва да прави и жужи милия (за пръв път го чух!! работи гадината). Обаче и резултата се скапва сравнено с изключена стабилизация - по-меко е.

За макро от ръка не знам дали има указания, мога да видя дали имам в ръководството. Имам фунакция на Аф-а за макро...

Дата:   02-03-09 17:10

mrge.org,
Аре пак. Фокусното разстояние ти е едно. Нема реално, нема номинално. То е онуй дето е написано на обектива. Разстоянието м/у главната оптична равнина и задния главен фокус, когато обектива е фокусиран на безкрайност. В другите случаи е образно разстояние. Едно и също е, дали си фокусирал на дадено предметно разстояние чрез завъртане на ринга на обектива или с отдалечаване на обектива с макропръстен, мех или по друг начин. Още във втория пост ти казаха, че работиш само със отсечките. Сиреч, като врътнеш ринга ти така или иначе увеличавш онова, на което викаш "реално". А иначе си му викай както искаш, де. [beer]

Дата:   03-03-09 01:01

tofo
Приемам твоята езиково терминологична корекция.
Но въпроса опира до това че трептенията в изображението са по скоро функция на образното разстояние, отколкото на фокусното.
Та както бях казал, по-горе бях решил да задавам образното разстояние.
Но днес получих ЛС от колега, по отдавна и по надълбоко нагазил в темата с Пентаксите. Той споделя че по-личен опит при снимане на образно разстояние равно на двойното фокусно разстояние, наглася четворно разстояние във апарата.
Аз си обяснявам това че при макро трептенето на образа се увеличава. Ако при снимане на безкрайност трептенето на апарата настрани не влияе на образа, то при макро то мое би става равно по размазване на това от ъгловото отклонение на оптическата ос. Затова едно пресилено стабилизаре чрез задаване на четворното фокусно разстояние може би би дало достатъчно стабилизация.
Засега това става моят начин за нагласяне на фокусното разстояние в апарата.

Благодаря на всички!
[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »