Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос към сватбените фотографи
Автор: nicos   
Дата:   24-02-09 14:22

Здравейте, искам да питам дали някой от вас сключва договор за услугата с младоженците и ако има такива колеги дали биха могли да ми покажат примерен договор? Благодаря предварително. [beer] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос към сватбените фотографи
Автор: ilia_dm   
Дата:   25-02-09 10:40

Капарото какво е...

Автор: dd5   
Дата:   25-02-09 10:51

Капарото си е договор мисля
[smile]

Автор: Davidoff   
Дата:   25-02-09 10:54

Надявам се не отъждествявате капаро и договор [smilie11]

Дата:   25-02-09 11:10

Davidoff , е какъв според теб трябва да е този договор ?
Какви клаузи да са включени-защото според мен щом са се разбрали какво ще палучат и колко ще заплатят клиентите въпроса е решен [smile]

Дата:   25-02-09 11:16

Решен е ако живеем в идеален свят в който думата е закон, на всички всичко им е ясно и никой не си променя решението и т.н. и т.н. В реалния свят нека кажем, че поне е разумно да имаш тези договорки в писмен вид подписани от страните и описани достатъчно красноречиво, за да няма после "ама аз тъй си мислех, ама ти друго ми каза, ама аз не исках тъй ами инак..." и т.н., може да се сетите.

Дата:   25-02-09 11:20

И за протокола: не съм сватбен фотограф, говоря принципни неща.

Дата:   25-02-09 11:23

По принцип си прав - ама дали чак такива изкривявавания има след договорката ? И капаро почти никога не взимам защото обикновенно работя с познати или препоръчани от познати хора
След обрабоката на кадрите /които са винаги доста повече от тези които се печатат за албума /-давам им едно копие и заедно решаваме кои точно снимки да копирам-за да е всичко точно [smile]

Автор: Stoyan_5   
Дата:   25-02-09 11:26

Аз ако бях сватбен фотограф, щях да бягам от договори ...
Какво, да ме съдят докато съм жив, че булката не си харесва макиажа на снимките, ама аз да съм виновен???

Затова препоръчвам капаро, снимане, останалото кеш при получаване на снимките ...
Ако държиш може да им издадеш касова бележка и толкова ...

Re:
Дата:   25-02-09 11:30

Е всеки си има стил на работа. Пак казвам - говоря принципно. Винаги когато приемам да извърша някаква работа за някого, държа всичко да е максимално уточнено предварително и записано в договора. Задание, обхват на работата, срокове, цени, плащания, задължения, права и т.н. и т.н. Няма перфектен договор, както и няма гаранция, че договора ще предпази страните от фалове, но все пак е нещо. Друг е въпроса, че за някои хора и с някои хора казаната дума е много по-силна от всякакви бумаги.

Автор: Ginka   
Дата:   25-02-09 11:40

Davidoff -правилният начин на работа!!!По-добре черно на бяло, от колкото казана дума

Автор: explorer   
Дата:   25-02-09 11:45

Намери си в Гугъл един на английски и си го преведи и промени както ти харесва. Например тоя:
http://www.dhbphotography.com/contract.htm

Много ме кефи израза "The parties agree to cheerful cooperation and communication".
[smilie5]

Обърни внимани, че основните неща са оставени непопълнени - услугите които са договорени, например толколкова и толкова снимки, еди-какъв-си размер за толкова и толкова пари.

Автор: OGIMAG   
Дата:   25-02-09 11:50

Гледай да не сключиш договор с булката, че лошо бият! [smilie5]

Автор: ilia_dm   
Дата:   25-02-09 11:50

explorer -английските договори са по цели томове

Автор: nicos   
Дата:   25-02-09 11:55

Питах за договор, не толкова за парите, колкото за авторските права. То може да звучи малко глупаво, ама си е така. Примерно, ако искам след време да използвам някои снимки за рекламна цел, трябва да тръгна да търся младоженците, да се обясняваме и т.н. Или да правя предварителни уговорки със всеки един от тях преди сватбата, дали може да ползвам снимките им. Гледам че има доста колеги, които публикуват във форума сватбени снимки. Чудя се те как са си уредили нещата? Пък и така като гледам на запад нещата стават с договор, какво лошо има и в БГ да е така? [beer]

explorer[smilie24] Благодаря

Публикацията е редактирана (25-02-09 11:58)

Автор: emo99   
Дата:   25-02-09 12:14

Да .Темата е полезна,но много от фотографите не искат да подписват договор.А трябва.В една тема видяхме как някой взел капаро,някой мислил,друг не разбрал и т.н.
На сватбата на моя близка снима един форумец,който си остави ръцете.Имаше само няколко снимки на фокус от стотици ?!Снимките в ресторанта бяха зле,защото снимаше с отразена светкавица и бяха леко недоекспонирани.За WB няма да говорим.И най интересното-снимал е с Канон 350.Спред мен да се снима сватба е доста отговорна задача.Сватбата е единствена и не може да се повтори.

Re:
Автор: El_Fuego   
Дата:   25-02-09 12:16

Кажи кой е, че да не го викам, когато му дойде времето.

Дата:   25-02-09 12:20

Има ли значение с какво снима? Резултата е важен.

Автор: джъмбо   
Дата:   25-02-09 12:22

не съм привърженик на капарото...
пазара е свободен и давам възможност на младоженците до последно да проучват

за 150 сватби само едни са се отказали заради по-изгодна оферта....

а и принципно работя само по препоръка от предишни клиенти... за мен поне това е по-добро от всякаква реклама [smilie7]

иначе да... сива икономика си е... но за сега не съм попадал на киент (освен големи компании за фирмени партита) които да са искали фактура... заради 20% отгоре ддс

договора е вид уличаващ документ... [smilie8]

Дата:   25-02-09 12:40

Никос,
мисля че за това -да използваш кадри от събитието за своя реклама може и с устна уговорка[smile]
Естествено че писмената форма е по добрия вариянт [smilie24]
Аз практикувам по следния начин-питам , правя едно копие 30/40 с рамка и им го подарявам-нямам случай да са ми отказали да окача тяхна снимка в студиото !
Но в мрежата никога не пускам-досега съм качил само една снимка/ в профила ми е/щото знам че няма да имам проблем-младоженците са приятели [shtrak]

Автор: джъмбо   
Дата:   25-02-09 12:45

рекламните снимки са договорка... поне аз винаги питам след като им дам да си видят снимките...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: