Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Facebook или пак за авторските права на фотографа
Автор: Kanonir   
Дата:   23-02-09 03:53

Преди седмица Facebook предизвикаха скандал с новите си правила третиращи авторските права на снимките които качват потребителите им... Миналата сряда излязоха със заявление че ще се върнат към старите си норми.... Въпреки всичко кой знай каква промяна няма... Ей ги пресни пресни:

Потребителско съдържание вписано в сайта

When you post User Content to the Site, you authorize and direct us to make such copies thereof as we deem necessary in order to facilitate the posting and storage of the User Content on the Site. By posting User Content to any part of the Site, you automatically grant, and you represent and warrant that you have the right to grant, to the Company an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license (with the right to sublicense) to use, copy, publicly perform, publicly display, reformat, translate, excerpt (in whole or in part) and distribute such User Content for any purpose, commercial, advertising, or otherwise, on or in connection with the Site or the promotion thereof, to prepare derivative works of, or incorporate into other works, such User Content, and to grant and authorize sublicenses of the foregoing. You may remove your User Content from the Site at any time. If you choose to remove your User Content, the license granted above will automatically expire, however you acknowledge that the Company may retain archived copies of your User Content. Facebook does not assert any ownership over your User Content; rather, as between us and you, subject to the rights granted to us in these Terms, you retain full ownership of all of your User Content and any intellectual property rights or other proprietary rights associated with your User Content.

извадката е от тук

Отговори на това съобщение
 Re: Facebook или пак за авторските права на фотографа
Автор: nsirakov   
Дата:   23-02-09 09:52

а в превод?

Re:
Автор: Dani_Koev_BG   
Дата:   23-02-09 10:02

Аз бях направил видео с мои кадри с мен и любимата от разни пътувания и за фон бях сложил три песни (Wes - Alane, Nelly Furtado - All Good Things, Bon Jovi - Runaway) и съответно качил във Facebook. След два месеца ми изтриха клипчето с 'последно предупреждение'. [smilie2]

Публикацията е редактирана (23-02-09 10:03)

Автор: tycoon   
Дата:   23-02-09 10:04

Не ви ли притеснява събирането на данни от Фейсбук? Профил там не бих си направил.

Re:
Дата:   23-02-09 10:05

То къде ли не е така. Адресите в GMail са едва ли не обществено достояние.

Автор: cicomanco   
Дата:   23-02-09 10:10

Шибаният нет взе съвсем да измества нормалното общуване....[smilie23]

Автор: Chitsujo   
Дата:   23-02-09 10:11

Този пост ще бъде изтрит след 30 мин.

Не можах да дочакам 30-те минути [smilie8]

Публикацията е редактирана (23-02-09 10:21)

Re:
Дата:   23-02-09 10:16

Chitsujo, къде живееш викаш?

Автор: boni   
Дата:   23-02-09 10:18

Няколко пъти ме питат защо нямам профил във фейсбук и как така съм нямал, не можело да нямам, било модерно и т.н.
Вероятно това, че било модерно е една от причинитр да не си направя. Другата, по-основна причина е, че нещо ни станаха много тея виртуални общувания - форум, мейл, кю, скайп... Стига толкова:) От много виртуални не остава време за реалните...

Дата:   23-02-09 10:20

Dani, тихо бре, че я вземе да ме подуши, че пиша, я довтасала пак да ме заплашва и детски работи. Тя е луда! Чисто луда [smilie10]

Автор: ibk   
Дата:   23-02-09 10:26

В превод за Фейсбук:

До скоро правилата са им били:

Всичко качено във Фейсбук (включително и снимки) става тяхна собственост и може да бъде използвано от тях за всякакви цели.
В момента в който потребителят изтрие съдържанието от там или прекрати членството си - правата отново стават негова собственост.

С новата поправка, която се опитаха да вкарат - правата оставаха на фейсбук, дори и да се изтрие съдържанието от там или да се прекрати членството.

След бурна реакция на адвокати, преса и хора - отново се върнаха старите правила.
[smilie23]

фейсбук съкс.

Автор: seal   
Дата:   23-02-09 10:37

Още някои неща за ФБ

http://lanix.org/blog/comments.php?y=08&m=08&entry=entry080823-122352

Автор: Amigo   
Дата:   23-02-09 10:43

фейсбук [smilie23] и, както казва Бони, виртуалното общуване става все повече за сметка на реалното [cool] [smilie8]

Автор: portradamus   
Дата:   23-02-09 10:52

Фейсбук знае толкова колкото им кажете. Например те знаят за моите интереси в геологията и плетене на чорапи с една кука. Около 60% от "приятелите ми" са напълно случайни хора. Няма снимки на моята грозна мутра които аз да не харесвам и които не бих публикувал на личната си страница. Рекламите им са блокирани и компании за маркетинг не могат да запазват кукита.

Доколкото разбирам условията, засега нямат право да редактират снмки или да правят колажи. На всички мои снимки се мъдри воден знак и адреса на личната ми страница, така че нямат стойност за ФБ. Да не говорим че през ФБ ме намират много потенциални клиенти и техните снимки вече са с права за разпространение подобни на правата които изисква ФБ, така че аз не отстъпвам повече права от преди.

Автор: ilcoin   
Дата:   23-02-09 11:20

Идеята на тия сайтове, комерсиалната идея, е да се проучват маркетингови нагласи, възрастови групи и пр. Вие как мислите, защо създателите на тия сайтове стават за нула време доста богати хора?

И всъщност, замисляте ли се как така вие се ползвате безплатно с ресурси които дефакто струват нещо? Кой плаща на програмистите на тоя сайт? Кой плаща на мрежовите администратори да гонят хакерите? Кой плаща трафика? Кой плаща на флашерите да пишат игрички? Откъде се вземат пари за наеми, сървъри, сметки? Е, оттам се вземат. Идва маркетинговата компания "Х" и получава информация за това кой е любимия филм на колежаните в америка. За което съответно си плаща.

Толкова голям брой потребители в даден момент започват да стават интересни и на Службите. Започва да се следи съдържание. Кой чете, откъде влиза, с кой има връзка. Той пък с кой има връзка. Как му е е-майла, дай да видим сега за какво и с кой си пише. И те съответно също удрят едно рамо на "сайтчето", да не земе да се гътне или да го пребори конкуренцията.

В съвременния свят информацията е най-важното нещо. Лично аз не се страхувам, нито параноясвам от това. Мене ми е ясно че за нещата се плаща. По един или друг начин. Имам профил във фейс-а, ама е дотолкова, че да мога да се логвам и да гледам профилите и нещата дето разни приятели слагат. Не съм написал или сложил нищо, щото не ме кефи. Ако ме кефеше, щях да сложа. Не пискам като ущипана госпожица за това че някой си там следял всичко. Ами, да гледа. Какво ще види? Снимки - общ брой:0
[smilie18]

Автор: nabis   
Дата:   23-02-09 11:25

мен пък ме радва facebook,супер много приятели си намерих,дето от години не съм ги виждала...в случая за мен като юзър това е cool[ezik]

Автор: n1x0n   
Дата:   23-02-09 12:19

portradamus синтезира в едно изречение цялото безмислие на параноята по въпроса с Facebook, MySpace и т.н.

Фейсбук знае толкова колкото им кажете.

Не само това, Фейсбук знае само КАКВОТО му кажете. Примерно, че сте живеете в Шпитцберген и родният ви език е суахили...

Пък ако за някой е изненада това, че тези сайтове се ползват за маркетинг - само ми остава да го питам в коя година смята че живее.
Всичко безплатно в нета се ползва за маркетинг и реклама - само този подход дава възможност за съществуване на безплатните неща, които ползваме в нета ежедневно.

Най-забавното е, че на тази тема параноясват хора, дето си плащат по цял ден с кредитната карта навсякъде в нета - e-pay, e-bay, amazon и т.н., а компютрите са им бъкани с тракинг кукита от 100 сайта.

Дата:   23-02-09 12:38

Не се впечатлявам особено от клипчето, а който сега го разбира това "КЪДЕ ОТИВА ИНФОРМАЦИЯТА?" значи е спал доста дълго.

Повече ме плашат психопатите и психопатките по сайтовете, във фейсбук се чувствам доста по-защитена [smilie24]

Автор: exile   
Дата:   23-02-09 12:41

Хората правят пари.
Какво се чудите?
Фейсбук е комерсиален сайт. Както е и ФФ.
Само дето фейсбук печелят мааааааалко повече [smilie5]
И някой като знае, че съм на еди-колко-си-години и живея еди къде си? какво?
аре влезте в adultfriendfinder, или в gepime.com
Хората там са по-"анонимни" от всеки един във фейсбук по вашата логика, ама...
[smilie5]

Автор: seal   
Дата:   23-02-09 12:50

Само дето фейсбук печелят мааааааалко повече

Ама и доста харчат, за 2008 ще са около 50млн на загуба заради големи инвестиции в хардуер (по техни думи).

Автор: asahi   
Дата:   23-02-09 13:15

Да им съберем малко парички ли?

Автор: autosvet   
Дата:   23-02-09 13:23

ibk написа:

> В превод за Фейсбук:
>
> До скоро правилата са им били:
>
> Всичко качено във Фейсбук (включително и снимки) става тяхна
> собственост и може да бъде използвано от тях за всякакви цели.
> В момента в който потребителят изтрие съдържанието от там или
> прекрати членството си - правата отново стават негова
> собственост.
>
> С новата поправка, която се опитаха да вкарат - правата
> оставаха на фейсбук, дори и да се изтрие съдържанието от там
> или да се прекрати членството.
>
> След бурна реакция на адвокати, преса и хора - отново се
> върнаха старите правила.
> [smilie23]
>
> фейсбук съкс.
>

Всъщност проблема е с това което си качил и за това, че от фейсбука могат да го ползват без изричното ти съгласие. все едно от ФФ да си направят изложба и като автор пишат само фотофорум или пък да използват снимки от тук за сток. Иначе е приятно местенце за губене на време.

Автор: exile   
Дата:   23-02-09 13:26

seal, за фейсбук 50 милиона на загуба за фейсбук, които при това са всъщност инвестиции...
няа ги опарят много [smilie5] [smilie5]

Автор: n1x0n   
Дата:   23-02-09 13:28

все едно от ФФ да си направят изложба и като автор пишат само фотофорум или пък да използват снимки от тук за сток

Не знам дали четем от едно и също място, но там откъдето чета аз, пише следното:

Facebook does not assert any ownership over your User Content ... you retain full ownership of all of your User Content and any intellectual property rights or other proprietary rights associated with your User Content.

Автор: Kanonir   
Дата:   23-02-09 13:51

Няколко уточнения...
nsirakov нарочно не съм го превеждал защото като се регистрираш ти се съгласяваш с правилата (правилото) така както го виждаш пейстнато тука - но това е друга тема.
Аутосвет не е точно така както си го написал.
Портрадамус и Никсъна обърнаха внимание върху параноята - абсолютно вярно - всяко подобно място в интернет знае толкова колкото му кажете, можете да ползвате само и добрите му страни, но за целта трябва да се знаят правилата!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »