Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Нарушени Авторски Права (очаквам коментари)
Автор: Pulsar   
Дата:   19-02-09 12:11

Подхващам една прекрасна стара и постоянно актуална тема... В случая ще става дума за моделки, модни агенции, договори, вирми за подръжка и хостинг на уеб сайтове.

Снимате модели, те получават своите снимки. Правата естествено са ваши по постигнати договорки в писмен вид и тн (ако сте си написали домашното правилно). В един момент модна агенция "хикс" ви се обажда и иска снимките на модел "игрек", защото така и така моделът е техен (подлежи на доказване) с подписан договори и тн. Естествено вие никакъв не го получавате от цялата работа и отказвате да пратите снимките. Правите запитване до модела. Той казва, че няма нищо общо (по договор) с модната агенция "хикс" и е учуден, че са искали негови снимки. Дотук добре...
Обаче в един момент, разглеждайки сайта на агенцията виждате, че все пак гореспоменатите кадри на модела са свалени от интернет (вашия профил някъде примерно) и са сложени в сайта на агенцията без никакво колебание от тяхна страна. За упоменаване на името ви (най-малкото от нещата) изобщо не става и дума естествено...

Вариант 1: Предупреждавате в писмен вид агенцията да свали снимките защото нямате никакви правни взаимоотношения и авторските ви права се нарушават по този начин. В случая агенцията дори няма правни отношения с модела изобразен на снимките (което според мен е висша форма на наглост)...

Вариант 2: Информирате фирмите, които се занимават с подръжката/хостването на сайта на агенцията за нередности и очаквате становище от тяхна страна.

Вариант 3: При незадоволителни резултати от горните два варианта се обаждате на адвокат и задвижвате нужните процеси по случая.

И сега.
Изписах всичко това, за да задам няколко въпроса независимо от типа фотография, с която се занимавате. Естествено те засягат само тази част от нас, които работим като такива, но предполагам, че ще са достатъчно интересни и образователни и към онези, които сега превръщат една от най-страхотните "работи" в свой поминък.

- Изисквате ли договори с фирмите при заснемането на зададена от тях задача?
- Уреждате ли в тези договори авторските си права във всяко едно тяхно изражение?
- Търсите ли си изобщо правата при възникване на проблем от естеството на горепосочения?
- По какъв начин?
- Имате ли нужната правна култура и информираност по тези въпроси?

Надявам се темата да стане повод за дискусия, защото смятам, че е полезна и трябва да се знае как да се действува в такива ситуации.

Благодаря за вниманието.

Отговори на това съобщение
 Re: Нарушени Авторски Права (очаквам коментари)
Дата:   19-02-09 12:13

извинявам се предварително за постигнатите правописни грешки, които откривам при повторното прочитане...

Автор: dau   
Дата:   19-02-09 12:19

не виждам смисъла от такова тема и защо очакваш коментари... айде да дъвкаме едно и също нещо 300 пъти и да го въртим и сучем от всички страни...

ако смяташ че са ти нарушени авторките права си наемаш адвокат и водиш дело, мисля че тука много форумци могат да помогнат с идеи и съвети, но сега да тръгнем да коментираме, какво би станало ако Х каже на Y, който не знае че Х се занимава със Z и пр. са безсмилени теми...

Автор: E.Stanev   
Дата:   19-02-09 12:26

Човека пита и с право [smilie24]

Автор: holden   
Дата:   19-02-09 12:37

Твоите авторски права са нарушени.

Правата на моделката също. Никой няма право да използва образ на някого другиго с комерсиална цел без разрешение.

До тук добре, но ако тръгнеш да ги съдиш има да се съдите дълго време и не се знае дали моделката няма да смени лагера.

Най-добре пий една чаша студена вода и другият път сложи по-голям воден знак че поне да е очевидно кой е направил снимката. Колко хора се оплакаха че са им откраднали техника за хиляди лева, та твоите откраднати снимки ще ги преглътнеш някакси. И моите ги крадат. Животът е гаден и после умираме.

В случая няма спор кой е прав и кой е крив, но се замисли колко време и усилия (и $$$) си струва да заделиш за да докажеш че си прав.

Дата:   19-02-09 12:38

dau/

Така като гледаш дали не съм наясно с нещата? И дали всъщност не искам просто да се осветляват въпросите?
Ако си станал днес накриво, те моля да не си избиваш кефа в темата, ок?

Дата:   19-02-09 12:40

holden /

В момента аз работя по въпроса за свалянето на целия сайт на агенцията. Но отново казвам, че идеята ми е да се постигне повече информираност по въпроса, защото темата наистина е важна.

ПП. Аз магарето в калта никога не съм си оставял, та сега ще взема да го направя...

Автор: seal   
Дата:   19-02-09 12:59

Според мен администраторите на хостинга едва ли ще свалят току така сайта. Те нямат информация за твоите отношения с агенцията, може те да са ти платили за снимките, обаче днес ти да си им се ядосал и да си решил да им правиш мръсно. Би ли казал коя е агенцията или поне коя е хостинг компанията?

Автор: ALBIREO   
Дата:   19-02-09 13:09

Pulsar [smilie24]
Темата е полезна за професионалистите.

Договорите са много важно нещо. По принцип нещата в 99% от случаите могат да стават както сме се разбрали с човека отсреща. Но винаги има поне 1%, в който нещата не стават по договорения начин.

И при мен така се случи с едно списание... но не искам да захващам тази тема.

Лично мен ме интересува, кои адвокати са компетентни в областта и могат да се заемат с изготвянето на подобни договори?

Смятам, че е редно фотографът да се заеме лично с тези фъпроси и да има готови решения в различните случаи.

Дата:   19-02-09 13:11

seal/

Българското законодателство повелява, че хостинг компанията може и ще свали информацията (при доказване на истинността и ест.) само ако нужните органи я сезират за това.

В конкретния случай няма изградени договорни взаимоотношения между мен и третите страни, които да указват на кого аз съм дал правото ДА или да НА публикува мои авторски произведения. Няма и финансови такива също така. Сиреч автоматично приключват и правата на третите лица по отношение на моите снимки.

Автор: IvcheTo   
Дата:   19-02-09 13:14

ами :
принципно - отиваш при адвокат - казваш му няколко ситуации - после той ти изготвя 4/ 6 варианта на договор - фотограф - модел , фотограф- модел към агенция и тн . разиграват се случките ....
имаш си ги тези "бланки" и само попълваш данни ... и готово . ( това е преди да е станала издънката)

Дата:   19-02-09 13:20

ALBIREO /

Практиката показва, че нямаме особено много казуси в случая, поради ниската правна култура на българина, за което той сам си е виновен естествено. Системата също не е от най-читавите, но това не трябва ни кара да спим когато има проблем.
Аз лично имам доста жокери за такива случаи и не се колебая да се възползувам от тях, защото набирането на бърза информация по въпроса и предаването и в точен и разбираем вид на ангажираните страни е фактор, който определено води до забавяне или забързване на решението на проблема.

Въпросът ми е тук за това, че хората си правят пас, нехаят за правата си, не сезират компетентните органи своевременно и с времето чистата емоционална страна на нещата утихва и всичко си продължава по старому.

В този случай трябва да се мрънка, ама то много да се мрънка и да се вдигат яко скандали, защото администрацията в БГ независимо на кое ниво се намира, трябва да си заслужи заплатите и доверието на обикновените хора.

seal/
Конкретното име на фирмата ще наруши според мен едно интелигентно развитие на нещата и ще доведе само до спорове кой е по-по-най, мисля. За това бих предпочел да не го споменавам. На този етап фирмата, която хоства сайта е повече от коректна и светкавична в действията и отговорите си, за което мога само да се радвам, че е така.

Публикацията е редактирана (19-02-09 13:21)

Автор: seal   
Дата:   19-02-09 13:23

@Pulsar

Да де, ама само твоето твърдение не доказва истинността. Не че се съмнявам в твоите думи, просто показвам евентуалната гледна точка на хостинг компанията. Тоест те няма как да знаят, само на база на твоето изявление, че ти наистина нямаш договор с агенцията.

Както и да е, това беше отклонение, успех със случая.

Дата:   19-02-09 13:25

Ивче - да, но за целта ти трябва достатъчно компетентен по въпросите на авторското право адвокат. Мисля, че намерих такъв, но все още не сме се срещнали...

Другият аспект - няма контролен орган.
Отново!
Ако ти се случи нарушение на авторските права - няма на кого да се оплачеш и той да задвижи нещата и да предприеме нужните действия.

Трябва да се занимаваш с наемането на адвокати, разискването на казуса... А работата ти реално кой ще върши? [smilie8]

Дали ГДБОП биха защитавали толкова агресивно ощетените БГ автори, както защитаваха ощетения Бил Гейтс? [smilie8]

Дата:   19-02-09 13:27

seal /

Точно поради тази причина всички страни във възникналия спор бяха своевременно уведомени за проблема. Аз държа да съм коректен във всяко едно взаимоотношение с трети страни като очаквам същото и от тях. В случая, агенцията взима решения на своя глава, че може и качва каквото и хареса където и хареса, без ангажимента да уведомява за това третите страни.
Засега само хостинг компанията си дава достатъчно зор да пита и разпитва кое и как. Естествено, че в един етап, в който това е наложително, аз ще предоставя нужните файлове като оригинали, за да докажа истиността им и правата си.

Автор: IvcheTo   
Дата:   19-02-09 13:29

Влади ако очакваш да има контролен орган в БГ - има да си чакаме ....

Същото е и с застраховането на техниката ...

Има - но трябва да се проведе разговор с филмаутор.

Дата:   19-02-09 13:29

Pulsar - напълно съм съгласен. [smilie24]

seal - да, така е, но проблемът е в това, че няма органи, които да се заемат със случая.
Ако имаше, щеше да е лесно.

Пулсар сигнализира. Органите проверяват. Установяват бързо и лесно, че от агенцията не са изрядни и им налагат глоба + сваляне на снимки от сайта или сваляне на самия сайт (според зависи от случая).

Дата:   19-02-09 13:32

ALBIREO/

Не си прав. Имал съм подобни случаи, в които схемата беше доста близка до тази.
Съответната служба към ГДБОП (ако я изписвам правилно), която се занимава с Компютърни измами и Интелектуална собственост(малко импровизирам службата по памет) реагира адекватно и доста бързо на проблема. Съответните страни бяха уведомени и проблемът се реши за ден-два.

И отново казвам. В случая бързата реакция от страна на "жалбоподателя" ако мога така да го нарека е важна. Коректното подаване на информация към ангажираните с проблема страни също е от голямо значение.

Публикацията е редактирана (19-02-09 13:35)

Автор: ilia_dm   
Дата:   19-02-09 13:33

Има различни интституции,в случая визирам фотографски,които биха могли да се ангажират като браншова организация и да защитят твоите интереси.

Дата:   19-02-09 13:38

Pulsar - мога само да се радвам, че е така. [smilie24]

ilia_dm - кои са тези организации?

Дата:   19-02-09 13:42

ilia_dm /

Ако се не лъжа говориш за ИЗА-АРТ, които не съм сигурен дали още ги има реално.
Няколко от музикалните компании мисля също се занимават с подобна дейност, но доста ограничена ако не ме лъже паметта.

Дата:   19-02-09 15:04

[smilie5] [smilie5] [smilie5]

Агенцията ми отговори, че не мога да си търся правата, и че ще запомнят неприятното отношение, което имам към тях занапред...

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: jivkojj   
Дата:   19-02-09 15:10

Е кажи де, коя е тая агенция? Какво има да ги защитаваш като ти правят така сечено [smilie10]

Автор: Kanonir   
Дата:   19-02-09 15:14

Еееегати и наглярите[smilie23]
Хубава тема и истината е, че трябва да се научим да си търсим правата, както и да си ги гарантираме с договори.
Другата истина я спомена Албирео - трябва си адвокат (отделна е темата, че трудно се намират специалисти в тази област), който освен да ни защитава правата когато са нарушени да дава и съвети по изготвянето на договори с които да гарантира ненарушаването на същите тези права!
Ще цитирам Никсъна или по скоро адвоката му че "писмените договори правят чудеса с взаимоотношенията между хората"!

Автор: dau   
Дата:   19-02-09 15:26

Пулсар какво искаш да се осветлява като си наясно с нещата...
търсиш си правата и това е...
не съм станал накриво даже идеално, така че не се притеснявай [smilie24]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »