Автор: HSGeorgiev
Дата: 18-02-09 19:22
Като снимаш RAW+JPG на картата се записват два файла - един с разширение JPG и един с разширение CR2. Няма какво да ги "засича" - копираш си кадрите през кард-рийдър на диска и виждаш разширенията с Windows Explorer...
Относно обработката на RAW файлове от 40Д - признавам, че по-скоро ще чета с интерес тази тема. Но все пак моите лични предпочитания до момента за RAW конвертори, в реда на харесване:
1. Capture ONE 4 Pro на Phase One
http://www.phaseone.com/4/
В сравнение с всички останали (според мен)
+ изкарва по-добри, по-плътни цветоне (при същите настройки на белия баланс - например при една и съща зададена цветна температура);
+ при шарпене постига доста по-добри резултати и по-плавни преходи към зоните в дефокус;
+ за мен поне е с много приятен интуитивен интерфейс, много е удобна за серийна обработка на кадри - позволява копиране на настройки от един кадър към група кадри и т.н.
+ позволява настройки по сива карта;
- не обработва TIFF и JPG - е, то е нормално де, все пак е RAW конвертор;
2. Digital Photo Proffesional
идва ти с апарата заедно с останалия софтуер
за мен също има предимства, но и някой недостатъци в сравнение с CO 4
+ Доста добре се справя с шарпенето;
+ за разлика от останалите конвертори започва обработката на кадъра ти от настройките, записани от камерата ти - това понякога е предимство;
+ добра интерпретация на цветовата информация;
+ подходяща е за сравняване на кадри;
+ позволява обработка и на TIFF
- дървено според мен е организирано шумоподтискането - избираш стойност с един плъзгач, натискаш бутон, виждаш дали те устройва и ...
- не е чак много удобна за серийна обработка на много кадри;
- може да се регистрират три пресета бял баланс, но не и да се копират много настройки от едни кадър към останалите;
Adobe Camera RAW
идва ти с Photoshop, евентуално с Creative suite
+ като цяло постига доста качествени кадри;
+ удобно шарпене, позволяващо различни настройки - интензивност (Amount ) и Details;
- но не шарпи толкова добре, колкото CO 4 и DPP;
- не е подходяща за серийна обработка на много кадри, но все пак върши работа - използваш за файлов браузър Adobe Bridge;
- получените цветове на мен лично ми харесват по-малко отколкото при първите две;
Adobe Light Room
ами като ACR, но е отделно приложение и малко се доближава като организация до CO 4 и останалите. Обработката и инструментите - като ACR, те използват едни и същи софтуерни библиотеки все пак. Относно организацията - в сравнение с CO е някак си по-тежка. Трябва да импортнеш файловете и т.н. Иначе - прилично приложение с прилични резултати.
DxO Optics Pro
Казват, че е добра. На мен не ми хареса много като организация и нямам много наблюдения върху нея.
|
|