Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Front focus / Back focus correction
Автор: aegor   
Дата:   04-02-09 00:51

Здравейте. Видях няколко теми за отделни тела по темата. Ще се радвам ако ми помогнете да обобщим за повече модели - било то софтуерна (от менюто) или хардуерна (винтчета) корекция на фокуса.

Предполагам, че в по-скъпите тела (над 4К в лв) тази опция ще я има. По-интеренсо е как строи въпроса в средния и ниския ценови клас.

От това, което досега съм прочел

Пентакс К20 - софтуерно/ хардуерно
Пентакс К10 - хардуерно
Никон Д300 - софтуерно
Никон Д80/Д70 - хардуерно (Д90 ?)
Канон 50Д - софтуерно (40Д ?)
Сони 350Д/300Д - хардуерно.
...

Интересно ми е има ли такава опция при Никон Д40/Д60, Канон 450Д, Пентакс К200/К100, Сони , Олимпус...

Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Front focus / Back focus correction
Автор: tantris   
Дата:   04-02-09 01:09

40Д няма. 50Д и Марк3-ките имат, както и 5Д Марк2. Това за каноните.

Това за корекция шрез менюто.

Публикацията е редактирана (04-02-09 01:13)

Автор: borisyankov   
Дата:   04-02-09 01:12

Почти всички (или всички) тела имат, включително и повечето обективи. За съжаление за телат които нямат меню това се извършва в сервизите със специализиран софтуер.

Автор: ibk   
Дата:   04-02-09 03:12

Пентакс К20 - "вградено" си е в менюто - т.е. само софтуерно, няма смисъл от хардуерно.

Пентакс К10 - хардуерно или чрез влизане в сервизното меню - т.е. може и софтуерно.

Пентакс dl, ds, ds2, k100d - чрез сервизното меню - софтуерно/може и хардуерно (за напреднали) [smile]

К200 и К-м - само хардуерно... засега.

Това за Пентаксите.

Автор: didesignbg   
Дата:   04-02-09 08:48

Хардуерно и софтуерно са два различни вида и ползването на единия не значи, че не трябва да се ползва другия.
Гледам в една съседна тема колегите сонисти, как смело въртят врътките и се радват на фокус на средната точка, но никой не казва какво става със страничните.[smilie11]

Автор: hotsnail   
Дата:   04-02-09 08:59

Абе това с хардуерното на сони е щото няма достъп до сервизния софтуер и документация......иначе вероятно има и софтур. 40Д няма финна настройка на фокуса.

Това от менюто май е доста ограничен обхват и възможности за настройка - за Никон Д300 имаше хора дето казаха че не им върши работа дори пречи тая настройка...

А хардуерно мисля че може на всички т.е. някак се калибрира сензора за АФ-а - май нормално е предвидено това да става само при подмяна на АФ сензора ....

Публикацията е редактирана (04-02-09 09:00)

Автор: Canon   
Дата:   04-02-09 08:59

didesignbg
Специално при тази АФ система на сони се използва принципа на равнотдалеченост на АФ сензора и матрицата. С трите еднакво завъртяни винта се местят успоредно - т.е. промяната е еднаква за всички точки. С двете задни е за горната редица, с третия за долната. Същия принцип се прилага в Синар за фокусиране по три точки чрез тилване

Автор: didesignbg   
Дата:   04-02-09 09:24

Предполагам си прав, но това че ги въртиш еднакво предполага да са били първоначално ориентирани правилно една спрямо друга. Също така допускаш че аф сензора се намира в точката указана във визьора (най-вече за страничните)... Не казвам че ти е лош подхода, напротив убеден съм, че върши работа. Тези неща е добре да излизат работещи от завода. Нещо което за съжаление всички водещи фото фирми забравят в последно време.
Също така въртенето на врътки прави фокусирането перфектно само с един обектив.

Re:
Автор: d256h   
Дата:   04-02-09 09:27

И Олимпус Е-3 включете в списъка..

Автор: PeterPAN   
Дата:   04-02-09 10:29

и страничните съм си ги оправил не е проблем при връткането стига да се престрашиш ;)

Първоначално като го взех А300 фокусираше в нещо като елипса изместена по диагонал на кадъра. Сега съм си го настроил да е хоризонтално на фокус ако се гледа скалата от ляво и от дясно да е си е на фокус от -2 до +2 приблизително. Първоначално беше да кажем от ляво на -2 до 0 центъра на фокус и в дясно от о до +2 и като се замисля може би това е до някъде много по практично май

[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Дата:   04-02-09 10:33

има впредвид че ако снимаш макро например и знаеш как ти фокусира обектива и къде е на фокус може да постигнеш малко по 'широк' доф по скоро по дълбок доф използвайки горната законимерност, например ако снимаш мравка по дължина и застанеш правилно доста по голяма част ще ти е на фокус в дълбочина, но пък в другия вариант ако я снимаш странично пък цялата ще е на фокус по хоризонтала, много се чудих как да го настроя. Другото нещо забелязах, че малко по остър образ се получава като има леко изместване по диагонал и не може да се настрои абсолютно точно да цепи хоризонтала

Светнете ме по въпроса ;)

Дата:   04-02-09 10:38

Бе третия шестогран влияе много странно, дори и апарата да се настрои с останалите 2 да фокусира и сичко да е ОК ако третия е въртян много например с обектив 10-20 от 10-15 си фокусира ОК над 15 спира изобщо да потвърждава фокуса ;) с 18-200 при същите настройки фокусираше до 50мм без проблеми над 50 ставаше ужасно бавен и на тъмно изобщо престана да фокусира над 50мм на добра светлина си беше ок само малко по бавен като че ли ...

Та затова аз фокусирам използвайки 2-та диагонални шестограна и с третия донастройвам, рязкост и опстрота и проверявам дали работи със всички обективи след това и намирам някакво оптимално положение.

Докато схвана как работи системата съм навивал 3 пъти и трите шестограна докрай и имам повече от 5000 тестови кадъра това сони го разбих докато го настроя сервиза гола вода баси [smilie5]

Дата:   04-02-09 10:43

това което забелязах е че двата диагонални шестограна завъртат матрицата явно а третия мести напред назад сензора или матрицата, трябва да разгледам механичната схема на КМ 5Д но третия като се мести влияе на това до колко е на фокус картинката и колко е ясна трудно ми е да го обясня и пак трите са взаимно свързани не са сами за себеси

Дата:   04-02-09 20:52

didesignbg
Системата е доста по-сложна за форумско постене. Зависи и от стъпковост на моторите, точно позициониране на сензорния елемемент, разстоянието за фокусиране, реалното фокусно .... Аз изрично съм упоменал преди настройките записване на данните и анализиране. Е имам предварителна информация с детайлни снимки и чертеж на АФ модула, не ги връткам на сляпо ....

Колкото до обективите, при Цанон 50Д има две отделни настройки в менюто: за общо и за конкретен обектив корекции. И въпреки всичко това с един Сигма 50 макро продължи да дава грешен фокус.

Дата:   04-02-09 21:23

Canon те сигмите си имат софтуерна настройка [smilie5]

В сервиза за 15-20 минути ги гласят. Доколкото разбрах имат корекция в двата края на зума напред или назад.

Ама май модела на фокусиране е доста по-сложен от кратките теоретични статий по нета и дискусиите във форумите. дори май е по сложен от опцийте за настройка предоставени на потребители и сервизи [smilie2]

Та случай като тая макро сигма дето нищо не прави нещата идеални не са изключени.

Дата:   04-02-09 21:44

За сигмите знам, че имат читав сервиз [smilie24] , просто беше епизодично и не ме вълнува в дългосрочен план. За зумовете също е вярно, че и двата края трябва да се коригират. Но и броя стъпки и застъпването на съответстващите им разстояния (от УСМ мотора), дори информацията за разстоянието, записана в ЕКСИФ-а имат значение.

Автор: danbi   
Дата:   04-02-09 21:44

Разбира се, че е по-сложен. Както и ученическите писания по теория на оптиката нямат кой знае колко реална връзка с един съвременен обектив. (това за разните му там аберации)
Не за друго, ами в една система участват много компоненти, повечето от които "за удобство" се игнорират, а параметрите на други са просто неизвестни.

Но .. всяка теория си има последователи.

Дата:   04-02-09 21:49

Ами да аз имам проблем с един зум широк-до-нормален и на най-широкото при малки разстояния до обекта фокуса е точен ама на метър и половин, два фокуса бяга и настроихме нещо - приемлив е сега на близко прави малко ФФ ама обекта все пак е остър на средни разсотяния бяга назад ама пак обекта остава в зоната с фокуса.

Не съм пробвал пеизажчетата как ще са.

Интересно че на дълго фокуса е перфектен (или много близо)

Дата:   04-02-09 21:50

danbi [smilie24]

В този аспект се сещам за една от неспоменаваните често аберации - астигматизъм.
А сега де ....

Дата:   04-02-09 21:56

канон: моляте изпра ти ми някяква скица на схемата за фокусиране ако имаш. интересно ми е да си изясня нещата, въпреки Че съм си решил проблема ми е интересно да си изясня нещата до край и по интересен ми е 3-я шестогран

Дата:   04-02-09 21:57

На мен ми е интересно друго. Щом автофокуса на Сигма обективите се настройва софтуерно (има логика), би трябвало подобна настройка да има и при обективите на другите марки, поне в случаите когато мотора е в обектива.

Автор: ixus   
Дата:   04-02-09 21:58

като чета какво е правил Питър Пан направо ми настръхва козинатаhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/A70.gif

Дата:   04-02-09 22:10

данби всички АФ обективи за Сони/Минолта имат чип с ROM които дава инфо на тялото за управление на Автофокуса!!! Това минолта са го писали в рекламните брошурки на Алфа/Дайнакс/Максум 7000 имаше някъде сканирана една такава. [smilie5]

Автор: isy   
Дата:   04-02-09 23:08

Пентакс К200 има ли ги тези 3 винта и каде се намират?

Дата:   04-02-09 23:22

hotsnail... ако чипа има PROM, работата е кофти. Поне EEPROM трябва да има [smilie5]

В краен случай и едно-две тримерчета вършат работа.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »