Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Каква компресия използвате?
Автор: deadscreem   
Дата:   30-01-09 03:26

Интерестно ми е с каква компресия записвате jpеg-файловете си за да запазите максимално количество информация и в последствие да ги качите тук - във Фото-форум?

Отговори на това съобщение
 Re: Каква компресия използвате?
Автор: Synthy   
Дата:   30-01-09 09:50

според размера, докато достигне ограничението (200к май беше). не гледай че нямам снимки, като имах така правех [smile]

Дата:   30-01-09 10:27

250k е ограничението, но за да постигна минимална копресия => максимално качество, трябва да смаля снимката до много примерно 600рх по дългата страна...
а коя от photoshop-ските компресии има най малка загуба на детайл и контраст?

Дата:   30-01-09 10:38

ми тя е една компресията му за JPG. буташ плъзгача докато влезнеш в ограниченията и това е.

Автор: zaiko   
Дата:   30-01-09 10:58

То да беше плъзгач да плъзгаш... В шопа, ако искаш да ти се запази екзиф, трябва да запазиш със "Save As...", а там има качество от 0 до 12 + 3 нива на оптимизация, демек нищо плавно... Мизерията е пълна. В GIMP например имаш плъзгач от 0 до 100%, след това 3-4 нива на различни оптимизации + още 3 нива на някаква друга оптимизация. В общи линии винаги си запазвам файла като progressive - и в шопа и в гимп го има. Иначе когато шопа ми даде прекалено големи разлики между качествата - например 267кб при качество 10 и 185кб при качество 9, тогава запазвам като качество 12 и след това намалявам качеството в GIMP - примерно на 93-94% излиза 240-250кб. Много по-фина е настройката.

Re:
Дата:   30-01-09 11:03

Save for Web (Ctrl + Shift + Alt + S)

Автор: BateBorko   
Дата:   30-01-09 11:16

Много са програмите, които могат да бъдат използвани. За твоя случай може би е подходяща Advanced JPEG Compressor, там настройката е плавна и веднага виждаш размера на компресирания файл. За компресиране я предпочитам пред Фотошопа, XnView и другите програми, с които най-често работя.

Автор: ilfot   
Дата:   30-01-09 11:37

Разделителната способност, или резолюцията, е параметър показващ броя на пикселите на квадратен инч (dots per inch - dpi), формиращи изображението. Резолюцията е пряко свързана и с размера на изображението. При едни и същи размери, изображението с повече пиксели на квадратен инч е по-качествено при отпечатване. Например, ако трябва да отпечатате две илюстрации с размери 10 х 15 см, но първата е с резолюция 72 dpi, а другата 300 dpi, то втората илюстрация ще се отпечата качествено, докато първата ще излезе “рошава” - пикселите ще бъдат видими на хартията.

Автор: darksorrow   
Дата:   30-01-09 11:40

Мизерията е пълна.

то щото на тия форумски пощенски марки ще видиш с просто око и от раз разликата между 10 и 11 качество, нали [smilie5]

save for web според мен е пределно достатъчна.

иначе гимп го признавам - не му знам алгоритмите какви са, обаче файловете на еднакво качество (стойностно зададено) с тези на шопара излизат по-малки.

Автор: zaiko   
Дата:   30-01-09 11:55

Дарки, за 10 и 11 си прав. Но за 9 и 12? Щото шопа ще иска да ми го запази на 9 (75%), а в гимпа ще бъде на 95%... Може и да не правя разлика, но се дразня [smilie18]

Автор: asahi   
Дата:   30-01-09 14:24

Не се старая да запазвам с максимално качество снимките, които рядко публикувам някъде в нета, вкл. и във ФФ. Причините са, че не желая:
1. Да затормозвам трафика на сайт и потребител.
2. Да облекчавам крадците при ресайза.

Дата:   30-01-09 17:39

zaiko: " запазвам файла като progressive " нещо от от сорта на този отговор очаквах да чуя :) за печат и т.н. мерси за информацията, но с нея съм наясно [smilie24] по-интерестно ми беше точно каква оптимизация се използва при изкарването на снимки от шопа за ФФ, защото в повечето случеи губя много контраст и детайл дори при 314ппи на 11 качество с прогресив оптимизация

Дата:   30-01-09 17:39

явно GIMP му е майката [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »