Автор: HSGeorgiev
Дата: 28-01-09 20:28
burningice,
Ако правилно съм разбрал, според теб кадъра от RAW обработен с настройките по подразбиране на Capture One е по-малко остър отколкото кадъра преобразуван до JPG от камерата?
Ако аз не бъркам, кадъра с по-зеленикаво тониране (за който пише, че е обработен от Capture One) изглежда по-остър. Може и да бъркам кой от кадрите от къде е.
Между другото, в общия случай няма автоматична зависимост.
Така или иначе камерата ти (каквато и да е тя общо взето) при процесване на кадър може да прилага както шарпене, така и шумоподтискане. Обикновено ти предварително задаваш на камерата как да го прави (при Канон например чрез Styles - при другите производители по друг начин...). Дори да не си правел нищо по въпроса, камерата ти процесва просто с настройките по подразбиране.
Същевременно всеки RAW конвертор има като цяло сходно поведение. Прилага и шарпене и шумоподтискане. Щом като използваш Capture One с настройките по подразбиране, това означава (предполагам), че шарпенето ти е на 180, подтискането на монохроматичния шум - на 25, а подтискането на цветния шум - на 37.
От цялата тази работа извода - там където съотношението шарпене/шумоподтискане е по-благоприятно, и резултатите ще са по-добри.
Винаги можеш да омажеш кадъра и да го направиш да изглежда като акварел от прекомерно шумоподтискане.
Винаги можеш да си изпортиш кадъра от прекомерно шарпене също така. Но трябва да знаеш също, че генериране на файл за екран и за печат предполагат различно шарпене.
Като цяло обаче - това е положението. Стигнал ли си до tiff или jpg си направил някакъв процесинг. Това предполага както шумоподтискане, така и шарпене, така и фиксиране на белия баланс и т.н.
Обикновено няма "чисти" необработени кадри - настройките по подразбиране и на конверторите и на камерите предполагат шарпене. В дигиталната фотография шарпене се прави най-малко заради това, защото рязкоста на кадъра спада заради микролещите, поставени пред пикселите на матрицата.
Това е само по принцип и на едро.
В действиетелност е по-сложно и обикновено всеки сам си изработва стил на обработка на кадрите с определен софтуер.
Дано да съм ти бил полезен.
Публикацията е редактирана (28-01-09 20:33)
|
|