Автор: Lalinda
Дата: 26-01-09 21:08
Струва ми се нормално традициите да се "актуализират"...
Години наред ходехме на празника на Св. Атанас над Етрополе (и там са вакханалии, дори вечерта преди празника има празник на поезията, на който се четат определено непристойни стихове), а и си носехме шишовете с месо чак до София (за тези, които не са могли да дойдат, според традицията), както и пътувахме из автобусите, междуградски и градски, с чаши за греяна ракия на врата, доволно пийнали и опушени като цигани от огньовете...
Та веднъж, докато слизахме надолу по склона от Черни връх (за тези, които не знаят, изгревът на слънцето се посреща на върха, покрай огновете и с греяна на тях в чайници ракия), питах местните мъже, които се спускаха по г*** из снежните пътеки, каква точно е традицията. По изгрев викат "Сабо, Сабо!" дори без да помнят защо - било заради традицията да се вика тракийския бог Сабазий. Та, мъжете, доволно почерпени и разгорещени (беше поне -18 градуса!) ми казаха, че традицията била ДА НЕ СЛЕЗЕШ ТРЕЗВ ДОЛУ и ме питаха дали ми е малко пиенето!
Да не би тази година празниците в Етрополе да съвпаднаха с тези на кукерите?
Между впрочем, правих си някакви собствени проучвания (заради конкурса с непристойна поезия) и попаднах на източници, които описват, че и в древността вакханалиите са били задължително съпровождани от конкурси на откровено вулгарна поезия.
Тъй че традицията е напълно спазена.
То и кукерите явно са от същата традиция на вакханалиите, не върви всичко да е застинало...
|
|