Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Защо сейваме в .ТIF ?
Автор: cliche   
Дата:   23-01-09 12:49

Здравейте,
кажете сега относно запазването на снимки в тиф формат. Какво трябва да знаем за формата, в какъв цветен профил се запазват изображенията, каква е практическата му полза, защо е предпочитан от професионалистите в доста сфери на..ъъ..визуалното изкуство/комуникация [smilie6] и тн...[smilie11] .
Ясно ми е, че използването, както при повечето неща, зависи от дадената ни задача, но теоритично ми е интересно как стоят нещата с този така неприятен на пръв поглед ТИФ.[smilie21]
петък следобед е и спам ще има, гледайте да е забавен поне [smilie21]
[beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Защо сейваме в .ТIF ?
Автор: HSGeorgiev   
Дата:   23-01-09 13:05

а, deja vu [smilie8]

Tiff или (taged image file format)за разлика от JPG (Joint photography expert group)е файлов формат, който може да съхранява растерни, но така също и векторни обекти. Tif за разлика от JPG или не използва компресия или ако използва компресия тя е компресия без загуба на данни - такава, каквато се използва в архиваторите, а не такава, каквато се използва в jpg. От едно известно време tif може да съхранява и лейъри, което означава че на практика може да се разглежда и като сходен с psd, но не свързан с определена марка или определено приложение (adobe/photoshop разбирай).
Tiff също така може да съхранява изображения с 16 битови канали за цветовете, докато jpg е 8 битов. Актуалните сега фотокамери записват изображенията с да речем 12-14 битово описание на цветовете. Това означава, че ако конвертираш RAW в tiff и си го работиш така не губиш тази информация, която би загубил ако конвертираш RAW в jpg.
Сходни с tif са: psd (формата на Adobe Photoshop), eps (encapsulated postscript на Adobe), напоследък общо взето и pdf (Portable Document File Format) - но разбира се за крайния продукт - някой печатници напоследък го предпочитат по мои наблюдения, ясно защо.
За разлика от bmp (bitmap) tif съхранява не само растерна но и векторна информация, съхранява различни видове обекти, има компресия и т.н. ...
Напоследък като перспективен файлов формат се смята и PNG (Portable Network Graphic), който до известна степен съвместява предимства на GIF и JPG, и също както и тях може да се използва за web.
Относно цветните профили - можеш да ги омажеш независимо от формата в който работиш [smile]
Разбира се, на практика нещата са по-сложни. Общо взето какъв формат ще използваш и в какво цветно пространство и на кой етап от работата ти зависи от конкретното задание - какво правиш, как и къде ще го работиш, как и къде (и на какво) ще го печаташ.

Автор: artmika   
Дата:   23-01-09 13:05

Теоретично аз записвам в .psd.
Щото така ми върши работа.
Цветния профил - според случая.
Така зададена темата, ще ти донесе подобни отговори.

Автор: CanoniO   
Дата:   23-01-09 13:08

На .тиф неприятното му е само размера. Другото е само предимства. А цветовете си ги определяш ти, в зависимост какво ще правиш с крайния файл.

Автор: didesignbg   
Дата:   23-01-09 13:14

сетих се какво било тифецване[smilie18]

Автор: chris73   
Дата:   23-01-09 13:18

На tiff предимства му са компресията без загуби и евентуално 16-те бита. Ако трябва да се пази на леъри нещо, по-добре да е в psd, много програми го четат, защото е дефакто стандарт.

Аз използвам tiff за финалния продукт/обработената снимка, която после евентуално се преоразмерява и записва в jpg, който пък е много по-компактен като размер...

Публикацията е редактирана (23-01-09 13:45)

Автор: cliche   
Дата:   23-01-09 13:23

HSGeorgiev достатъчно изчерпателен отговор!благодарско [beer]
тифецване? по-подробно?
артмика, защо не запазваш в тиф?[smilie6]

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   23-01-09 13:36

cliche не се връзвай с това.
Тифецване е процеса, при който селектираш определен графичен обект, описан като растерна графика и си го изваждаш като отделен обект. Има много и различни начини за това. Може и от tif да е възникнало навремето това, но няма истинска връзка [smile]

Иначе - и аз не пазя в tif - psd (за мен си) или в каквото искат следващите по веригата.

Re:
Автор: danny_falin   
Дата:   23-01-09 13:46

добре, а за какво са ни тия битове като не можем да ги принтваме ?
например картинка с много голям преход до близки тонове, на 16 бита тиф изглежда супер, на 8 бита джипег е назъбен градиента, имам приятел който работи в фото студио на фронтиер, и казва че снимката му трябва в джипег за да я принтне, и ако не е той я конвертира ???

къде се принтват тифове ? само в къщи на мастиларката ли ?

Автор: n1x0n   
Дата:   23-01-09 13:50

защо е предпочитан от професионалистите в доста сфери на..ъъ..визуалното изкуство/комуникация

Защото е добре измислен формат с големи възможности и защото поради едни или други особености на професионалните системи за предпечат в миналото - си стана "класика в жанра".

Автор: ejko   
Дата:   23-01-09 13:55

danny_falin, ако си печаташ снимки във фотото 10х15 или дори по големи, няма абсолютно никакъв смисъл нито да обработваш в 16 бита, нито да записваш в тифф, поне според мен.

Автор: chris73   
Дата:   23-01-09 14:09

Ами хубаво е, когато обработваш, да си на 16 бита, за да стават по-фино нещата (обработвай на 8 и после погледни хистограмата каква назъбена става), после финалния продукт не е проблем да се намали на 8 бита. За много плавните градиенти май си имаше техника с вкарване на шум, за да изглежда по-добре на крайното устройство...

Подобно нещо е и при аудиото - обработва се на 24 и дори 32 бита, нищо че финалният продукт (CD) е само 16...

Не искам да кажа обаче, че всяка снимка си струва да се обработва и пази в 16 битов тиф... Но за по-претенциозните случаи, защо не...

Публикацията е редактирана (23-01-09 14:11)

Re:
Автор: danbi   
Дата:   23-01-09 14:32

само за протокола, има JPEG и с повече от 8 бита цвят.
ако изобщо има значение

Автор: asahi   
Дата:   23-01-09 15:24

Така зададеният въпрос ми прилича да е от учебен конспект (не че има нещо лошо).

Тифът е един развиващ се файлов формат. Само Фотошоп има претенции да чете всичките му особености и да се съобразява с тях. Това поставя проблем с междуплатформената и обратната съвместимост.

Използвам тиф само когато е нужно - при междинно запомняне на обработвано изображение (ако не е псд) или когато на следващия етап някой (или аз) ще иска да обработва още.

Използвам джипег с минимална компресия за файловете за печат. Дори съм правил списание с ЦМИК джипеци. Важното е да си даваш ясна сметк акакво правиш и какво произтича от това.

За печат във фотото или широкоформатен фотопечат - само джипег. Нямам никакви скрупули по въпроса.

Автор: compur   
Дата:   23-01-09 23:23

При шопа, версии CS3 и CS4 не е необходимо да запазваш файловете в PSD, защото TIFF файла пази всички леари и обработки. При по-възрастни версии - PSD.

Автор: ivodam   
Дата:   24-01-09 00:51

Мда, като стана въпрос за тиф-ове и 16 бита, има ли някъде в София място, където може да се печати тиф на 16 бита на фотохартия, не с мастила, и по-големички размери, примерно 60 на 90? Да се печати имам предвид програмата на машината (РИП или както там им казвате) да може да го прочете като 16-битов, а не "Ама господине, файлът ви не се отваря" - "Амиии, госпожо имате ли Фотошоп на някой компютър" - "Да" - правим го на 8 бита и се отваря. Ама загубата си е загуба.

Дата:   24-01-09 01:02

На 16 бита ще имаш 256 пъти повече проблеми.[smilie5]
Това, за което ти мечтаеш, се прави при конвертирането в РИП-а от твоето цветово пространство към машинното цв. пространство. Губят се доста тонални стойности и то не защото файлът не е бил 16 битов, а защото реалните възможности на машината са по-малки.

Ако приемем хипотетично, че машината печата в 6-битов цвят при коректно конвертиране няма голямо значение дали ще е 16->6 или 8->6 бита.

Дата:   24-01-09 12:24

asahi: Ми сега нали се сещаш, че трябва да те попитам - за какво се разработват приложения, използващи 16-бита, на компютъра, ако на крайното устройство не се поддържа? Защо не правят машини с по-големи възможности като гамут, би попитал Дими?

Автор: landstar   
Дата:   24-01-09 15:44

е каква е разликата ТИФ / РОУ тогава?

Дата:   24-01-09 17:31

Иво, ще ти кажа няко път лично.

Ландстрап, разликата е голяма. Тук говорехме само за дълбочина на цвета.

Автор: landstar   
Дата:   24-01-09 17:53

ТЪй де. В ТИФ - сейваш накрая, като вече ти е писнало да си играеш с обработки на една снимка.

Автор: BirdOfPray   
Дата:   25-01-09 13:24

landstar написа:

> е каква е разликата ТИФ / РОУ тогава?

[smilie18]
[smilie18] [smilie18] [smilie18]
hhehh - не ЩЕ умра от смях тука [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: mondragon   
Дата:   25-01-09 14:21

А така и тука идва въпросът, за чии х.й ми е 39 МП Хаселблад, с не знам си колко бленди диапазон и динамика на цвета еди колко си бита, като няма машина (поне не така масово, както навлезоха цифровите апарати)която да ги възпроизведе?
Помнете ми думата, развитието на цифровата фотография е мнооооооого по-напред от развитието на печатащата техника и това ще е така още доста години!!!!

Автор: biso   
Дата:   25-01-09 17:00

интересно какво очаквате от (евентуален) 16 битов принтер ..... стерео картички ли?

понякога имам чувството, че човешките претенции на 100% са самоцелни

Дата:   25-01-09 23:55

biso: Не очаквам стерео, глупости, естествено, но очаквам да не ми се губят нюанси и определени преливания. При моя начин на снимане често се получават дефокусни фонове в синята или зелената гама, на които определени, поне за мен много красиви нюанси, които си ги гледам на компа, се губят при печатането [smilie2].

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: