Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Искам да си взема фотоапарата, докато съм на туризъм в планината или някъде сред природата. Какво предимство дава Фовеон матрицата пред ДСЛР с добър широкоъгълен обектив и Байер матрица. Другото което ме интересува е колко е еквивалента на тези 4,65мп. при Байеровата матрица, както и до какъв размер може да се отпечата файл от Сигмата и да изглежда добре!
Запознах се с времената на включване, фокусиране и запис на кадрите и съм наясно, че по съвременните стандарти ДП1 е бавен апарат. Всъщност обаче това няма значение защото нито планината ще избяга нито реката нито къщата тоест движещи се обекти няма да снимам с него за тях си имам друго.
Нещо много важно за мен е реално колко е динамичния обхват на апарата в РОУ като бленди, както и къде е силата на матрицата в сенките или светлите области. Където и каквото да чета навсякъде пише различно а е важно да се знае като информация, както и с какъв софтуер е най-подходящо да се конвертират и обработват РОУ-снимките!!!
за конвертиране или фирмения софт (безплатен) или шоп 3-4 с последни ъпдейти
относно големината на печат аз съм стигал до 30х40 (40 и нещо защото е 2х3 )
предимства... инфо като цвят за всеки един пиксел без да се налага интеполирането на баер решетката
ограничение 28 мм
нещо което не ме кефи.... до сега не съм докарал читаво изображение на човешка кожа с коя да е сигма.... даже с някои по-стари имаше откровенно жълтеене
предимство тегло
сензора се подобрява... сега вече е собственост на сигма и се надявам да изчистят проблемите с него......
като цяло по принцип баера се представя по-добре за сега... (с изключение на 3ЦЦД системите) в смисъл за изкарване на кинти....
все още фовеона не е влязъл в про сферата...
ако му оправят човешкото цветопредаване и шума... може да се намеси
Печатал съм файлове от Сигма СД10 (3 МП) в размер 88х66 см. При този размер не се различават от файлове от 10 МП апарат.
Мисля че все още можеш да видиш разпечатките на хартия от тази изложба в градинката "Св. Седмочисленици" - на улица "Паренсов" пред МВР има едни табла - там са.
Сигурен съм, че от 4.5 МП на ДП1 ще са още по-добре.
Липсата на Байер решетка вади от матрицата страхотен детайл. Фовеонът пък изкарва плътен и насинет цвят, много полутонове и нюанси.
Тук, в секцията ПЕЙЗАЖИ първите две страници са изцяло със Сигма. В "ИНТЕРИОР" - всичките снимки от втората страница. В "България" - поне 1/3 от снимките.
Не бих казал че има особени проблеми с цвета на човешката кожа.
Благодаря на всички за отговорите и предоставената информация в интернет. Не знам дали динамичния обхват е подобен както на Канон 5Д но явно резолюцията по моя преценка е като на 8мп. ДСЛР.
28мм. наистина в известна степен поставят бариера но мисля, че факторът размер ще изиграе ключова роля така че явно ще си направя подарък
Динамичният обхват е по-голям от на Канон 5Д.
Според тестовете, поради особностите на матриците, най-висока динамика имат Супер ССД на Фуджи и Фовеон на Сигма (около 12-13 бленди), всички останали ДСЛР-и, включително и тия от най-високия клас са под тях, като по-добрите модели са 10-11 бленди, по-лошите 8-10.
За резолюцията не знам, навремето с Бони правихме тест Сигма СД10 и Никон Д70 - снимахме едно и също с 50 мм твърди обективи - витрината на един доста далечен магазин.
Не ми се рови из архива, бяхме пуснали снимки от сравненията. Никона уж с по-остра картинка, обаче там където са надписите са някакви неразбираеми нищо не значещи чертички (явно интерполация и софтуерно изостряне). На изображението от Сигмата, макар и по-меко, можеш да прочетеш буквите и думите.
Печатих при Деков едно плакатче на снимка от Сигмичката - 60 см на повече от метър по дългата страна - според мен си стана съвсем прилично. Иде реч за тая снимка:
тва за цвета на кожата май само джъмбо го вижда. Какво да го направя като явно другите му апарати са калибрирани за портретна фотография на индианци и индонезийци.