Автор: jorro_z
Дата: 02-12-08 16:59
Ок, аз ще се включа с малко по-тривиални ТТ данни, за системата Пентакс, понеже (мисля си) за много хора ще е интересно, а може и да се разбулят някои митове.
(Впрочем, възможно е информацията която имам да е непълна; в такъв случай, моля, допълвайте ме).
Всички цифрови тела на Пентакс от серията К (с изключение на К-м) използват автофокусната система SAFOX VIII. Тази система използва 11 автофокусни "точки", подредени и разположени по площта на кадъра, както е видно тук:
http://a.img-dpreview.com/reviews/PentaxK20D/images/viewfinderbar.jpg
Като се вземе предвид големия и светъл визьор на телата с пента-призма (*истД, *истДС, К10Д, К20Д), който е 95%, 0.95 увеличение, става ясно за какво си говорим.
Нормално сивите точки не се виждат; впрочем, те светват в червено, при потвърждение на автофокуса в съответната точка.
Всичките 9, които се намират в централната праволъгълна рамка, са кръстовидни, т.е. имат чувствителност към хоризонтална и към вертикална разлика във фазата (контраста?). Останали две странични са вертикални линейни, т.е. чувствителни са към хоризонтални разлики. (няма опасност да изгубите хоризонта )
Чувствителността на САФОКС 8 е в диапазона 0 - 20 (Исо 100, 50 мм./1.4)
ИвоДам е прав, в действителност сензорите са по-големи от визуалната индикация. В показаната по-горе картинка, практически централните сензори почти се допират. Т.е. движещ се обект, "хванат" на фокус от един сензор, при преместването си веднага се "хваща" от съседния.
Интересното при тази система е това, че има т.н. "двойно потвърждение" на фокуса. Тоест, фокуса се проверява два пъти, преди да се даде потвърждение с индикация. На това се базира прословутата "бавност" на Пентакския автофокус. В действителност, в това има известна истина. От друга страна, или имаш фокус (и имаш потвърждение), или нямаш фокус (и нямаш потвърждение). Ситуации, при които ти се потвърждава фокуса, а в последствие откриваш, че обекта не е съвсем на фокус - практически не съществуват.
А при достатъчно светлина, фокуса си е прилично бърз. Има и следящ автофокус.
Друго интересно е, че в резултат на използваните 9 кръстовидни сензора, имаме автофокус (и потвърждение на фокуса) дори при обективи с максимална бленда 8 (за повече не смея да твърдя, не съм пробвал).
|
|