Автор: vlex
Дата: 17-11-08 23:22
Аз пък си мисля, че така и така 90% от хората снимат с камери с кроп фактор (малко са май тия, които цъкат на фулл фрейм) и при положение, че 90% от дслр апаратите имат кроп фактор към 1,5-1,6 следователно и обективите на тези тела ще дават относително еднакви резултати. Това ме навежда на идеята, че просто човек ще получи представа за зрителния ъгъл (ъглов обхват, щом повече ви харесва) и лека полека за него, особено ако не минава на фулфрейм, ще се изгради като стандарт 35ммовият еквивалент по кроп фактора и след няколко години цъкане в съзнанието на снимащия 200мм вече няма да дава зтрителен ъгъл 11, какъвто е лайка еквивалентът, ами ще се възприеме като 8 градуса и малко(при кроп фактор 1.5)... Идеята ми е, че тия сухи теории са ненужни за затормозяване на акъла на снимачите - според мен е най-важно да си познаваш техниката и да знаеш от всяко едно нещо какво можеш да получиш и постигнеш, а не да заравяш глава в описания, ма то зрителния ъгъл е 3 градуса по пи на 26-та минус 4 пъти диагонала по датата от последното слънцестоене...
П.П. Тва го писах с малка почивка (около 7 часа сън) представям си колко несвързано и малоумно звучи
Поздрави,
Влад
Публикацията е редактирана (17-11-08 23:25)
|
|